Cum a fost la GoTech 2019: Ce era de vazut, ce ne-a placut si ce nu

Cum a fost la GoTech 2019: Ce era de vazut, ce ne-a placut si ce nu

GoTech World (eveniment denumit anterior Internet & Mobile World) a avut loc in zilele de 2 si 3 octombrie 2019 la Romexpo, pavilion B. Partenerul principal al evenimentului a fost ING Bank Romania.

Ce era de vazut? Cele mai inovatoare solutii IT & digitale pentru nevoile de business ale oricarei companii, cat si 128 de speakeri locali si internationali de renume invitati special pentru a oferi insight-uri relevante si aplicabile.

Mixul a fost unul cat se poate de interesant, pentru ca in cadrul GoTech World 2019 au fost prezente peste 140 de companii locale si internationale, fiecare prezentand optiuni unice de solutii IT, business, software, cloud, securitatea informatiei, dispozitive si solutii de digital marketing si e-commerce B2B potrivite pentru nevoile fiecarui client (companii) in parte.

 

Ce am descoperit la GoTech World 2019

 

Viitorul este paperless

 

Intr-o societate in care preocuparea pentru protejarea mediului inconjurator este tot mai mare si in care constant se cauta solutii de inovatie in toate domeniile, era de asteptat ca noile tehnologii sa fie focusate pe inlocuirea documentelor cu formate digitale. Astfel, informatiile vor fi create, stocate si transmise in format digital, ceea ce inseamna mai putine dosare, mai putine hartii sau mai putine acte care se pot rataci usor. Compania certSIGN, companie romaneasca specializata cu dezvoltarea aplicatiilor de scuritate informatica si care, in parteneriat cu Samsung, a prezentat solutii integrate pentru digitalizarea rapida si sigura a oricarei companii.

 

Cunoasterea indeaproape a Inteligentei Artificiale si a importantei acesteia

 

Pe tema Inteligentei Artificiale a vorbit Maria Pocovi – CEO si Fondator al Emotion Research LAB. Know-how-ul oferit a pus accent pe experienta om-tehnologie si procesul de introducere pe piata a aplicatiilor ce permit implementarea senzorilor emotionali pe dispozitive.

 

Accentul este pus pe automatizare

 

Cand vorbim de trenduri in IT si tehnologie, este clar ca tendinta este una cat se poate de asteptata si de… necesara. Automatizarea activitatilor repetitive ajuta la cresterea eficientei si productivitatii companiilor. Astfel, task-urile de rutina, care de multe ori pot bloca timpul unor angajati-cheie, vor fi realizate de roboti. RPA – automatizarea activitatilor repetitive foloseste roboti software pentru optimizarea proceselor, degrevand angajatii de povara sarcinilor repetitive.

 

Sinergia dintre om si tehnologie este posibila

 

A fost cea mai asteptata prezentare care a avut loc in cadrul GoTech World 2019 si in mod sigur sinergia dintre om si tehnologie promite un viitor mai bun. Nu este science fiction, este viitorul! Speech-ul a fost tinut de Samantha Payne (care se afla in top 25 femei in robotica, conform unui studiu Robohub) COO & Co-founder Open Bionics – o companie care a reusit sa revolutioneze tehnologia emdicala oferind proteze bionice extrem de performante si usor de folosit.

Accentul a fost in mod clar pus pe Internet of Things (IoT) si Robot Process Automation, astfel ca in cadrul evenimentului de la Romexpo am vazut foarte multe firme care au ca obiectiv principal optimizarea proceselor si reducerea costurilor.

 

Ce ne-a placut si ce nu ne-a placut

 

Pepper a fost vedeta zilei

 

 

Pepper sau robotul prietenos, de sex feminin, a fost vedeta zilei in ultima zi a evenimentului ce a avut loc la Romexpo. Robotul are o tableta interactiva, care iti permite selectarea mai multor functii (actiuni). La prima interactiune, datorita faptului ca este foarte prietenoasa, Pepper lasa impresia ca a fost creata pentru interactiunea dintre om si robot. Insa Pepper este un instrument foarte bun pentru companii, in special pentru cele concentrare pe customer care.

