Care sunt cele mai mari frustrari legate de job? Schimba-ti atitudinea si obtine mai multa satisfactie la munca!

Care sunt cele mai mari frustrari legate de job? Schimba-ti atitudinea si obtine mai multa satisfactie la munca!

Locul de munca reprezinta o a doua casa. Petrecem mai mult timp la serviciu decat acasa si mai mult timp cu colegii de serviciu decat cu partenerul(a) de viata. In aceste conditii, job-ul ar trebui sa ne ofere satisfactii si sa ne faca placere sa mergem acolo in fiecare dimineata.

Daca te trezesti in fiecare zi cu un nod in stomac pentru ca urmeaza sa te duci la job, daca esti tot timpul obosit, frustrat si suparat aparent fara un motiv anume, atunci e clar ca ai o problema cu acel job. Nemultumirile tale vor crea o situatie negativa care nu-ti va fi prielnica nici tie, dar nici celor din jurul tau, familie, colegi de serviciu sau angajator si atunci e cazul sa vezi ce ai de facut mai departe.

Insa inainte de a-ti cauta un alt job, e bine sa te gandesti ce este in neregula cu actualul loc de munca si daca se poate imbunatati ceva aici.

 

Ce este in neregula cu actualul loc de munca?

 

1. Nu simti nicio provocare. Daca esti de mult timp la acelasi loc de munca, daca faci lucruri repetitive in fiecare zi si nu este nici o schimbare in atributiile tale de serviciu, atunci s-ar putea sa te plictisesti si sa nu mai simti nici o provocare la locul de munca. In aceste conditii nu te dezvolti din punct de vedere profesional, ajungi sa te complaci intr-o situatie care nu-ti mai ofera nici o satisfactie.

Ce e de facut? Poti vorbi cu seful(a) ta sa-ti dea noi responsabilitati si sa te implice in mai multe proiecte. Pentru a te dezvolta si a creste, trebuie sa iesi din zona ta de comfort si sa accepti noi provocari.

 

2. Ai impresia ca promovarile se fac pe baza de relatii si simpatii, nu pe merit. Consideri ca ai dat tot ce e mai bun din tine, ai facut ore suplimentare, ai muncit pe branci si cu toate astea a fost promovat colegul tau care iese la tigara cu seful si se intalneste cu el si familia lui in afara programului de lucru. Nu ti se pare corect si din cauza aceasta ti-ai pierdut orice motivatie.

Ce e de facut? Poti incerca sa ai o discutie cu seful tau, sa-ti spui punctul de vedere si sa afli motivele pentru care nu ai fost promovat. Este o oportunitate de a clarifica ce se asteapta de la tine, ce faci bine si ce nu. Daca ai exemple concrete de situatii in care te-ai autodepasit, ai facut lucrurile mai bine decat majoritatea, acum e momentul sa le expui si sa discuti deschis despre posibilitatile tale viitoare de promovare.

 

 

3. Angajatorul/Seful nu-ti respecta viata personala si te pune sa muncesti peste program. Muncesti de dimineata pana seara, faci ore suplimentare si tot nu este suficient. Seful iti da de lucru acasa, te bombardeaza cu email-uri si mesaje in weekend, nu te lasa sa te deconectezi deloc de la treburile de la serviciu. Nu-l intereseaza ca ai o viata personala si are pretentii exagenrate de la tine.

Ce e de facut? Trebuie sa vezi daca asta este cultura companiei sau doar seful tau impune acest ritm nebun. In functie de asta, gandeste-te ce ai de facut. Daca asta e cultura companiei, cel mai probabil poti incepe sa-ti cauti alt loc de munca. Daca e doar seful tau de vina, vorbeste cu el si cu colegii tai, stabiliti impreuna anumite limite, iar daca nu este posibil, gandeste-te daca merita sa discuti cu superiorii ierarhici.

 

4. Nu-ti place ce faci la job sau ti se pare ca ceea ce faci este impotriva principiilor si valorilor tale personale. Ti se pare ca activitatea pe care o desfasori la actualul loc de munca nu se potriveste deloc cu aptitudinile tale. Daca esti un om analitic si cu aversiune fata de risc, dar ai un job in vanzari, atunci clar ai o problema in a-ti desfasura activitatea. Daca nu esti de acord cu felul in care sunt tratati, manipulati sau chiar mintiti clientii companiei, atunci iar ai o problema.

Ce e de facut? Daca e vorba de o nepotrivire abilitati-responsabilitati, atunci e cazul sa-ti cauti un alt job, fie in cadrul aceleiasi companii, fie in alta parte, un job in care sa-ti folosesti potentialul la maxim. Pe de alta parte, daca nu esti de acord cu principiile si valorile companiei, atunci nu mai e cazul sa stai pe ganduri si sa iti cauti altceva!

 

5. Ai impresia ca muncesti mai mult decat colegul tau, desi aveti acelasi salariu. Colegul tau se duce des la tigara, sta pe chat sau vorbeste la telefon cu prietenii sau familia lui si tu faci toata munca. Te-ai aflat de multe ori in ipostaza de a-i face si lui treaba sau ati ramas in urma cu vreun proiect din cauza lui. Te simti frustrat din aceasta cauza si crezi ca esti nu esti tratat corect, mai ales ca ai aflat ca sunteti platiti la fel.

Ce e de facut? Vorbeste in primul rand cu colegul tau si clarifica situatia. Explica-i ca sunteti o echipa si e important sa lucrati cot la cot pentru un proiect. Ia-ti si tu mici pauze, chiar daca nu fumezi si relaxeaza-te putin, nu poti lucra la foc continuu, insa si colegul trebuie sa inteleaga ca nu trebuie sa-si neglijeze atributiile. Daca nu va puteti intelege, discutati impreuna si cu superiorul ierarhic.

 

6. Nu te intelegi deloc cu seful tau. Exista mai multe motive pentru care seful ti se pare un mare nesuferit. Ti se pare ca este un adevarat tiran, ca nu te apreciaza, nu stie sa se poarte cu oamenii, este obsedat de control sau pur si simplu nu sunteti ”pe aceeasi lungime de unda”. Ideea este ca daca nu te intelegi cu el, viata ta la job poate fi de nesuportat.

Ce e de facut? Bineinteles ca primul lucru pe care-l poti face este sa vorbesti cu el si sa clarifici anumite aspecte, cu calm si cu exemple concrete daca este cazul. E bine sa afli si punctul lui de vedere, poate exista ceva ce tie iti scapa si este bine sa aveti aceste discutii. Dar daca nici dupa aceste discutii situatia nu se imbunatateste cu nimic, atunci fie te adresezi HR-ului sau superiorilor ierarhici, fie iti cauti un alt loc de munca.

Frustrarile si nemultumirile se aduna daca nu faci nimic in privinta lor. Locul de munca trebuie sa-ti aduca satisfactie si sa consideri ca merita efortul, asadar preia controlul carierei tale!

Te-ar putea interesa si: Demisia fara avertisment, frustrarea directorilor de companii?