De ce introvertitii pot deveni lideri?

De ce introvertitii pot deveni lideri?

Cuvinte ca “introvertit” si “leader” nu sunt deseori asociate. Potrivit perceptiei publice, extrovertitii sunt cei care ajung speakeri de exceptie sau stiu sa faca networking, ocupand deseori pozitii de conducere care le permit sa isi foloseasca abilitatile de comunicare si cele organizatorice.

Un sondaj realizat de publicatia USA Today a citat cel putin un procent de 67% dintre directorii intrebati, cand a afirmat faptul ca personalitatea introvertita este considerata a fi o bariera in fata leadership-ului. Dar la fel de interesant este si faptul ca 40% dintre liderii actuali ai lumii sunt introvertiti. O confirma cazurile lui Bill Gates, Warren Buffet si Charles Schwab.

Daca te gandesti sa incepi un business si realizezi ca nu esti cel mai extrovertit om de pe planeta, ia in considerare urmatoarele 6 adevaruri despre oamenii introvertiti:

1. Introvertitii sunt prudenti

Spre deosebire de extrovertiti, care sunt mai sensibili la recompense si la asumarea riscurilor, introvertitii analizeaza situatia inainte de a lua o decizie.

Deseori, ii vei auzi pe extrovertiti spunand “Hai sa facem acest lucru!”, in timp ce introvertitii prefera sa raspunda astfel: “suntem siguri ca este cel mai intelept lucru pe care vrem sa-l facem?”

Orice start-up are nevoie de oameni capabili sa ia decizii, dar si de cei care le evalueaza in mod periodic. Prudenta in administrarea resurselor este vitala!

2. Introvertitii invata ascultand

Introvertitii au marele atu ca stiu sa asculte activ si sa internalizeze mesajul inainte de a vorbi. Nu se gandesc ce sa spuna in timp ce persoana de langa ei vorbeste, ci chiar asculta informatia.

3. Introvertitii stiu sa profite de natura lor calma

Cu totii ne amintim de tipul “copilului timid" din curtea scolii. Cand toata lumea vorbea tare si urla, exista cineva care, atunci cand aduga ceva, se facea deodata liniste. Introvertitii stiu sa isi faca prezenta apreciata intr-un grup. Atunci cand vorbesc, o fac cu un motiv si argumentele lor sunt intemeiate si concludente!

4. Introvertitii stiu cum sa fie umili

Introvertitii isi apreciaza corect trasaturile si reusitele. De asemenea, au capacitatea de a isi asuma greselile sau limitele - trasatura esentiala pentru a avansa in business si in viata.

Capacitatea de a fi umil demonstreaza si o deschidere la acceptarea ideilor noi.

5. Introvertitii gestioneaza incertitudinea

Introvertitii au rabdare si nu se sperie de lucrurile complicate. Tocmai pentru ca nu asteapta recompensele imediate, acestia dedica timp si efort chiar si pentru problemele care nu au o solutie evidenta sau usoara.

Pana si Albert Einstein marturisea despre sine ca: “Nu este vorba ca sunt inteligent, ci ca dedic mai mult timp problemelor”. Pentru un antreprenor, o astfel de atitudine poate fi cheia succesului.

6. Introvertitii nu intampina probleme cand lucreaza singuri

Chiar daca incepi o companie printr-un parteneriat, vor exista multe situatii in care vei lucra singur, intr-un anumit moment al carierei tale.

De ce prefera introvertitii sa lucreze in liniste si singuratate? Pentru ca izolarea le ofera sansa de a se concentra mai eficient asupra problemelor.

Steve Wozniak, co-fondator Apple, remarca: “Cei mai multi inventatori sau ingineri pe care i-am cunoscut imi seamana: sunt timizi si traiesc in lumea din capul lor. Lucreaza cel mai bine cand sunt lasati singuri, pentru ca pot controla design-ul unei inventii. O sa iti dau un sfat care poate sa fie greu de digerat: lucreaza singur. Si o sa fii capabil sa creezi produse uimitoare.”

Este un mit ca introvertitii sunt mai putin eficienti ca lideri decat cei care se bucura de o personalitate extrovertita. Folositi-va de punctele forte ale personalitatilor voastre, indiferent in ce tabara va aflati!

 

 

Sursa: Entrepreneur