Noi oportunitati pentru exportul de bovine, ovine si caprine in Israel

Noi oportunitati pentru exportul de bovine, ovine si caprine in Israel

In urma negocierilor continue intre serviciile veterinare din Romania si Israel ca exportatorii de animale vii sa beneficieze de conditii mai bune pentru exportul animalelor vii in Israel, in data de 18 decembrie 2019 au fost agreate bilateral noile certificate veterinare de sanatate pentru exportul bovinelor, ovinelor si caprinelor din Romania in Israel, la cele mai inalte standarde de bunastare si sanatate.

Astfel, a fost creata o mare oportunitate pentru crescatorii de rumegatoare din Romania, care vor putea derula operatiuni de export animale vii catre Israel la costuri mult mai scazute si in perioade de timp mai reduse. Costurile sunt reduse prin eliminarea testarilor serologice si virusologice, a vaccinarii importiva bolii limbii albastre. Totodata, perioada de carantina se va scurta considerabil, ceea ce, implicit, va reduce si costurile aferente cazarii animalelor.

In urma agrearii certificatelor veterinare de sanatate pentru exportul rumegatoarelor, ANSVSA elaboreaza instructiuni in teritoriu si le va trimite catre Directiile Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor judetene, in vederea informarii medicilor veterinari care efectueaza operatiunile de certificare, a operatorilor economici care efectueaza activitati de export catre Israel, precum si a tuturor celor interesati despre modificarea certificatului veterinar de sanatate mai sus mentionat si respectarea conditiilor pentru efectuarea exportului in conformitate cu noile certificate veterinare de sanatate agreate.

Oportunitatea de a exporta rumegatoare din Romania in Israel, in prezent, fara obligativitatea vaccinarii si testarii, este rezultatul eforturilor depuse de ANSVSA pentru a eradica aceasta boala de pe teritoriul tarii noastre.

Boala limbii albastre a aparut pentru prima oara in Romania in data de 22 august 2014, serotipul identificat fiind BTV4.

ANSVSA a elaborat o serie de masuri atat pentru prevenirea introducerii virusului bolii limbii albastre pe teritoriul Romaniei, cat si dupa confirmarea bolii.

Masurile ferme, intreprinse rapid, au condus la inchiderea ultimului focar de boala a limbii albastre, in data de 4 ianuarie 2016.

Consecutiv, conform prevederilor Organizatiei Mondiale pentru Sanatatea Animalelor (OIE), ANSVSA a transmis catre acest for, dosarul necesar pentru autodeclararea Romaniei ca tara libera de boala limbii albastre; declaratia Romaniei privind statusul liber de boala limbii albastre a fost publicata la inceputul anului 2018, putand fi accesata la urmatorul link. Pe tot parcursul acestei perioade, ANSVSA a intretinut un dialog permanent cu serviciile veterinare centrale din Israel. De asemenea, specialistii din cadrul ANSVSA au purtat negocieri directe cu partea israeliana, cu prilejul vizitelor de lucru efectuate in tara noastra, ultima dintre acestea avand loc in perioada 05 – 10 august 2018. In cadrul acestor viziate, realizate in vederea evaluarii sistemului de control a exporturilor de rumegatoare vii din Romania in Israel, ANSVSA a propus modificarea conditiilor de sanatate privind boala limbii albastre din certificatele veterinare de sanatate pentru export.

Boala limbii albastre nu afecteaza omul, este cauzata de un virus din genul Orbivirus, care este transmis prin intepatura unor specii de insecte hematofage, din genul Culicoides si nu prin contactul direct intre animale.

Boala afecteaza rumegatoarele si are caracter sezonier.

Mortalitatea este variabila, in functie de situatie, morbiditatea putand ajunge, uneori, la 100% din efectiv.

Din literatura de specialitate, reiese ca o insecta hematofaga poate calatori pana la 1,5– 2 km/zi intr-o zona, iar in anumite conditii meteorologice (vanturi predominante pe o anumita directie si perioada, in conditii favorizante), insectele pot fi purtate la distante mult mai mari, ce pot atinge pana la 200 de km/zi.

Pierderile economice se datoreaza costurilor aferente eradicarii bolii, incluzand: despagubirea animalelor ucise, cheltuieli legate de activitatile de eradicare a bolii (personal, materiale, echipamente etc.), cheltuieli pentru ecarisarea teritoriului si a activitatilor de dezinsectie si dezinfectie.

De asemenea, pierderi economice se inregistreaza si datorita restrictiilor impuse comertului cu animale din speciile receptive, provenite din zonele unde evolueaza boala.

Articol oferit de: www.gazetadeagricultura.info!