8 frici care ameninta comunicarea in organizatii

8 frici care ameninta comunicarea in organizatii

Realitatea este ca la locul de munca putini au curajul sa spuna adevaruri care pot deranja.

Este destul de rar sa gasesti o companie sau un ONG unde oamenii chiar isi spun adevarul. Se pare ca cu cat ajungi mai sus intr-o organizatie, cu atat ajungi sa spui mai rar lucrurilor pe nume.

In timp ce adevarul este in declin, costurile, birocratia, si lipsa de increde in viitor cresc in organizatii. De ce? Pentru ca foarte multe dintre adevaratele conversatii dintr-o companie au loc dupa usile inchise. Spunerea adevarului sau onorarea lui poate sa fie singurul catalizator pentru a institui o schimbare pozitiva si de impact. De asemenea, poate sa reprezinte singurul ingredient pentru care oamenii se simt increzatori sa fie versiunea lor cea mai buna la job.

Asadar, de ce nu ne spunem unul altuia adevarul? De ce ne este greu sa ne privim in oglinda? Si, poate cel mai important, de ce tindem sa le spunem altora ceea ce vor sa auda in loc de ceea ce chiar gandim si simtim?

Bariere in fata adevarului

Primul motiv pentru care exista aceasta situatie: faptul ca organizatiile au uitat ca oamenii lucreaza pentru ei. Trebuie sa ne aducem aminte ca lucram cu oameni care au sentimente si emotii. In momentul in care oamenii isi dau seama ca nu au voie sa isi exprime sentimentele, invata cum sa fie precauti si sa se eschiveze.

Al doilea motiv este ca frica ii ghideaza pe multi oameni, mai ales atunci cand simt ca se apropie schimbari. Este vorba de sentimentul de pierdere care determina aparitia unui comportament cameleonic in cadrul organizatiilor.

Exista 8 frici pe care oamenii le experimenteaza la job. Ca oameni, nu performam la potentialul nostru maxim, ci la cel creat de suma convingerilor noastre.

Frica si anxietatea ne limiteaza sa progresam. Iata cele mai intalnite frici dintr-o organizatie:

  1. Frica de a fi inculpat pentru performanta din trecut
  2. Frica de a fi pedepsit pentru ca nu esti de acord cu deciziile de sus
  3. Frica de a nu jigni pe un coleg
  4. Frica de a nu fi acceptat intr-o echipa
  5. Frica de a spune un adevar, care nu va fi luat in considerare si care iti va irosi timp
  6. Frica de a nu fi apreciat daca spui ceea ce crezi
  7. Frica generala ca nu este intelept sa vorbesti despre adevaruri si stituatii reale, intrucat vor exista consecinte
  8. Frica de a le spune superiorilor ca nu ai explicatii pentru orice lucru/situatie

Solutie: Umor si acceptarea adevarului

Un mod de a crea un mediu sigur pentru angajati este sa integrezi umorul, relevanta, vulnerabilitatea, simtul raspunderii in acelasi tablou! Liderii trebuie sa gaseasca modul prin care angajatii sa se simta bine vorbind despre anumite subiecte.

O abordare lejera, prietenoasa, care ia in calcul umorul va aduce mult mai multe rezultate in ceea ce priveste comunicarea onesta cu angajatii.

Daca acest articol ti s-a parut interesant, urmareste-ne si pe paginile de FacebookTwitter, sau LinkedIn!

 

 

Sursa: Inc.com

Autor: Jim Haudan, Co-fondator si CEO, Root

Traducere: Diana Petroiu