Cercetatorii au comparat vaping-ul cu fumatul traditional. Rezultatele sunt surprinzatoare

Cercetatorii au comparat vaping-ul cu fumatul traditional. Rezultatele sunt surprinzatoare

Aparute cu mai bine de zece ani in urma, alternativele la tigarile clasice au avut pana nu demult o mare problema: lipsa unor studii privind impactul asupra sanatatii celor care le folosesc. Insa specialisti din toata lumea au luat in serios noua moda a fumatului ”alternativ”, asa ca ca in ultimii ani au inceput sa apara studii serioase si in acest domeniu.

Iar rezultatele cercetarilor duc catre ideea ca ”electronicele” sunt mai bune decat tigarile clasice. Asta demonstreaza si ultimul studiu realizat de cercetatorii americani, care au finalizat inca o cercetare pe soareci de laborator.

Pe scurt, concluziile sunt urmatoarele: tigarile electronice reduc raspunsurile biologice asociate bolilor cardiovasculare si pulmonare in comparatie cu tigarile.

Studiul reprezentativ, cu o durata de 6 luni, demonstreaza ca vaporii produsi de tigarile electronice reduc semnificativ raspunsuri biologice asociate bolilor cardiovasculare si pulmonare in comparatie cu fumul generat de tigara conventionala.

Acest studiu, primul de acest tip, a evaluat impactul vaporilor de tigara electronica, cu si fara nicotina, asupra riscurilor de boli respiratorii si cardiovasculare pe soareci de laborator.

Rezultatele acestui studiu vin in completarea dovezilor existente care indica faptul ca trecerea fumatorilor la produse fara fum, care livreaza nicotina avand insa niveluri semnificativ mai scazute de substante toxice, pot fi parte din strategia de reducere a riscurilor asociate fumatului pentru fumatorii adulti din intreaga lume.

Philip Morris International (PMI) a prezentat, in cadrul celei de-a 58-a editie a Intalnirii anuale a Societatii de Toxicologie din Baltimore (Annual Society of Toxicology Meeting in Baltimore), rezultatele unui nou studiu cu privire la tigarile electronice. Studiul demonstreaza ca, dupa o expunere de 6 luni, vaporii de tigara electronica, cu sau fara nicotina, produc raspunsuri biologice asociate cu bolile cardiovasculare si pulmonare semnificativ mai mici decat fumul de tigara clasica. Studiul, realizat in colaborare cu Altria Group, Inc., a evaluat raspunsul biologic a soarecilor expusi la vapori de tigara electronica in comparatie cu expunerea la fumul de tigara conventionala.

Conform datelor Organizatiei Mondiale a Sanatatii, exista peste 1 miliard de oameni in intreaga lume care fumeaza si vor continua sa fumeze in viitorul apropiat. Reducerea efectelor nocive ale tutunului poate juca un rol important prin completarea strategiilor existente de control al tutunului, care au ca scop reducerea riscurilor de boli asociate fumatului. Pentru ca masurile de reducere a efectelor nocive sa aiba succes este necesar ca fumatorii adulti sa aiba acces la produse fara fum care contin nicotina, dar care genereaza niveluri semnificativ mai scazute de substante nocive in comparatie cu tigarile conventionale.

”Aceste rezultate sunt o dovada in plus a faptului ca trecerea la tigarile electronice este o alegere mult mai buna decat continuare fumatului de tigari clasice” a afirmat dr. Julia Hoeng, director in Toxicologia Sistemelor in cadrul PMI. ”Acest studiu este cu adevarat unul de referinta, demonstrand nu doar reducerea toxicitatii si riscurilor de boala pe care le au tigarile electronice in comparatie cu tigarile conventionale, dar evalueaza totodata si rolul pe care il au nicotina si aromele”.

Conform studiilor anterioare, arderea tutunului genereaza peste 6.000 de substante chimice, dintre care aproximativ 100 sunt nocive sau potential nocive. Exista dovezi stiintifice covarsitoare care demonstreaza ca expunerea la aceste substante chimice, mai mult decat nicotina, sunt cauzele principale ale bolilor asociate fumatului. Prin urmare, in ultimii ani, tigarile electronice au castigat recunoastere ca o posibila alternativa la tigarile clasice. Cu toate acestea, pana acum, exista putine date asupra profilulului de risc pe care tigarile electronice sau componentele acestora il pot avea,pe termen lung, asupra bolilor asociate fumatului, comparativ cu fumul generat de o tigara clasica. In general, tigarile electronice au in componenta substante care formeaza aerosoli (propilen glicol [PG] si / sau glicerina vegetala [VG]), nicotina si ingrediente ce dau aroma. Prin urmare, studiul este relevant pentru produsele care contin aceste componente. Spre deosebire de tigarile clasice, tigarile electronice livreaza nicotina fara substantele din fum care apar in urma arderii tutunului.

