Graba strica treaba in afaceri. Ce trebuie sa stie liderii

Graba strica treaba in afaceri. Ce trebuie sa stie liderii

Deciziile pe care le ia un lider in fiecare zi poate duce compania pe culmile succesului sau o poate arunca in agonia esecului. Pe umerii unui lider apasa greutatea deciziilor zilnice, pentru ca fiecare decizie a sa il poate duce mai aproape sau mai departe de marginea prapastiei.

In fiecare zi, o companie prospera sau esueaza in functie de abilitatea liderului sau de a lua cele mai bune decizii in cel mai scurt timp. Asta inseamna ca un lider trebuie sa gandeasca bine si sa actioneze repede, insa intrebarea fireasca ce se pune este: ce inseamna mai exact acest ”repede”?

Pe de o parte, daca iei decizii pripite, fara sa analizezi indeajuns faptele, e foarte probabil ca rezultatul sa nu fie unul pozitiv. Pe de alta parte, insa, daca te gandesti si analizezi prea mult, s-ar putea sa pierzi momentul propice pentru a actiona si tot nu vei avea parte de un rezultat pozitiv. In aceste conditii, cat de repede sau cat de incet trebuie sa ia un lider o decizie pentru ca rezultatul sa fie unul favorabil? Iata mai jos cateva sfaturi care sa te ajute sa iei decizii eficiente atunci cand esti nou in pozitia de lider a unei organizatii.

5 pasi pe care sa-i urmezi inainte de a lua o decizie

Atunci cand ai fost numit intr-o pozitie de conducere, toata lumea asteapta de la tine rezultate cat mai bune si cat mai rapide. Aceasta situatie poate deveni extrem de frustranta, poate adauga o presiune suplimentara pe umerii tai si te poate face sa iei decizii pripite. Prin urmare, inainte de a lua decizia de a face schimbari radicale in departamentul tau, ia in considerare urmatoarele aspecte:

1. Invata, asculta si nu lua decizii radicale in prima luna

Toti ochii sunt pe tine si asteapta sa faci ceva care sa schimbe lucrurile in bine. Esti cunoscut pentru ideile tale bune si pentru abilitatea ta de a rezolva lucrurile repede si acum toti doresc sa te vada in ”actiune”. Pentru tine, aceasta noua pozitie este o provocare enorma si-ti doresti sa demonstrezi tuturor ca esti omul potrivit la momentul potrivit. De multe ori, acest lucru te poate indemna sa faci schimbari radicale intr-un timp foarte scurt, ceea ce nu este deloc de recomandat.

Atunci cand esti intr-o pozitie noua de conducere, este esential sa inveti, sa observi si de-abia apoi sa iei decizii. Invata oamenii si fiecare ce rol are, invata cultura organizationala, ia notite si incearca sa nu faci presupuneri inutile despre problemele care crezi tu ca exista in companie. Acorda-ti o perioada de timp rezonabila in care sa inveti tot ce se intampla in organizatie si amana luarea unor decizii radicale pana atunci.

2. Strange informatii din mai multe surse

Ca sa poti lua o decizie corecta, trebuie sa cunosti problema din mai multe perspective. Este foarte usor sa fii influentat de o singura persoana sau de un grup de persoane care impartasesc acelasi punct de vedere. Pentru a lua o decizie trebuie sa vezi problema din mai multe perspective si trebuie sa gasesti mai multe surse de informatie.

Vorbeste cu persoane de toate nivelurile (din punct de vedere ierarhic), dar nu te grabi sa dai o interpretare a unor stari de fapt doar pe baza unor interviuri. Du-te direct la sursa, invata procesele din companie, vezi cum isi fac oamenii treaba, ce responsabilitati si cu ce probleme se confrunta, observa atmosfera din birou si incearca sa te implici in mod activ in cateva operatiuni zilnice ale oamenilor din subordine.

3. Alege o arie pe care sa te concentrezi in fiecare an

Nu este intelept sa faci schimbari radicale dintr-odata in toate directiile de business. Alege o zona critica care necesita schimbare imediata si concentreaza-te s-o rezolvi pe aceea intr-o anumita perioada de timp (recomandabil un an de zile).

Concentrarea pe o anumita zona ajuta oamenii sa-si directioneze eforturile spre aceasta si sa-si evalueze progresul. Este mult mai usor sa-ti mobilizezi echipa intr-o directie, pentru ca acest lucru le ofera oamenilor claritate si posibilitate ca la finalul perioadei sa-si masoare rezultatele. In situatia unor rezultate favorabile, motivatia lor va creste si ii poti directiona ulterior spre alta zona care necesita imbunatatire.

 

 

4. Cantareste avantajele si dezavantajele unei decizii si pregateste-te pentru cel mai pesimist scenariu (”worst case scenario”)

Inainte sa iei o decizie, gandeste-te la toate scenariile care se pot intampla ca urmare a deciziei tale. Cantareste bine consecintele fiecarei decizii si gandeste-te daca ti le permiti sau nu. Stabileste un plan pentru fiecare scenariu, dar tine cont de faptul ca, de cele mai multe ori, socoteala din targ nu se potriveste cu planul de-acasa.

Cu alte cuvinte, pregateste-te pentru orice, invata sa te adaptezi oricarei situatii si nu te demoraliza daca rezultatul nu este cel asteptat. Mobilizeaza-te rapid si vezi ce ai de facut in continuare!

5. Ai incredere in tine, in intuitia si in echipa ta

Liderii de succes spun ca iau decizii in functie de intuitie. Ei sunt capabili sa aiba incredere in sine si in experienta lor, iar asta ii ajuta sa nu se blocheze in procesul de analiza. Cu cat stai mai mult sa te gandesti si sa analizezi o situatie, cu atat iti va fi mai greu sa iei decizia sa actionezi. Incearca sa inveti sa-ti asculti instinctul, acea voce interioara care-ti spune ce e bine de facut si ce nu. Nu o inabusi cu orgoliu sau mai rau, cu frica.

Construieste-ti o echipa in care sa ai incredere, asculta ce au oamenii tai de spus, ia in considerare stiinta si experienta ta in domeniu, dar ghideaza-te si dupa intuitie, vei avea numai de castigat!

Ca sa iei decizii bune, ai nevoie de practica, asadar nu trebuie sa te descurajezi daca nu-ti iese de prima data. Tine cont de aceste sfaturi in procesul tau de luarea deciziilor, fii calm, ai incredere in tine si vei vedea ca succesul nu va intarzia sa apara.

Te-ar putea interesa si: Vrei sa eviti declinul in business? Iata 6 solutii salvatoare