6 reguli importante care iti vor salva afacerea de la faliment

6 reguli importante care iti vor salva afacerea de la faliment

Falimentul in afaceri este ceva normal, mai ales in cazul business-urilor mici sau in cazul companiilor care nu isi calculeaza si eficientizeaza costurile. Foarte multi antreprenori au esuat in incercarea lor de a atinge succesul si foarte multi vor esua in continuare, daca nu tin cont de cateva reguli importante.

 

Administrezi o companie si te afli in punctul in care trebuie sa reduci din cheltuieli sau sa gandesti noi strategii care sa te ajute sa maresti considerabil profiturile, pentru a nu ajunge la faliment? Sunt sanse foarte mari sa faci cateva greseli pe care nu le consideri importante, dar care iti scad rata de succes. Cei mai multi oameni se concentreaza asupra unor probleme generale, timp in care uita sa acorde atentie unor detalii minore, insa la fel de importante.

 

Ce-i drept, indiferent in ce domeniu iti desfasori activitatea, nimeni nu iti poate spune cum sa procedezi cel mai corect, insa sunt cateva sfaturi si reguli de care poti sa tii cont.

 

Regulile care iti vor salva afacerea de la faliment

 

Inainte sa iti schimbi complet strategia sau sa faci disponibilzari in firma, incearca sa ai in vedere aceste reguli importante.

 

1. Afla ce nu merge bine

 

Cele mai multe companii colecteaza feedback-uri de la clienti si se concentreaza asupra celor pozitive, insa si reactiile negative sunt la fel de importante. Indiferent ce business ai si ce servicii sau produse oferi, este extrem de important sa stii ce nu merge bine. Informatia inseamna putere in orice domeniu, iar cel mai bine este sa stii mereu ce se intampla. Discuta cu angajatii si colecteaza cat mai multe date de la clientii tai, indiferent daca este vorba despre clienti noi, clienti premium, clienti vechi sau clienti care vor sa renunte la produsele sau serviciile oferite de compania ta.

 

2. Gandeste obiectiv

 

Cei mai multi owneri fac greseala de a se asocia cu afacerile pe care le au, insa este important sa intelegi ca business-ul pe care il ai nu te defineste. Poate ca in viata personala ai alte principii si reguli dupa care te ghidezi, iar ele nu se aplica intotdeauna si in viata profesionala. Desigur, unele reguli sunt universale si pot fi aplicate oricand, insa este foarte important sa iti cunosti afacerea si sa nu faci confuzie intre atributiile care iti revin in calitate dfe owner si atributiile pe care le ai in viata privata.

 

3. Investeste in echipa ta

 

Un lucru este cert: toti oamenii care au afaceri nu vor sa ajunga la faliment, iar noi suntem siguri ca aceasta directie nu este una dorita nici de tine! Inainte sa te gandesti ce strategii ai putea sa aplici sau ce investitii ti-ar putea salva afacerea, iti vom spune un secret: oamenii care lucreaza pentru tine sunt cei mai importanti. Este esential ca oamenii care lucreaza pentru tine sa inteleaga politica firmei, sa cunoasca toate procedurile, dar si directia in care vrei sa te indrepti. Indiferent la ce nivel te afli, este important sa investesti constant in echipa ta. Daca este necesar, poti sa creezi programe de instruire, sa faci diferite training-uri sau sa oferi echipei posibilitatea de a face cursuri de specializare.

 

4. Clientii sunt cei mai importanti

 

Succesul afacerii tale depinde in totalitate de satisfactia clientilor tai! Indiferent daca investesti in echipa ta sau daca ai strategii care iti pot aduce profituri substantiale, clientii sunt cei care contribuie direct la cresterea business-ului pe care il ai. Astfel, este recomandat sa le oferi mereu cele mai bune servicii si cele mai bune produse. Chiar daca ai buget pentru marketing si investesti constant in publicitate, antreprenorii de succes sustin ca cel mai important este sa investesti in produsul final, cel care ajunge la clientii tai. Si in aceasta situatie este bine sa tii cont de feedback-urile pe care le primesti, astfel incat sa stii ce imbunatatiri sau schimbari trebuie sa faci.

 

5. Regandeste strategia

 

Ai aplicat aceeasi strategie si ai observat ca firma nu se indreapta in directia buna? Mai mult decat atat, ai observat ca sunt pierderi considerabile? Nu trebuie sa te gandesti deja la faliment. Orice strategie poate fi regandita, asa ca tot ce trebuie sa faci este sa convoci o sedinta, sa discuti despre problemele existente in companie, sa faci o analiza a pierderilor si a castigurilor si sa te gandesti care sunt primele reduceri de cheltuieli pe care poti sa le faci. De exemplu, daca salariile pe care le platesti sunt mai mari decat profiturile companiei, o strategie eficienta ar fi aceea de a reduce din salarii. Desigur, situatia poate fi diferita, este important sa observi pierderile si sa faci schimbari unde este necesar. Poti oricand sa schimbi directia, sa implementezi noi reguli sau sa faci diferite analize de piata care te vor ajuta sa intelegi mai bine unde nu functioneaza afacerea ta si astfel sa decizi cum vei actiona mai departe.

 

6. Fa-ti un plan de rezerva

 

Poate ca business-ul pe care il ai se apropie de faliment sau poate ca este doar o perioada in care profiturile fluctueaza, insa indiferent de situatie, este bine sa ai intotdeauna un plan de rezerva. Gandeste-te la strategii care te pot ajuta sa iti extinzi afacerea, sa atragi un portofoliu mai mare de clienti sau sa te asociezi cu persoane importante, care pot investi in afacerea ta si care te pot ajuta sa obtii rezultate considerabile. Foarte multi antreprenori de succes isi analizeaza competitia, insa nu o privesc ca pe o amenintare. Unii oameni de succes au reusit sa construiasca adevarate imperii financiare plecand de la contracte si parteneriate pe care le-au incheiat cu diverse companii sau cu alti oameni din sfera lor de activitate.