Cu ajutorul tabletei interactive poti alege sa iti ofere o imbratisare, o strangere de mana, sa te salute sau sa… danseze. Pepper poate sa isi faca si selfie (imita foarte bine pozitia reprezentativa a acestei actiuni). Pepper chicoteste in momentul in care ii acorzi mai multa atentie si pare foarte umana in reactii.

Tableta interactiva nu este doar pentru utilizarea unor functii precum cele enumerate anterior, ci contine o serie de actiuni ce pot fi utile pentru companii. Pepper poate fi folosita cu succes pentru a comunica in timp real cu clientii sau pentru a-i informa cu privire la produsele si serviciile companiilor. Pepper poate fi utila si extrem de simpatica si in cadrul prezentarilor interne sau in cadrul prezentarilor B2B.

 

Simulatorul de control al traficului aerian a fost un “must see”

 

 

Simulatorul de control al traficului aerian a fost prezentat de compania Trencadis, companie de tehnologie specializata in solutii de dezvoltare software pentru mediul guvernamental si cel de business. Compania are o bogata experienta in dezvoltarea de solutii IT complete si individualizate. Avand 13 ani pe piata, compania a crescut constant si a pus accent pe livrarea de servicii produse temeinice.

Am luat parte la o mica prezentare a simulatorului de control al traficului aerian si am putut observa cum pot fi stabilite rutele avioanele, cum sunt selectate culoarele de zbor, cum decoleaza un avion de la sol (de la incadrarea pe culoar si mentinerea vitezei de croaziera pana la cresterea vitezei si decolarea propriu-zisa. Simulatorul de control al traficului aerian iti permite sa vezi cum decoleaza avionul si care sunt conditiile de la sol, iar pe un alt ecran poti urmari traseul acestuia. Tot pe acelasi ecran poti vedea toate culoarele de zbor si intersectiile dintre acestea.

Tot in cadrul simulatorului pot fi simulate nu numai zborurile, ci si conditiile meteo. Aceste exercitii (simulari) sunt extrem de importante pentru controlul traficului aerian si pentru intelegerea pe deplin a proceselor si situatiilor ce stau la baza controlului de trafic aerian.

 

Arcade Games – jocurile care nu vor muri niciodata

 

Ce poate fi mai frumos decat sa imbini vechiul cu noul? O surpriza mai mult decat placuta au fost jocurile arcade. Mi-a placut sa testez unul dintre jocurile expuse la unul dintre standuri. Am testat un joc video cu avioane, iar partea super fun a fost ca am putut juca la dublu. Astfel, jocul a permis sa fim doi jucatori in echipa. Am avut misiunea sa pilotam doua avioane de lupta si sa infruntam inamicii (alte avioane de lupta, nave, bombardiere sau chiar creaturi robotizate). Partea buna este ca aceste jocuri pot fi inchiriate, asa ca ele sunt o alegere numai buna pentru petrecerile de la birou sau chiar pentru team building-uri. De logistica am inteles ca se ocupa tot firma care inchiriaza jocurile.

 

Nu am putut testa simulatorul de zbor…

 

 

Overall, ne-a placut si standul celor de la Marcom Hub, insa partea mai putin placuta a fost faptul ca simulatorul de zbor a fost defect. Din cele doua zile de GoTech World 2019, vizitatorii au putut testa simulatorul doar in prima zi. Cei mai ghinionisti, care au ajuns in a doua zi (si ultima a evenimentului) au putut doar sa admire simulatorul si, desigur, sa testeze alte super gadget-uri (unul dintre ele era o pereche de ochelari ce permitea vizualizarea unor holograme “ratacite” in interiorul expozitiei. Partea buna este ca cei de la Marcom Hub au fost foarte deschisi in privinta produselor pe care le au si am aflat ca oricine poate avea un #TechExperience chiar la ei la sediu.

Un alt aspect neplacut a fost acela ca unele standuri nu au fost foarte atractive, iar in ultima zi a evenimentului foarte multe dintre ele au inceput sa “inchida” cu mult timp inainte de terminarea programului. Astfel, cei aflati in continuare la Romexpo in jurul orei 17:00 nu au mai putut vedea mare lucru.

In orice caz, GoTech World a fost un eveniment destul de reusit, am aflat informatii noi si ne-am updatat cunostintele in ceea ce priveste tehnologia viitorului.

Foto interior: Arhiva personala