7 pasi pentru o comunicare eficienta

7 pasi pentru o comunicare eficienta

Comunicarea este esentiata in situatii ce se refera nu numai la job, ci si la viata privata. De aceea, cand devii un om care comunica mai bine cu cei din jur ai mai multe beneficii. Consecintele unei comunicari proaste te vor afecta pe termen lung: timp pierdut, sentimente ranite, neintelegeri, sedinte neproductive, munca de echipa fara rezultate, lipsa de progres in indeplinirea anumitor obiective. Pentru a invata cum sa comunici mai bine, exista anumite secrete pe care le poti lua in calcul:

        

1. Stabileste o conexiune

Gaseste lucruri in comun cu persoanele cu care vorbesti (sport, stiri, vreme, hobby-uri). Arata-te interesat de familia, proiectele sau lucrurile care conteaza pentru persoana cu care dialoghezi.  Un sentiment de conexiune iti va garanta un om care te asculta si este receptiv la ce ii comunici.

2.  Pastreaza o atitudine pozitiva

De fiecare data cand este posibil, fii constructiv in comentarii si intrebari. Incurajeaza-i pe oameni, punand accent pe caracteristicile lor pozitive.

Iti doresti ca interlocutorul tau sa nu simta nevoia abordarii unei posturi defensive. O comunicare eficienta se bazeaza si pe atitudinea pozitiva pe care o oferi celor din jur.

3. Fii primul care multumeste

Inainte de a incepe o discutie, multumeste persoanei din fata pentru timpul acordat. O discutie in care interlocutorii se simt respectati decurge bine. Daca ii oferi persoanei un feedback despre munca si progresul ei, modul in care ii vorbesti ii poate creste atentia sau nu.

4.  Fii atent la ce ton folosesti

In timp ce iti doresti sa iti faci cat mai bine intelese punctele de vedere, fii atent sa nu abuzezi de agresivitate!  Iti doresti sa emani incredere fara sa ii intimidezi pe oameni, care nu se vor mai simti confortabil sa discute. Depinde de tine daca iti pastrezi calmul si incurajezi o atitudine cooperanta!

5. Asculta activ

Pastreaza contactul vizual cu cine vorbesti. Respecta-i pe oameni si nu ii intrerupe. Incearca sa intelegi punctul de vedere al persoanei cu care vorbesti si ce o determina sa gandeasca intr-un anume mod.

Pastreaza-ti o atitudine deschisa pentru ca, uneori, neintelegerile se nasc din interpretarea gresita a unor mesaje.

6. Cere feedback

Invita-i pe oameni sa aiba opinii si sa isi argumenteze ideile. Nu numai ca informatiile lor te vor ajuta, dar oamenii se vor simti apreciati pentru ca punctul lor de vedere conteaza.

7.  Stabileste un follow-up

Stabileste ce actiuni iti doresti, apoi pune-le un deadline. Este bine sa urmaresti scopul comunicarii si daca obiectivele sunt atinse sau nu.

 

In orice situatie, incearca sa termini conversatia intr-o nota optimista si prietenoasa.

Daca acest articol ti s-a parut interesant, urmareste-ne si pe paginile de FacebookTwitter, sau LinkedIn! 

 

Sursa: Lifehack.com

Traducere: Diana Petroiu