Firmele cu restante mari la stat pot sa obtina o reducere a datoriei

Firmele cu restante mari la stat pot sa obtina o reducere a datoriei

Companiile care au datorii la stat mai mari de 1 milion de lei pot sa obtina o reducere a datoriei cu pana la 50%, conform unei legi care ii ajuta pe restantieri sa isi plateasca esalonat datoriile.

Prima conditie pe care trebuie sa o respecte firmele care au datorii mari la stat: sa depuna pana pe 30 septembrie 2019 la Fisc o notificare in acest sens; in caz contrar, vor intra automat in insolventa in primul trimestru din 2020.

Un proiect de ordonanta de urgenta care a intrat in vigoare in luna august a acestui an permite companiilor cu datorii la stat peste 1 milion de lei sa isi reesaloneze plata acestor restante, in anumite conditii, si totodata sa beneficieze de unele scutiri la plata datoriilor.

In prezent, peste 2.600 de companii inregistreaza datorii de peste 24 miliarde de lei la stat si se inscriu in categoria firmelor cu restante de peste un milion de lei.

Ordonanta de urgenta privind restructurarea prevede ca aceste companii pot beneficia de anularea de pana la 50% a datoriilor, conditia fiind ca, inainte de planul de restructurare, sa achite 15% din valoarea totala a restantelor.

Companiile care platesc 5% din valoarea totala a restantelor inainte de planul de restructurare pot beneficia de o scutire de 30% din valoarea datoriei, iar companiile care platesc 10% din datorie inainte de planul de restructurare pot primi o scutire de 40% din valoarea restantelor catre stat.

Potrivit notei de fundamentare a proiectului d eordonanta de urgenta, aceste masuri vor aduce incasari de 900 de milioane de lei la bugetul de stat anul acesta.

„La 31 iulie 2018 un numar de 28.620 de contribuabili se aflau sub incidenta legislatiei privind insolventa, din care: in insolventa- 6.441 de contribuabli, in reorganizare- 1.367 de contribuabili si in faliment – 20.812 contribuabili. Peste 59% dintre arieratele inregistrate la 31 iulie 2018 sunt aferente celor aflati in faliment (37,36 mld. lei), in timp ce numai 6% sunt aferente contribuabililor aflati in reorganizare (3,92 mld. lei)“, se arata in nota de fundamentare a ordonantei (OUG nr. 6/2019 privind instituirea unor facilitati fiscale).

Structura companiilor cu datorii mai mari de un milion de lei la stat:

2.634 de companii private cu restante la stat de 21,53 miliarde de lei

31 de companii de stat cu restante la stat de 1,73 miliarde de lei

28 de companii cu capital mixt cu restante la stat de 0,9 miliarde de lei