10 lectii dificile pe care le inveti inainte de a avea succes

10 lectii dificile pe care le inveti inainte de a avea succes

Toata lumea ajunge sa aiba esecuri in viata. Singurul lucru care ii separa pe oamenii de succes de ceilalti este felul in care reactioneaza in fata esecului.

Cand intampini obstacole, trebuie sa te hotarasti daca le permiti acestora sa fie scuze pentru esecul tau sau povesti din spatele succesului. Robert Allen spunea “Nu exista esec, doar feedback.”

Esecul poate sa fie un profesor excelent atunci cand adoptam atitudinea potrivita. Desi esecul iti intrerupe rutina, tot el iti da sansa sa explorezi si noi solutii la diverse probleme.

Psihologul Albert Bandura a facut un studiu care a aratat ce rol important joaca atitudinile noastre in fata esecului.  In studiu, doua grupuri de oameni au fost rugate sa completeze o sarcina identica de management. Primului grup i s-a spus ca scopul sarcinii a fost sa masoare abilitatile de management. Celuilalt grup i s-a spus ca pentru a completa sarcina este nevoie de aptitudini care se invata si ca sarcina in sine este o oportunitate de a practica si imbunatati un set de abilitati.

Trucul este ca cercetatorii facusera atat de grea sarcina incat toti participantii sa esueze. Primul grup a simtit ca esecul s-a datorat faptului ca aptitudinile lor nu se ridicau la inaltimea cerintelor, asa ca nu au evoluat cand au repetat testul. Al doilea grup a reusit sa evolueze in punctaj, iar increderea in sine a crescut in mod considerabil.

Intocmai ca in studiul lui Bandura, putem sa vedem esecul ca o oglinda personala sau ca o sansa de a deveni mai buni. Depinde de noi ce atitudine avem in viata. Cele mai bune lectii in viata sunt si cele mai greu de acceptat. Sunt lectiile care ne provoaca gandirea si dorinta de a invata ceva nou.

1. Primul pas este cel mai greu

Cand vrei sa obtii ceva important, primul pas este, in mod inevitabil, descurajant si inspaimantator. Dar cand te hotarasti sa te avanti in ceva nou, anxietatea dispare in fata actiunii.

Oamenii curajosi stiu ca suferinta inceputului este inevitabila, dar si ca lenea prelungeste suferinta in mod gratuit si inutil!

2Lucrurile bune necesita timp

Succesul, mai mult decat orice alt lucru din viata, are nevoie de timp si efort. Autorul Malcolm Gladwell sugereaza ca numai dupa 10.000 de ore de munca poti ajunge sa cunosti ceva in esenta.

Ce exemplu poate fi mai concludent decat autorul Harry Bernstein, care si-a dedicat intreaga viata scrisului, insa primul sau bestseller a vazut lumina tiparului cand autorul avea 96 de ani?

Cand reusesti in viata, iti dai seama ca cea mai importanta a fost calatoria, nu destinatia!

3. A fi ocupat nu inseamna a fi productiv 

Uita-te putin in jur. Toti par asa de ocupati: fugind de la o intalnire la alta, sau prinsi in scrierea e-mail-urilor. Dar cati dintre ei chiar produc ceva ce poate insemna un succes, o evolutie spre un alt nivel?

Reusita nu vine din miscare si activitate, ci din focus. Cum iti imparti timpul si cata pasiune pui in realizarea unui task? Ce te motiveaza cu adevarat?

4. Intotdeauna detii mai putin control decat ai vrea

Sunt multe situatii in fata carora nu poti controla circumstantele sau finalul. Dar poti controla felul in care reactionezi. Este bine sa nu faci dintr-o victorie o justificare pentru comportamentul egocentric. De partea cealalta, un esec nu ar trebui sa te deprime.

Poate ca nu poti castiga fiecare lupta, dar atitudinea potrivita te va ajuta sa castigi intreg razboiul!

5. Esti atat de bun ca cei cu care te asociezi

Incearca mereu sa iti petreci timpul cu oameni care te inspira si care te fac sa vrei sa fii mai bun!

Persoanele care te fac sa te simti lipsit de valoare, anxios, sau care iti irosesc timpul nu trebuie pastrate in viata ta.

6Cele mai mari probleme sunt la nivel mental

Multe probleme pe care le avem sunt nascute din faptul ca ne place sa calatorim mult in timp. Fie ne intoarcem in trecut si ne amintim de regrete, fie ne ducem cu gandul spre viitor si ne simtim anxiosi pentru ca nu stim cum va fi viata noastra. Astfel, pierdem singurul lucru asupra caruia avem o doza de control: clipa prezenta.

7. Increderea vine din interior

Comparatia cu ceilalti ne ucide avantul. Cand te simti mandru de ceva, nu ii lasa pe cei din jur sa iti eclipseze bucuria! Nu uita ca oamenii nu te definesc, ci tu esti singurul care iti poti schimba in bine viata.

8. Nu toata lumea te va sprijini

De fapt, multi iti vor intoarce spatele. Multa lume te va coplesi cu negativitate, gelozie si invidie, sau comportament agresiv. Dar acest aspect nu conteaza pentru ca oamenii care iti vor cu adevarat binele sunt singurii care iti vor si ramane prieteni.

9. Perfectiunea nu exista

Nu iti pune ca target perfectiunea! Nu exista.

Prin natura noastra, suntem predispusi la greseli. Esecul este un pas important din drumul nostru spre reusita.

10Frica este sursa nr. 1 a regretului

La sfarsit, vei regreta sansele pe care nu le-ai explorat si frica de esec. Riscul nu trebuie sa te sperie! Unii oameni sunt morti chiar din timpul vietii, pentru ca le este frica sa traiasca in mod autentic.

Oamenii de succes nu se opresc niciodata din invatat. Invata atat din greseli, cat si din victorii, toate aceste etape fiind un impuls pentru a se dezvolta ca niste oameni mai buni.

 

 

Sursa: Entreprenur

Autor: Travis Bradberry, Presedinte Talent Smart

Traducator: Diana Petroiu