Recompensele financiare pot demotiva angajatii? Studiile sustin ca da!

Recompensele financiare pot demotiva angajatii? Studiile sustin ca da!

Motivatia este extrem de importanta. Atat in viata profesionala, cat si in viata personala. O spun studiile, si o spun si psihologii. Motivatia este promovata si in media, citim zilnic citate despre bunastare, implinire si succes, ne sunt recomandate carti pentru dezvoltare personala sau vedem exemple de oameni care au reusit sa faca tot ce si-au propus in viata.

Cu alte cuvinte, pare ca toata lumea stie cateva trucuri care ajuta la cresterea motivatiei. Cu toate acestea, nu toate informatiile sunt corecte, iar foarte multe dintre ele sunt interpretate si aplicate gresit, iar astfel rezultatele sunt negative. Foarte multi oameni isi pierd motivatia si considera alte lucruri mai importante, uitand astfel sa isi indrepte atentia asupra obiectivelor principale.

Potrivit studiilor, recompensele financiare sau materiale au efect doar pe termen scurt. Acestea pot demotiva angajatii, in loc sa-i determine sa lucreze la potential maxim. Iar explicatia este una pe cat se poate de simpla. O persoana care indeplineste un task doar pentru a primi o recompensa, fie ea materiala sau financiara, va fi motivata doar pentru o perioada scurta, pana ce isi va indeplini scopul si va primi mult asteptatul “premiu”. Insa schimbarile comportamentale pozitive vor avea loc doar pentru un timp, cat va fi necesar pentru orice angajat sa finalizeze un task.

Obisnuiesti sa iti oferi singur/a recompense de fiecare data cand inchei cu succes un task? Si acest lucru este gresit, spun studiile! Acest obicei te va motiva doar pe termen scurt sa dai tot ce ai mai bun, insa odata cu trecerea timpului motivatia va incepe sa iti lipseasca cu desavarsire. Mai mult decat atat, daca scopul tau este sa iti gasesti motivatia pentru a indeplini un task, fiecare recompensa primita te va determina sa lucrezi mai putin… si astfel sa iti scada randamentul, iar rezultatele sa nu mai fie foarte bune.

 

De ce recompensele financiare sau materiale pot demotiva un angajat?

 

Probabil ca te intrebi de ce recompensele financiare si materiale pot contribui la scaderea motivatiei, iar explicatia este una destul de simpla, sustin psihologii. De-a lungul anilor, foarte multi specialisti au analizat motivele pentru care oamenii ajung sa fie motivati. Si exista doua tipuri de motivatie, extrinseca si intrinseca. Motivatia extrinseca este strans legata de recompensele sau “pedepsele” pe care le primeste o persoana. Sursa acestei motivatii este externa si are legatura cu sentimentul de vinovatie, care apare in special atunci cand un angajat considera ca “trebuie” sa faca un task. Iar de aici iau nastere toate acele sentimente de implinire si satisfactie personala, in functie de performantele atinse si de recompensele asteptate si primite.

La polul opus se afla motivatia intrinseca, aceasta porneste din interior si este in stransa legatura cu ceea ce iubeste fiecare persoana sa faca. Sursa acestei motivatii este in stransa legatura cu valorile pe care le promoveaza o persoana.

 

 

Motivatia extrinseca functioneaza doar pe termen scurt!

 

Daca te implici intr-o activitate profesionala doar pentru a primi o recompensa financiara sau materiala, satisfactia nu va fi pe termen lung. Acest tip de motivatie te va determina sa iti schimbi treptat comportamentul. Desigur, pe termen scurt te vei bucura de foarte multe beneficii, insa pe termen lung nu vei fi in avantaj. Psihologii sunt de parere ca nu este deloc benefic sa te implici intr-o activitate doar pentru a obtine ceva. Cu timpul, interesul pentru acea activitatea va scadea considerabil, iar tu vei fi motivat/a sa te implici in continuare doar daca exista posibilitatea de a obtine ceva.

 

Este important sa faci ce-ti place

 

Indiferent ce faci in viata, este important sa iti placa. Pentru ca de aici porneste motivatia intrinseca, aceasta fiind mult mai puternica decat motivatia extrinseca. Vei obtine rezultate mult mai bune in momentul in care vei pune pasiune in tot ce faci si nu vei mai simti nevoia sa obtii recompense. Pentru ca recompensa cea mai mare va fi aceea ca iubesti ceea ce faci. In plus, daca te dedici 100% unui proiect, sansele sa atingi succesul sunt in favoarea ta.

Sunt momente in care iti lipseste motivatia, chiar daca faci ce iti place? Incearca sa faci un exercitiu: analizeaza activitatea pe care o desfasori si identifica lucrurile care iti plac cel mai mult. Incearca sa privesti totul precum un “antrenament”. Asa cum sportivii de performanta se antreneaza constant pentru a-si atinge obiectivele si pentru a ajunge la linia de finish, asa si tu poti sa lucrezi zilnic pentru a te asigura ca-ti indeplinesti obiectivele. Privind astfel orice situatie, iti va fi mai usor sa-ti gasesti motivatia interioara.

Te-ar putea interesa si: Ce nu ar trebui sa fie deloc surprinzator pentru sefi!