PMI: Utilizatorii de IQOS nu sunt expusi la compusi chimici periculosi

PMI: Utilizatorii de IQOS nu sunt expusi la compusi chimici periculosi

Un nou studiu in ceea ce priveste tigarile electronice a post publicat in tara si in strainitate in ultimele zile. Acolo se afirma ca utilizatorii ar inhala substante periculoase atunci cand filtrul se incalzeste la temperaturi mari – insa ce nu se spune este ca testarile nu s-au facut in conditiile de utilizare a produselor, ci au fost incalzite timp indelungat in cuptor, la temperaturi mult mai mari decat ar ajunge prin utilizare.

I-am intrebat pe reprezentantii Philip Morris International (PMI), producatorul IQOS, despre rezultatele acestui studiu controversat. In raspunsul lor, cei de la Philip Morris International sustin ca sunt la curent cu toate studiile efectuate in piata si chiar le incurajeaza astfel incat consumatorul sa faca o alegere in cunostinta de cauza.

Insa reprezentantii PMI sustin ca NU se confirma cele semnalate si da detalii amanuntite despre cum functioneaza produsul si cum a fost realizat studiul:

”Philip Morris International incurajeaza cercetarea independenta asupra produselor noastre, in special atunci cand este efectuata in conformitate cu standarde stiintifice inalte, asa cum este cazul acestei evaluari. Aceasta evaluare independenta confirma absenta cianohidrinei formaldehidei in filtrul din PLA al IQOS HeatSticks.

Studiul desfasurat de Interlabor Belp AG demonstreaza prezenta a 2 compusi (si anume 6-Diizopropilanilina si 2,6-Diizopropilfenilizocianat) atunci cand filtrul din PLA este incalzit de unul singur intr-un cuptor, filtrul nefiind astfel folosit in acelasi fel in care ar fi utilizat de un consummator IQOS in conditii reale. Am identificat si noi acesti compusi atunci cand am evaluat filtrul din PLA in conditii similare. Pentru a putea intelege ce compusi chiar sunt inhalati de un utilizator IQOS in conditii normale, PMI a efectuat o analiza completa a aerosolului IQOS cu limite inferioare de detectie de ordinal nanogramelor (de un milliard de ori mai mic decat un gram) per stick/rezerva de tutun. Niciunul dintre acesti compusi nu au fost identificati in aerosolul inhalat de un utilizator IQOS. Putem confirma astfel ca utilizatorii IQOS nu sunt expusi la acesti compusi atunci cand folosesc produsul.

Ca referinta, filtrul din acid polilactic (PLA) folosit in rezervele IQOS HeatSticks este un filtru sertizat, facut dintr-un film de polimer care este compostabil. Rolul acestuia este de a raci aerosolul in timpul utilizarii IQOS, dar cel mai important este ca actioneaza ca un filtru specific pentru a reduce si/sau a elimina compusi specifici generati in aerosol.

In concluzie, suntem increzatori ca utilizatorii IQOS nu sunt expusi la acesti compusi.

 

Pentru mai multe detalii:

 

– Studiul comandat de Blue Cross si realizat de catre Interlabor Belp AG a avut ca obiectiv sa investigheze daca cianohidrina formaldehidei (CAS 107-16-4) sau orice alti compusi chimici care pot crea ingrijorare sunt eliberati din filtrul de acid polilactic (PLA) al IQOS HeatSticks.

– Practic, aceasta evaluare independenta confirma raspunsul nostru la studiul lui Davis et. Al, publicat pe PMI Science (https://www.pmiscience.com/library/publication/analysis-of-polylactic-acid-filters-of-marlboro-heatsticks-response-to-the-article-entitled-iqos-evidence-of-pyrolysis-and-release-of-a-toxicant-from-plastic-by-davis-b-et-al-2018) si anume absenta cianohidrinei formaldehidei in analiza Compusilor Organici Volatili (incalzirea intr-un cuptor) emisi de filtrul din PLA al IQOS Heat Sticks. Mai mult decat atat, majoritatea compusilor chimici detectati in evaluarea Interlabor Belp AG, la toate nivelurile de temperatura testate, nu au potentialul de a produce ingrijorare si au fost deja raportati in publicatia PMI Science. Doua substante suplimentare au fost raportate de catre Interlabor Belp AG: 2,6-Diizopropilanilina (CAS 24544-04-5) si 2,6-Diizopropilfenilizocianatul (CAS 28178-42-9) cel din urma in concentratii maxime estimate de 200 ng/filtru PLA. Prezenta Diizopropilfenilizocianatului (CAS 28178-42-9) in concentratii foarte mici a fost identificata atunci cand un filtru intreg a fost incalzit la temperaturi inalte timp de 10 minute, ceea ce constituie o situatie la care filtrul nu este expus in timpul utilizarii normale a produsului. Intrebarea cea mai importanta este daca acesti compusi sunt prezenti sau nu in aerosolul inhalat de un utilizator IQOS in conditii normale de folosire, ceea ce nu este cazul.

– PMI a efectuat o caracterizare completa a aerosolului IQOS, utilizand o combinatie intre cele mai avansate tehnici analitice si cele complementare. Aerosolul IQOS a fost analizat pentru a identifica si cuantifica toti compusii prezenti. Datele au fost trimise pentru evaluare la FDA si sunt disponibile public la https://www.fda.gov/TobaccoProducts/Labeling/MarketingandAdvertising/ucm546281.htm (numele fisierului: “P1-Characterisation_Report.pdf”).

Aceste date arata ca cei 2 compusi, prezenti atunci cand filtrul din PLA este incalzit intr-un cuptor, nu au fost detectati in aerosolul IQOS, chiar atunci cand limitele inferioare de detectie au fost la nivelul nanogramelor (de un milliard de ori mai mic decat un gram) per stick/rezerva. Putem astfel confirma ca utilizatorii IQOS nu sunt expusi la acesti compusi atunci cand utilizeaza produsul. Pe langa studiul pe aerosoli, am desfasurat, de asemenea, studii pre-clinice si studii clinice. Mai multe informatiii puteti gasi pe pmiscience.com.”, se spune in raspunsul dat de Philip Morris International.

Sursa: Money.ro