Top 5 producatori de lactate din Romania

Top 5 producatori de lactate din Romania

Piata produselor lactate din Romania intre Danone si Albalact.

In 2015, aproximativ 168.2 milioane de tone de lapte au fost produse la nivelul Uniunii Europene. 97,1% din acest volum a fost ulterior procesat, dupa cum urmeaza: 36% branza, 30% unt, 13% smantana si 11% lapte de baut. La nivel local, volumul vanzarilor arata ca romanii cumpara 42,3% lapte de baut, 22.9% iaurt si doar 15.7% branzeturi.

Cum stau cei mai mari jucatori ai industrei de lactate din Romania, care sunt rezultatele obtinute de acestia si care ar fi tendintele la nivelul pietei pentru 2017? Afla toate aceste informatii din Top 5 producatori de lactate din Romania realizat de RisCo.

#1 Danone

RisCo Star Index: 8.7

header_danone

Danone si-a reconfirmat pozitia de lider.  O contributie semnificativa la cresterea cifrei de afaceri inregistrata in 2015 a avut-o si extinderea productiei fabricii din Romania pentru alte piete din Europa. Preluarea de catre Danone a producatorului de lactate bio TheWhiteWaveFoods, cea mai mare tranzactie efectuata de catre companie in ultimii ani, ar trebui sa duca la cresterea vanzarilor in America cu aproximativ 12%. Dintre toate produsele companiei, Activia si Danone Natural sunt brandurile de iaurt pe care consumatorii le cumpara cel mai mult

#2 Albalact SA

RisCo Star Index: 8.6

header_albalact

Albalact dupa preluarea de catre Lactalis. Daca in 2014 cifra de afaceri inregistrata de producatorul Albalact reusea sa o depaseasca pe cea a competitorului Danone, situatia din 2015 a adus compania pe locul al doilea. In 2016 Albalact a devenit parte a grupului Lactalis, iar acest lucru, in opinia specialistilor, ar trebui sa aiba un impact pozitiv asupra cumparatorilor, care vor avea parte de o mai mare diversitate a produselor. Printre cele mai cunoscute branduri ale grupului francez Lactalis mentionam: LaDorna, President, Parmalat sau Galbani. Brandurile cele mai cumparate din portofoliul Albalact, un portofoliu de peste 150 produse: Zuzu, Fulga, Albalact, Raraul sau Poiana Florilor. 

#3    Frieslandcampina Romania

RisCo Star Index: 8.4

header_fries

FrieslandCampina Romania: strategie de dezvoltare dedicata fermelor din Ardeal. Unul dintre cei mai mari producatori de lactate din Romania este si grupul olandez FrieslandCampina, detinatorul brandurilor Napolact, Millis si Oké. Anul trecut compania a intrat si pe piata produselor bio cu un portofoliu de produse comercializate sub denumirea de Napolact Bio.Intrucat producatorul colecteaza lapte de la o retea extinsa de fermieri din Ardeal, compania le ofera sprijin financiar pentru cresterea calitatii si cantitatii laptelui furnizat, dar si resurse pentru optimizarea productiei si scaderea costurilor. 

#4 Fabrica de lapte Brasov - Olympus

RisCo Star Index: 7.8

 header_olympus

Investitii, evolutie si inovatie pentru producatorul de lactate Olympus. In 2016 compania a adaugat un nou produs in portofoliu, laptele de capra, obtinut de la fermele din Romania, in ambalaj de carton Tetra Gemina® Aseptic. Prin parteneriatul desfasurat cu Tetra Pak, Olympus si-a dezvoltat capacitatea de productie. Conform declaratiei lui Ilias Pliatsikas, General Manager Olympus,  compania a investit in inovatii tehnologice, pentru a le oferi consumatorilor cele mai bune produse lactate. Conform acestuia, unul dintre obiectivele companiei in viitorul apropiat este extinderea gamei de branzeturi. 60% din productia totala a fabricii din Romania merge catre export, iar 40%, catre piata interna.

#5 Hochland Romania

RisCo Star Index: 8.2

header_hochland

Hochland si-a actualizat identitatea vizuala. Lansarea noului logo si a noului design de ambalaje reflecta evolutia brandului, fiind in acelasi timp si o metoda prin care compania si-a armonizat imaginea locala cu ce internationala. Reprezentantii companiei, considera ca scaderea TVA la alimente si scaderea preturilor la materiile prime, le-a oferit producatorilor sansa de a mentine preturile la aceelasi nivel, lucru care a dus la impulsionarea consumului.  Hochland Romania este lider pe segmentul branzeturilor, unde comercializeaza o gama larga de produse sub marcile Hochland si Almette.

Batalia pentru locul 1: Danone vs. Albalact

grafic_produslactate

Concluzii si tendinte 2017: Consumatorii devin mai exigenti in ceea ce priveste calitatea unui produs, si mai atenti la informatiile pe care le primesc de la producatori cu privire la ingredientele folosite. Se inregistreaza si un interes crescut al pietei pentru produsele ecologice /bio. In acest context, producatorii cu portofolii diversificate, ingrediente naturale si atenti la comunicarea cu clientii vor avea de castigat. “Batalia de la raft” ii face pe producatori sa adopte strategii din ce in ce mai personalizate, care sa le individualizeze produsele, si care sa ii determine in cele din urma pe consumatori sa aleaga o marca in detrimentul altei.

RisCo a realizat Top 5 producatori de lactate din Romania, utilizand serviciul intern Selectii Liste si Firme.  Daca si tu lucrezi intr-o industrie competitiva si te intereseaza situatia primilor jucatori, urmareste articolele noastre sau foloseste serviciul recomandat de specialistii nostri. Click aici pentru topul dezvoltatorilor imobiliari.

Daca acest articol ti s-a parut interesant, urmareste-ne si pe paginile de FacebookTwitter, sau LinkedIn!