Care este pretul unui certificat energetic in Bucuresti si Constanta

Care este pretul unui certificat energetic in Bucuresti si Constanta

Preturile certificatelor energetice sunt intotdeauna variabile de la un auditor energetic la altul. Totusi fiind o piata concurentiala preturile certificatelor energetice in Bucuresti si Constanta sunt similare. De exemplu un certificat energetic pentru un apartament variaza intre 150-200 lei in functie de suprafata acestuia si de numarul de camere. Casele au un pret variabil de la 180 lei pana la 500 lei, poate chiar mai mult daca discutam de sute de metri patrati de suprafata utila. Cladirile tertiare nu pot fi evaluate decat daca este pusa la dispozitie o suprafata utila si tipurile de instalatii aferente acesteia. Majoritatea cladirilor tertiare au sisteme de ventilare si centrale de tratare a aerului, un sistem in plus fata de rezidential, fiind si alta grila energetica aferenta acestor cladiri. Cladirile industriale de asemenea prezinta particularitati, iar preturile sunt personalizate. Nu intra in aceeasi categorie auditul industrial, de obicei se confunda cele doua activitati. Auditorul energetic pentru cladiri de obicei este interesat doar de imobil, adica de performanta energetica a acestuia. Auditorul industrial este interesat doar de procesul industrial, exista si persoane atestate pentru cele doua activitati insa.

Auditul energetic este o lucrare cu un grad mai ridicat de dificultate si pretul este ceva mai mare, incepand la 1000 lei de obicei pentru o locuinta cu dimensiuni relativ mici. Apoi preturile cresc in functie de suprafata si dificultate. In cadrul auditului energetic sunt propuse masuri de reabilitare energetica a unei cladiri, cu specificarea investitiei acestora, cat si perioada de amortizare. Beneficiarul alege in functie de bugetul acestuia masurile dorite sau pe care le are si in buget.

De actualitate mai este si ceea ce doresc primariile in general si este cerut prin certificatul de urbanism: “lucrare privind studiul implementarii surselor regenerabile de energie”. Pentru locuintele noi sau cele supuse reabilitarii energetice de obicei este nevoie de un astfel de studiu. Din pacate nu este reglementat si nu exista un continut cadru. Astfel, exista studii care nu prezinta cu adevarat care ar putea fi sursele regenerabile care pot fi implementate, de exemplu intr-o locuinta unifamiliala: pompa de caldura, panouri solare termice, panouri fotovoltaice, centrala termica cu biomasa, turbine eoliene. Aceste surse trebuie analizate individual si prezentata rentabilitatea acestora. Astfel va rezulta cu certitudine si amortizarea investitiei, deci se va putea opta pentru una sau mai multe variante. Din pacate lipsa subventiei in aceste sisteme conduce la o amortizare destul de lunga. Pentru panourile solare termice aceasta este in jur de 10 ani, pompa de caldura 15 ani. Probabil in viitor subventia va fi suficienta astfel incat sa rezulte o perioada de amortizare mai scazuta si sa devina o obisnuinta pe piata astfel de sisteme.  Pentru certificat energetic, audit energetic sau termografie cladiri va stam la dispozitie cu detalii suplimentare.