Cariera este un factor de stres? Cum faci fata refuzurilor cand cauti un job

Cariera este un factor de stres? Cum faci fata refuzurilor cand cauti un job

“Te vom contacta noi”, “Esti supracalificat/a pentru aceasta pozitie”, “Te va contacta responsabilul HR cand avem un raspuns”, “Ai un CV foarte bine pus la punct, dar vrem sa vedem si alte persoane.”

Recunoaste… sa cauti un job nou poate fi un real stres, iar acestea sunt doar cateva dintre raspunsurile pe care le-ai auzit, probabil, in urma unor interviuri de angajare. Refuzurile nu sunt deloc placute si nici incurajatoare. Te demotiveaza si te fac sa crezi ca posibilitatile tale sunt limitate. Oricat de frumos sunt “impachetate” raspunsurile negative, ele iti influenteaza comportamentul si astfel cautarea unui job nou devine o corvoada.

Daca raspunsul este “NU” in majoritatea cazurilor, atunci cautarea unui job nou va fi un factor de stres foarte mare. Mai mult decat atat, daca nici nu dispui de foarte mult timp si situatia financiara “te impinge” sa iti gasesti cat mai repede un loc de munca, atunci sansele sa faci greseli sunt tot mai mari.

Dar secretul este sa ai o atitudine pozitiva. Vei evita astfel sa evidentiezi toate aspectele negative si astfel vei castiga timp. Nu vei mai cauta scuze si te vei concentra asupra obiectivului: sa iti gasesti un job nou.

Stim, refuzurile nu sunt deloc usor de digerat, insa poti sa le faci fata!

 

Cum faci fata refuzurilor cand cauti un job

 

1. Este important sa stii ca este un proces firesc

 

Nu te stresa prea mult din cauza unui refuz sau din cauza mai multor refuzuri. Este un proces firesc in momentul in care iti cauti un job nou. In plus, este suficient sa te gandesti ca si alte persoane s-au confruntat cu aceeasi situatie. Nu doar tie ti s-a intamplat sa primesti un refuz categoric. Este important sa analizezi obiectiv contextul si sa nu renunti la planurile tale. Nu ai suficienta experienta intr-un domeniu? Cauta o alternativa! Nu ai specializare pentru unele locuri de munca? Cauta oferte de munca potrivite pentru nivelul tau de pregatire si pentru studiile pe care le ai! Pentru orice situatie exista o rezolvare.

In tot acest proces de recrutare este important sa tii cont si de alt aspect important: banii de care dispui. Daca ai un fond de economii si te folosesti de acei bani pentru a trece cu bine peste perioada de cautare, este important sa stii exact cat te poti baza pe acei bani. Un calcul simplu va fi suficient pentru a-ti da seama cate zile/saptamani ai la dispozitie pana sa iti gasesti un job nou.

 

2. Aplica la cat mai multe job-uri

 

Cu cat mai multe CV-uri trimise, cu atat mai multe sanse de reusita! Nu trebuie sa ai in calcul doar un job sau doar o companie. Este o greseala pe care o fac foarte multe persoane. Nu iti crea asteptari foarte mari si nu iti crea iluzii. Cauta cat mai multe job-uri si incearca sa te dezvolti cat mai mult. Aplica pentru domenii noi, unde nu este necesara experienta, pentru job-uri Entry Level sau pentru locuri de munca unde stii ca exista posibilitatea sa avansezi. Este foarte important sa ai in calcul cat mai multe optiuni. Aplica si pentru job-uri care nu sunt foarte atractive si mergi la interviuri care necesita mai multe etape, chiar daca te vei lovi de un refuz la final. Vei avea mai multa experienta cand vine vorba de interviuri si vei face fata mult mai usor refuzurilor, mai ales atunci cand unele dintre ele vor fi din partea unor companii care nu erau o prioritate pentru tine.

 

 

3. Cere feedback. Intodeauna!

 

Ai primit un refuz in urma unui interviu de angajare? Cere feedback! Te va ajuta sa identifici ce greseli ai facut, ce trebuie sa imbunatatesti la tine sau care sunt motivele obiective pentru care ai fost refuzat/a: nivel de pregatire profesionala, experienta, pretentii salariale sau altele. Orice feedback pe care il vei primi te va ajuta sa treci mai usor prin tot acest proces.

 

4. Concentreaza-te asupra lucrurilor pe care le poti controla

 

Poti sa te pregatesti foarte bine pentru un interviu si sa ai un CV foarte bine pus la punct, iar cu toate acestea sa te lovesti de un refuz. Poate ca uneori este vorba de noroc sau poate ca unii angajatori sunt mai dificili si au pretentii foarte mari. Nu lasa ca toate aceste experiente sa te afecteze. Nu uita ca sunt lucruri in viata pe care nu le poti controla, deoarece nu depind de tine. Chiar daca ai o pregatire foarte buna, daca nu exista o conexiune intre tine si managerul companiei, atunci te vei lovi de un refuz. Insa, din nou, nu poti controla astfel de situatii. Asadar, concentreaza-te asupra lucrurilor pe care le poti controla. Seteaza-ti o strategie si astfel iti vei mari considerabil sansele de angajare. Pune accent pe punctele tale forte si mizeaza pe locuri de munca potrivite pentru nivelul tau de pregatire.

Nu uita! Fii pregatit oricand pentru un refuz. Aceasta atitudine te va ajuta sa nu iti creezi asteptari false si astfel vei putea sa iei decizii mult mai bune.

 

5. Pastreaza o atitudine pozitiva

 

Daca nu ai o atitudine pozitiva, toate aceste sfaturi nu te vor ajuta sa faci fata refuzurilor cand cauti un job. Trateaza in mod obiectiv orice refuz pe care il primesti si gandeste mereu in perspectiva. Nu ezita sa cauti mereu noi oportunitati, sa ceri feedback si sa imbunatatesti cat mai multe lucruri la tine. Sa iti gasesti un job nu este mereu usor, insa nici imposibil. Trebuie doar sa nu uiti ca este un proces destul de lung.

Te-ar putea interesa si: Ce fac angajatii de top si tu nu? Invata sa iti formezi o cariera de succes!