Plafonarea la job te poate costa mult. Nu lasa cariera sa-ti alunece printre degete!

Plafonarea la job te poate costa mult. Nu lasa cariera sa-ti alunece printre degete!

Probabil ca ai observat pana acum persoane care s-au plafonat la job sau poate chiar tu esti sau ai fost in aceasta situatie. Plafonarea la job este o problema serioasa si iti poate afecta intreaga activitate profesionala, motiv pentru care trebuie sa acorzi atentie oricarui semnal de alarma. Nu lasa cariera sa-ti alunece printre degete! Analizeaza, gandeste si actioneaza, doar asa vei reusi sa faci progrese si sa te simti cu adevarat multumit.

Este adevarat ca stabilitatea la locul de munca iti ofera un motiv te siguranta si te face sa te simti bine, dar trebuie sa te intrebi daca situatia in care te afli este una avantajoasa pentru tine. Trebuie sa te intrebi cat de multumit/a esti de job-ul pe care il ai si de proiectele pe care le desfasori. Si, da, este foarte placut sa vii la job si sa jonglezi cu sarcinile pe care le ai, pentru ca nimic nu este nou si nimic nu te mai poate surprinde, dar cat de mult te ajuta aceasta situatie sa ai cu o adevarat o viata profesionala implinita?

Plafonarea la job te poate costa mult, iar acest lucru il vei observa, din pacate, atunci cand va fi prea tarziu, daca nu faci nimic in acest sens.

 

Ce poti sa faci

 

1. Analizeaza situatia

 

Indiferent de cat timp lucrezi intr-o firma, este indicat sa iti analizezi situatia si perspectivele de viitor pe care le ai. Esti pe acelasi post de foarte multi ani, iar numarul sarcinilor a ramas acelasi? Salariul de baza nu s-a modificat in toti acesti ani sau ai primit una sau doua majorari, care nu te satisfac? Esti mereu cu ochii pe ceas si fiecare minut se transforma intr-o adevarata corvoada pentru tine? Nu te mai simti motivat/a si simti ca nu mai esti in locul potrivit? Ai discutat cu superiorii in toti acesti ani pentru o posibilitate de avansare, insa te-ai lovit de raspunsuri incerte? Exista posibilitatea sa avansezi sau postul pe care il ai te tine blocat? Toate aceste intrebari te vor ajuta sa iti analizezi mai bine situatia si sa ajungi la cateva concluzii care te vor ajuta sa iei decizii in favoarea ta.

 

2. Gandeste inainte sa actionezi

 

Chiar daca stabilitatea profesionala este foarte importanta pentru stima de sine si pentru siguranta financiara, exista un risc foarte mare sa te plafonezi. Astfel, gandeste-te foarte bine ce vrei sa faci din punct de vedere profesional si da-ti seama care ar fi cele mai bune strategii. Daca te gandesti sa iti schimbi locul de munca, este recomandat sa nu te grabesti cu aceasta decizie, deoarece exista riscul sa faci un pas in spate. Progresul nu vine niciodata usor si nicidecum atunci cand nu iti calculezi fiecare decizie pe care vrei sa o iei.

 

3. Actioneaza!

 

Este adevarat ca orice decizie importanta pe care vrei sa o iei necesita foarte multa atentie, insa nu sta foarte mult pe ganduri. Faptul ca amani sa faci unele lucruri nu te va ajuta sa faci progrese. Daca te simti pregatit/a sa mergi intr-o directie, actioneaza. Ce poti sa faci mai concret? Discuta cu superiorii despre decizia pe care ai luat-o si, daca nu primesti o contraoferta din partea lor, care sa te motiveze sa ramai pe acelasi post, stabiliti impreuna termenii in care poti sa faci o schimbare in cariera. Perioada de preaviz poate reprezenta un avantaj pentru tine, deoarece vei avea timp sa analizezi alte oferte de munca, sa iti actualizezi CV-ul si sa mergi la interviuri. Daca simti ca este necesar si ai aceasta posibilitate, poti sa mizezi pe o perioada de repaus, timp in care vei descoperi ce vrei sa faci mai departe.

 

4. Cauta job-ul potrivit pentru tine

Foarte multi oameni se tem sa faca schimbari importante in cariera, iar acest lucru se intampla din cauza plafonarii. Isi pierd increderea in ei insisi, nu se considera suficient de capabili, le este teama sa mearga la interviuri sau considera ca au pierdut prea mult timp din viata lor si au ajuns intr-un punct in care nu mai pot face nimic. Inainte sa lasi toate aceste ganduri negative sa iti afecteze judecata, gandeste-te ce stii sa faci mai bine si ce job ai vrea sa ai. Indiferent daca vrei sa crezi sa nu, poti sa ai orice job iti doresti! Poti, de altfel, sa discuti cu prietenii, sa le ceri sfaturi sau sa discuti cu oameni care au trecut prin aceleasi etape ca si tine. Orice informatie pe care o vei obtine va fi in avantajul tau si te va ajuta sa vezi totul intr-o perspectiva mult mai buna. Fara sa iti dai seama, vei vedea cat de simplu este sa gasesti un job care iti place.

Te-ar putea interesa si: De ce oamenii lenesi au mai mult succes la job!

Foto: unsplash.com