Acest nou studiu de inhalare, desfasurat pe o perioada de 6 luni, a fost conceput pentru a evalua impactul expunerii la vaporii de tigara electronica (cu si fara nicotina si arome) asupra sistemelui respirator si cardiovascular. Soarecii femele au fost expusi la aer, fum de tigara sau 3 formulari de vapori produsi de tigara electronica (VEHICUL: PG / VG / apa; BAZA: VEHICUL plus 4% nicotina; TEST: BAZA plus arome) pentru 3 ore/zi, 5 zile/ saptamana timp de 6 luni prin intermediul unui sistem de inhalare functional la nivelul intregului corp.

Studiul a masurat timp de 6 luni expunerea la vaporii din tigara electronica, cu sau fara nicotina sau arome, avand la baza o serie de criterii de evaluare a bolilor, iar rezultatele arata ca:

– Sunt produse niveluri mai scazute de inflamatie pulmonara, leziuni structurale si modificari moleculare la nivel pulmonar si a indus niveluri mai scazute de formare de placi aterosclerotice si modificari moleculare in aorta si tesutul cardiac in comparatie cu fumul de tigara.

– Studiul a detectat, de asemenea, un efect al nicotinei asupra vitezei undei pulsului (efectul asteptat al nicotinei); totusi, in comparatie cu tigarile clasice, efectul este semnificativ mai mic pentru tigarile electronice (cu sau fara nicotina).

Studiul a demonstrat ca vaporii produsi de tigara electronica produc raspunsuri biologice asociate bolilor cardiovasculare si pulmonare, semnificativ reduse in comparatie cu fumul de tigara.

Aceste rezultate contribuie la totalitatea dovezilor cu privire la produsele fara fum, studiul fiind realizat ca parte a programului amplu de cercetare si evaluare a PMI. Acest program este inspirat de practicile acceptate ale industriei farmaceutice si in conformitate cu ghidul FDA (Food and Drugs Administration, US) pentru produsele din tutun cu risc modificat.

Peste 430 de experti PMI in cercetare si dezvoltare lucreaza la dezvoltarea si evaluarea noilor produse fara fum si au publicat pana in prezent peste 350 de publicatii stiintifice si capitole de carte. PMI a investit peste 6 miliarde USD pentru a dezvolta, fundamenta si dezvolta capacitatea de productie a unui portofoliu larg de produse din tutun fara fum.

Philip Morris International (PMI) transforma industria tutunului pentru a crea un viitor fara fum si, in cele din urma, pentru a inlocui tigaretele conventionale cu produse fara fum in beneficiul adultilor care altfel ar continua sa fumeze, al societatii, companiei si actionarilor sai. PMI este lider international in industria tutunului si se ocupa cu fabricarea si comercializarea tigaretelor, a produselor fara fum si a dispozitivelor si accesoriilor electronice aferente acestora, precum si a altor produse care contin nicotina pe pietele din afara SUA. PMI construieste o noua categorie de produse fara fum, care, desi nu sunt lipsite de riscuri, sunt o alegere mult mai buna decat continuarea fumatului traditional. Prin eforturi multidisciplinare in dezvoltarea de produs, tehnologie de ultima generatie si fundamentare stiintifica, PMI isi doreste sa se asigure ca produsele sale fara fum raspund preferintelor consumatorilor adulti, precum si cerintelor riguroase de reglementare. Viziunea noastra este ca, in cele din urma, aceste produse vor inlocui tigaretele. Portofoliul de produse fara fum IQOS al PMI include produse care incalzesc tutunul si produse care contin vapori de nicotina. Incepand cu 31 decembrie 2018, PMI estimeaza ca aproximativ 6.6 milioane de fumatori adulti din toata lumea au incetat deja sa fumeze si au ales produsul cu tutun incalzit al PMI, disponibil in prezent in 44 de piete, sub brandul IQOS. Pentru mai multe informatii, accesati site-urile PMI si PMIScience.

Articol realizat de money.ro!