10 lucruri pe care o echipa si le doreste de la un lider

10 lucruri pe care o echipa si le doreste de la un lider

Imi amintesc cum a fost prima oara cand am devenit lider. Mi-am chemat echipa si le-am spus: “Acestea sunt asteptarile mele de la voi”. Cand intalnirea s-a terminat, i-am intrebat pe cei prezenti daca au intrebari. Unul dintre colegi s-a ridicat si mi-a zis:Stii care sunt asteptarile noastre de la tine?”

Si acesta a fost primul meu rol de leadership. M-a surprins, pentru ca am inteles ca nu pot privi leadership-ul doar din perspectiva mea. Am descoperit ca echipele apreciaza urmatoarele zece lucruri la un lider:

Claritatea

Claritatea obiectivelor este esentiala pentru a avea succes. Ii permite echipei sa isi pastreze atentia asupra lucrurilor importante, lucru care creste eficienta echipei spre progres. Echipele nu se asteapta ca liderul sa cunoasca cu exactitate drumul. Dar, in schimb, se asteapta ca el sa stie unde vrea sa ajunga ca destinatie.

Oportunitatea

Liderii sunt responsabili pentru dezvoltarea oamenilor pe care ii conduce. Cel mai simplu mod de a ii face pe oameni sa ajunga la performanta este sa le oferi task-uri care sa fie o provocare. Oamenii dintr-o echipa trebuie sa creasca.

Implicarea

Echipele nu vor sa indeplineasca doar instructiuni. Isi doresc sa aduca un aport si sa fie implicate in crearea planurilor. Acest lucru nu inseamna ca ar trebui sa delegi totul pe seama echipei, ci sa le asculti sugestiile pentru a creste implicarea si angajamentul.

Respectarea promisiunilor

Increderea este o componenta cheie  a leadership-ului. Nimic nu intareste increderea mai mult decat respectarea promisiunilor pe care le faci.

Liderii care nu isi respecta promisiunile pierd foarte repede loialitatea si sprijinul echipei.

Consecventa

Intr-o echipa, se asteapta si consecventa. Pe de-o parte, oamenii spera sa fie tratati egal (fara favoritisme), iar apoi se asteapta la un comportament consecvent. Ce a fost laudat ieri sa fie considerat si maine ca fiind o treaba buna! Liderii care nu isi trateaza echipa cu consecventa creeaza un mediu nervos si stresant, in care nu se incurajeaza performanta.

Respectul

Niciodata nu inceteaza sa ma uimeasca cat de multi lideri se plang de putinul respect pe care il primesc, dar uita sa isi respecte echipele.

Nu costa nimic sa iti respecti echipa, mai ales ca recompensa este imensa. Cel mai simplu mod prin care iti poti respecta echipa este sa o asculti, sa iti pese cum gandeste.

Onestitatea

Stiu ca de multe ori nu poti impartasi totul echipei tale. Dar asta nu inseamna ca trebuie sa o minti! Odata mintiti, oamenii dintr-o echipa isi pierd respectul pentru lideri.

Lauda

Lauda este o nevoie perfect umana. Cand oamenii au realizat o munca buna, se asteapta sa auda cuvinte bune de la lideri. Nu trebuie sa fie ceva exagerat. Un simplu “bravo” sau “multumesc” ii face pe oameni sa se simta apreciati si  sa vada ca munca lor conteaza.

Feedback constructiv, la momentul potrivit

Cu totii facem greseli, dar critica rarerori ajuta. O echipa isi doreste un feedback constructiv, oferit la momentul oportun. Chiar si atunci cand rezultatul nu este cel dorit, un lider cauta solutia si ii mobilizeaza pe oameni sa nu mai greseasca a doua oara, prin feedback just.

Apararea echipei

Mult prea multi lideri isi arunca echipa “sub rotile autobuzului” atunci cand lucrurile nu merg bine. Liderii trebuie sa inteleaga ca si atunci cand este vorba de un rezultat prost, inca fac parte din echipa si nu se pot disocia de ea. Apara-ti echipa si asuma-ti o pozitie de lider in fata esecului!

Am lucrat pentru un sef care isi arunca in mod repetat oamenii “in fata autobuzului”. Apoi facea o criza de nervi si le spunea oamenilor sa refaca toata munca. Angajatii lucrau si in weekend pentru a salva situatia si a ii curata reputatia.

Daca vrei o echipa care sa te sustina, tu esti primul care trebuie sa fii langa ea! Liderii care au tinut cont de cele 10 asteptari mentionate mai sus, au reusit sa creeze o echipa loiala, angajata in munca si ghidata spre succes, pe care se pot baza oricand.

 

Daca acest articol ti s-a parut interesant, urmareste-ne si pe paginile de FacebookTwitter, sau LinkedIn!  

Sursa: Inc.com

Autor: Gordon Tredgold, Fondator si CEO, Leadership Principles

Traducere: Diana Petroiu