Piata telecomunicatiilor din Romania. Profituri in crestere sau pierderi uriase?

Piata telecomunicatiilor din Romania. Profituri in crestere sau pierderi uriase?

Acum aproape 150 de ani se auzeau primele cuvinte la un telefon. Celebrele ”Domnule Watson, vino aici. Vreau sa te vad” au fost rostite in 1876 de Alexander Graham Bell catre asistentul sau, Thomas Watson, aflat la cativa metri distanta de Bell, intr-o camera alaturata din casa inventatorului. Din momentul acela si pana in zilele noastre, ciudatul dispozitiv a trecut printr-o serie de transformari incredibile si ne-a schimbat viata in mod iremediabil.

Astazi, nu ne putem imagina viata fara istetul smartphone care ne ofera mult mai mult decat o banala comunicare la distanta. Mesaje, internet, televiziune, retele sociale, GPS...cum se mai poate trai astazi fara toate acestea? Exista locuri in Romania secolului XXI unde apa potabila sau canalizarea lipseste, dar nu cred ca mai exista loc fara un smartphone de ultima generatie sau macar un telefon mobil.

In conditiile astea, nu e de mirare ca firmele de telecomunicatii sunt printre cele mai profitabile companii de la noi din tara, alaturi de cele din sectorul bancar, energie, petrol si gaze.

 

Care sunt marii jucatori care isi disputa suprematia pe piata telecomunicatiilor in Romania

 

In Romania, cei doi mari competitori Orange si Vodafone domina de ani buni piata telecomunicatiilor. Faptul ca au fost primii doi operatori GSM care au intrat in tara noastra (pe atunci sub denumirile de MobilRom si MobiFon) le-a oferit, cred eu, un oarecare avantaj. De-a lungul timpului, multe companii au incercat sa le tulbure linistea celor doi giganti, dar fie au fost inghitite de alti competitori (Zapp de catre Cosmote), fie acestea au fost nevoite sa fuzioneze intre ele (Cosmote cu Romtelecom) pentru a putea concura cu cei doi lideri.

Astfel, daca primele doua locuri au fost tot timpul ocupate de cei doi mari jucatori, urmatorul loc pe podium a fost ceva mai disputat. In 2014 Telekom era a treia mare companie de telecomunicatii, insa din 2015 incoace lucrurile s-au schimbat in defavoarea sa. RCS&RDS i-a ”furat” locul Telekomului pe podium si a ramas acolo, intr-o pozitie confortabila, pana in prezent. UPC ramane mult in urma si nu ameninta cu nimic pozitia primilor 4 clasati.

Asadar, la sfarsitul anului 2017, topul primelor 5 companii de telecom din Romania arata cam asa:

Vanzari Sector Telecom

Profit Sector Telecom

 

#1 Orange

Cu o cifra de afaceri de 5,4 miliarde de RON (o crestere de 9 % fata de anul anterior), Orange isi mentine pozitia delider absolut pe piata telecomunicatiilor. ”Cresterea a fost sustinuta in principal de evolutia pozitiva a utilizarii datelor mobile, a pachetelor fix-mobil si a vanzarilor de echipamente mobile. La 31 decembrie 2017, Orange Romania oferea servicii mobile, fixe si TV pentru 10.623.000 clienti”, se arata intr-un comunicat de presa de pe site-ul Orange.

Chiar daca profitul a scazut fata de anul cu un procent de 17 %, Orange inregistreaza totusi cel mai mare profit dintre toate companiile de telecomunicatii de la noi din tara, si anume suma de 319 milioane de RON

Vanzari Orange

 

#2 Vodafone

Vodafone ocupa locul doi cu o valoare a cifrei de afaceri de 4,5 miliarde de RON, avand o crestere impresionanta de 30% fata de anul anterior. Conform declaratiei CEO Vodafone Romania, in 2017 prioritatile companiei au fost extinderea ofertei de servicii adresate familiilor si digitalizarea. In 2018 Vodafone si-a anuntat intentia de a achizitiona UPC Romania, tranzactia asteptand inca aprobarea autoritatilor, conform aceleiasi surse de informare.

Daca vanzarile sunt in crestere la Vodafone, nu acelasi lucru se poate spune si despre profit. Compania a inregistrat un profit de doar 70 de milioane de RON, cu o scadere mai mare de 50% fata de anul anterior.

Vanzari Vodafone

 

#3 RCS&RDS

RCS&RDS incheie podiumul si se apropie incet dar sigur de primii doi, avand o cifra de afaceri de 3,3 miliarde de RON. Cele mai mari venituri ale companiei se datoreaza serviciului de televiziune prin cablu si serviciului de internet fix si date.

RCS&RDS sta foarte bine si cu profitul, incheind anul 2017 cu un fantastic 295 de milioane de RON si devansandu-i la acest capitol pe cei de la Vodafone.

RCS RDS Vanzari

 

#4 Telekom

Dupa o perioada de doi ani consecutivi in care cifra de afaceri a fost in scadere (2015-2016), Telekom incheie anul 2017 cu vanzari de 2,7 miliarde de RON, cifra reprezentand o crestere de 5% fata de anul anterior.

Cu toate acestea situatia Telekom din punct de vedere al profitului este dezastruoasa, inregistrand o pierdere uriasa (cea mai mare pierdere din ultimii 4 ani) de aproape 1 miliard de RON.

Vanzari Telecom

 

#5 UPC

UPC incheie topul celor cinci, la mare distanta fata de cei dinaintea lui. In 2017 compania a inregistrat o cifra de afaceri de 626 milioane de RON, in crestere cu 8 % fata de anul precedent.

Insa la capitolul profit, UPC nu stau nici ei bine, fiind de 4 ani in pierdere. In 2017 ei au inregistrat o pierdere de 121 milioane de RON si va fi interesant de urmarit cum se vor descurca cei de la Vodafone cu aceasta situatie, in cazul in care preluarea UPC se va materializa.

Vanzari UPC

 

Piata telecomunicatiilor este intr-o continua transformare si se pare ca nici o pozitie din clasament nu este fixa. Competitia se intensifica si vom vedea daca Vodafone va ataca pozitia de lider absolut al Orange prin mult-anuntata preluare si de asemenea, daca RCS&RDS va avea in continuare puterea de a concura cu cei doi lideri.

Cert este ca toti jucatorii de pe aceasta piata vor trebui sa-si imbunatateasca serviciile si sa le mentina la standarde ridicate, iar acest lucru va reprezenta un mare beneficiu pentru consumatori.

 

Iti recomandam sa citesti si articolul Dependenta de sucuri: Coca-Cola, Pepsi si Romaqua domina Romania

 

RisCo a realizat acest articol utilizand serviciul SellNet - Selectii Liste si Firme.  Daca si tu lucrezi intr-o industrie competitiva si te intereseaza situatia primilor jucatori, urmareste articolele noastre sau foloseste serviciul recomandat de specialistii nostri. 

Daca acest articol ti s-a parut interesant, urmareste-ne si pe paginile de FacebookTwitter, sau LinkedIn!