Strategii care ii ajuta pe tineri in cariera

Strategii care ii ajuta pe tineri in cariera

Eu, la varsta de 20 de ani... da, imi amintesc de perioada plina de distractie, cu multe “prime dati”: intaiul job serios, logodna, si multe alte momente frumoase. O perioada abundenta in ceea ce privea speranta si ambitia, dar uneori neclara in luarea corecta a deciziilor! O perioada in care urmam turma si ajungeam sa iau decizii profesionale bazate pe “ce se astepta” lumea sa fac, in ciuda lucrurilor pe care mi le doream si care chiar erau importante pentru mine.

Pe scurt, mi-as fi dorit sa stiu mai bine ce este corect. Mi-ar fi placut sa cunosc urmatoarele 5 strategii in cariera, cand eram tanara si la inceput de drum:

1)Stabilitatea financiara este importanta, dar paleste in fata satisfactiei profesionale

Pe vremea mea, se stia ca tinerii trebuie sa aleaga “meserii grele” daca vor stabilitate financiara: cel putin, o cariera in inginerie sau medicina. Atentia era indreptata spre bani, in loc sa conteze dorintele si vocatia. De aceea, multi tineri si-au ales cariera in functie de considerente financiare.

Ce am inteles mult mai tarziu este ca, indiferent de bani, adevarata satisfactie o iei din lucrurile care te implinesc. Stiati ca peste 70% dintre angajatii actuali sunt stresati si nefericiti la job?

In calitate de coach, am sansa de a vorbi in fiecare zi cu oameni destul de nefericiti. In cele mai multe dintre cazuri, nemultimirea lor provine din abaterea de la prioritati. Ne petrecem o buna parte din timp la munca. Prin urmare, obiectivul ar trebui sa fie indreptat spre implinire si fericire la job, nu spre acumularea unor titulaturi la moda, sau a banilor. 

2)Cand suntem interesati de ceea ce facem, aducem valoare la job

Cand avem 20 si ceva de ani, obisnuim sa ne neglijam pasiunile. Ajungem sa credem ca pasiunea noastra pentru arta sau muzica nu este altceva decat un hobby. Inca de mici, ni se inoculeaza ideea ca trebuie sa avem un job serios, ca sa reusim sa ne intretinem.

Ce am invatat este ca interesele noastre sunt “usile magice” care ne conduc catre succes si implinire in munca. Cand suntem interesati de ceva, facem o treaba mult mai buna decat atunci cand subiectul ni se pare sec si plictisitor. Incercam mai mult. Punem la bataie tot ce avem. Vrem sa stim ca ne putem simti bine ca am realizat ceva, in domeniul care ne motiveaza.

Va sfatuiesc sa nu va puneti pasiunile intr-un cufar si sa uitati de ele. Alegeti-va joburi care se muleaza cu personalitatea voastra. Fiti creativi si oferiti mereu tot ce este mai bun din voi!

3)Un plan te ajuta sa progresezi cariera

Cand am ales ingineria si am avut primul meu job in IT, ma asteptam sa urc treptele ascensiunii profesionale in mod firesc: analist, manager,director, si tot asa. Dar nu am vorbit cu nimeni despre ce trebuie sa fac, ce presupune sa realizez in aceste functii, nu aveam un plan sau niste obiective concrete in minte.

Atunci am inteles ca este esential sa iti planifici cariera. Sa ai ceva pentru care sa lupti, o directie si un scop bine puse la punct. Sigur, putem intampina esecuri pe drum, dar trebuie sa avem puterea de a o lua mereu de la capat. 

4)Nu te complace niciodata la joburi toxice, cu sefi rai

Cand eram tanara, acceptam diverse situatii fara sa ma gandesc de doua ori. Daca ma aflam intr-o postura nefericita la job (un tratament incorect), ma simteam prost o zi intreaga, dar nu spuneam nimic.

Cand unul dintre joburile mele a presupus sa calatoresc in locuri destul de periculoase, am incercat sa ma conving ca nu am alte optiuni. Am ignorat semnalele de alarma care ma tot bantuiau. Intuitia imi spunea cumva sa ma indepartez de joburile toxice si sefii neprofesionisti.

Odata ce luam decizia corecta si plecam, imi dadeam seama de cate alte optiuni iti pune universul la dispozitie! Am inteles o lectie simpla: nu te multumi cu un job prost sau cu un sef care nu te respecta.

Asuma-ti o doza de curaj si cauta un alt job. Nu iti irosi niciodata timpul cu oameni care nu iti respecta timpul, pasiunea, viata. 

5)Automultumirea este un dusman feroce

La 20 de ani, nu am intalnit foarte multi rebeli sau deschizatori de drumuri. In lumea mea mioapa, credeam ca trebuie sa accepti jobul pe care l-ai gasit in domeniul tau, si apoi sa stai acolo pana imbatranesti. Credeam ca a te complace iti aduce siguranta, pentru ca asta vedeam la oamenii din jurul meu.

Si ce credeti ca am inteles mai tarziu? Ca trebuie sa fii un rebel, un om care schimba regulile jocului. Iar daca nu reusesti, macar sa pastrezi in jurul tau oamenii curajosi, cei destul de nebuni sa spuna “nu” si sa ia totul de la capat.

Viata mi-a aratat ca automultumirea este cel mai mare rau care poate exista!

 

Daca acest articol ti s-a parut interesant, urmareste-ne si pe paginile de FacebookTwitter, sau LinkedIn!

 

Traducere: Diana Petroiu

Sursa: LifeHack