De ce suntem dependenti de smartphone?

De ce suntem dependenti  de smartphone?

De cate ori pe zi iti verifici smartphone-ul? Potrivit unui sondaj recent, americanul de rand isi verifica telefonul o data la 6 minute, de cel putin 150 de ori pe zi! Un alt studiu afirma ca putem vorbi si de o dependenta tradusa prin 300 de logari zilnice.

Cand distractia se transforma in dependenta

Tinerii sunt principalele victime, care sunt in stare si de gesturi extreme pentru a fi lasati sa isi verifice telefoanele. 53% dintre tinerii cu varsta intre 15-30 de ani au declarat ca mai degraba ar renunta la simtul gustului decat la smartphone, daca ar fi pusi sa aleaga.

Aceste date sugereaza o dependenta acuta de smartphone. Am studiat timp de 20 de ani ce inseamna dependenta de shopping si simt cu usurinta cand comportamentele se transforma in preocupari nocive.

Faptul ca 80-90% dintre oameni isi folosesc telefoanele cand sunt la volan - actiune care determina, in medie, 6000 de decese si daune de 9 miliarde de dolari- , este un semn clar ca putem vorbi de o maladie.

In calitate de profesor, am observat si efectele dependentei tehnologice in educatie si cat de distrati sunt elevi la ore, cand petrec mult timp pe smartphone.

In acest context, mi-am pus intrebarea: exista oameni mai predispusi la dependenta de smartphone decat altii? Exista studii care leaga tipul de personalitate cu predispozitia la dependenta de smartphone.

 

Smartphone-ul, vampirul care ne ia energia

In anul 2014 am condus un studiu care a aratat cat timp petrec oamenii tineri pe telefoane. Am descoperit ca studentii petrec in medie 8 h si 48 de minute pe telefon, in fiecare zi!

Alte studii arata ca dependenta de smartphone incepe inca de dimineata: la doar 15 minute dupa trezire 79% de oameni isi verifica telefonul. 68% dintre ei sunt pe telefon inainte de a dormi, 67% si le verifica chiar si atunci cand nu suna sau vibreaza, iar 46% dintre ei afirma ca “nu pot trai fara smartphone”.

Exista si efecte adverse care se observa in comportament: euforie, toleranta, simptome de sevraj, de conflict si de recidiva, pe care le-am notat cand lucram la cartea mea, “Too Much of a Good Thing.

Dupa ce am pornit de la un esantion de 346 de studenti americani, am investigat 7 personalitati care anunta “pericolul”.

Rezultatele ne-au ajutat sa intelegem mai bine rolul pe care il joaca anumite caracteristici de personalitate in conturarea unei dependente catre smartphone.

In primul rand, am descoperit ca deficitul de atentie si un nivel mare de impulsivitate sunt conectate la o dependenta de smartphone.  

Daca iti este greu sa te concentrezi si sa urmezi un task, s-ar putea sa abuzezi de timpul irosit pe smartphone.

Un studiu din 2015, realizat de Microsoft, a descoperit ca atentia unei persoane de rand este de cca. 8,25 secunde- mai mica decat atentia de 9 secunde a unui caras auriu!

De asemenea, atentia noastra a devenit mai scurta decat era  acum 15 ani: si anume, de 12 secunde.

In ceea ce priveste personalitatea si caracteristicile, s-au gasit trei care anunta o dependenta de gadget-uri si telefoane:

1. Instabilitatea emotionala

Oamenii temperamentali si prost dispusi sunt mult mai predispusi sa sufere de o dependenta de smartphone decat oamenii echilibrati. Se pare ca multi oameni cauta o combinatie intre consolare si distractie atunci cand apeleaza la telefoane. Asa cum se intampla in cazul substantelor adictive, controlarea obsesiva a notificarilor sau scrolling-ul prin stiri si noutati de pe Facebook poate sa functioneze ca un alt tip de refugiu.

2. Caracteristici de om extrovertit

Am descoperit ca studentii extrovertiti- care obisnuiesc sa fie sufletul petrecerii si care cauta compania oamenilor din jur- sunt mai predispusi sa dezvolte o dependenta de smartphone decat cei retrasi.

Oamenii introvertiti se pare ca nu sunt atat de atrasi de ideea impartasirii detaliilor din viata personala in social media.

3. Oamenii materialisti

Oamenii care sunt preocupati de partea materiala sunt mai predispusi de a dezvolta o dependenta de smartphone.

De ce se intampla acest lucru? Pentru ca tot ei sunt incantati de firma telefonului si de cat de scump este gadget-ul cu care se etaleaza in societate. Nevoia de validare este mai prezenta la tinerii din aceasta categorie.

Obsesia noastra cu smartphone-ul este exemplul perfect pentru a exprima conceptul de “paradox al tehnologiei”. Daca noul smartphone ne poate ajuta sa ajungem la lucruri la care nici nu indrazneam sa visam in urma cu 20 de ani, tot el ne incatuseaza si ne transforma in sclavi ai ecranelor.

Intrebarea cea mai importanta pe care ar trebui sa ne-o punem este unde trasam linia intre distractie si dependenta?In mod sigur, depinde doar de modul in care facem alegeri si de luciditatea noastra.

 

Sursa: World Economic Forum

Autor: James A. Roberts, Profesor Marketing la Universitatea Baylor

Traducere: Diana Petroiu