Care sunt cele mai populare traditii si obiceiuri de Paste

Care sunt cele mai populare traditii si obiceiuri de Paste

Pastele este cea mai importanta sarbatoare crestina, iar anul acesta se comemoreaza pe data de 16 aprilie. Pentru romanii de pretutindeni, pregatirea pentru Paste inseamna in principal aranjarea casei de sarbatoare si prepararea bucatelor traditionale.

Desi sarbatoarea Pastelui este una plina de obiceiuri si traditii care difera de la o zona la alta a tarii, semnificatia principala este data de acel sentiment unic din interiorul nostru, care ne ofera atat bucurie si liniste, cat si speranta ca indiferent de cat de grea ar fi viata vom putea mereu sa o luam de la inceput.

In randurile de mai jos am selectat cele mai populare traditii si obiceiuri de Paste din tara noastra, care sunt menite sa ne aduca noroc si sa ne fereasca de cumpene.

 

Ouale rosii

Cel mai cunoscut obicei de Paste isi are originea in scena in care Iisus a fost rastignit pe cruce In Vinerea Mare. Venind sa-si vada fiul rastignit, Fecioara Maria avea in mana un cos cu oua care s-au inrosit de la sangele Mantuitorului. In traditia populara ouale rosii sunt purtatoare de noroc.

Tocmai de aceea, in dimineata zilei de Paste este bine sa ne spalam pe fata cu apa dintr-un vas in care sunt puse oua rosii si monede de argint.

Totodata, ouale rosii se ciocnesc la masa de Paste alaturi de binecunoscuta replica "Hristos a Inviat! - Adevarat a Inviat!", care simbolizeaza iertarea unui pacat greu al celor care au spus-o.

Mai mult decat atat, daca cineva descopera intr-un ou doua galbenusuri, acea persoana se va casatori in curand.

Hainele noi

In prima zi de Paste exista obiceiul de a se purta haine noi. Gestul simbolizeaza reinnoirea trupului si a sufletului.

Ciocnitul oalelor

Traditia spune ca pentru a fi mereu impreuna cu cei dragi trebuie sa impartim primul ou ciocnit la toti membrii familiei. De asemenea, trebuie ca oul sa fie spart de catre capul familiei. Tot acesta il si curata, iar fiecare isi va lua bucatica din acel ou si il vor manca deodata.

 

Citeste si  Idei trasnite pentru decoratiuni handmade de Paste

 

Trecerea pe sub masa in Vinerea Mare

Vinerea Mare sau Vinerea Seaca, atunci cand se scoate Sfantul Epitaf inseamna scoaterea unei mese in mijlocul bisericii, punerea pe o masa a sfantului si trecerea pe sub acesta. Se spune ca trebuie sa treci de trei ori pentru a te feri de boli si a avea noroc tot anul. In Vinerea Mare se tine post negru si nu se face treaba.

Pastrarea lumanarii din Noaptea Invierii

Conform traditiilor populare romanesti lumanarea cu care a fost luata Lumina Sfanta trebuie pastrata in casa, iar in cazul unor boli grave sau unor calamitati naturale sa fie aprinsa.

Preparatele traditionale sunt doar din miel

In tara noastra, toate familiile servesc la masa de Paste carne de miel, pregatita fie sub forma de friptura, drob sau ciorba. Mielul il simbolizeaza pe Iisus Hristos, care a fost sacrificat pentru salvarea omenirii.

De ce Pasca este rotunda?

Pasca este coapta o singura data pe an si are forma rotunda, deoarece se crede ca scutecele Mantuitorului au fost rotunde.

 

Sarbatorile Pascale si-au pastrat pana in prezent farmecul si semnificatia, fiind un moment de liniste sufleteasca si de apropiere de familie. Aceste sentimente este dat atat de semnificatia religioasa, intotdeauna mai exista o sansa de mantuire, cat si de traditii: oul pictat, iepurasul, masa cu mancaruri traditionale de paste, slujba de sambata seara si luarea luminii sfinte. In familia voastra se respecta traditiile romanesti specifice sarbatorii Iniverii Domnului?

Daca acest articol ti s-a parut interesant, urmareste-ne si pe paginile de Facebook, Twitter sau LinkedIn!

Sursa: crestinortodox.ro