Sete de vara - dependenta de sucuri domina Romania!

Sete de vara - dependenta de sucuri domina Romania!

”Excesul de zahar dauneaza grav sanatatii!” Asa sa fie oare?

Chiar daca sunt tot mai multe avertismente care ne spun sa ne ferim sa mai consumam zahar in exces, chiar daca doctorii si cercetatorii ne atentioneaza de fiecare data cand au ocazia despre cat de nociv este excesul de zahar pentru organism, noi suntem orbi si surzi la astfel de afirmatii care pur si simplu nu ne fac placere. Ne inchidem ochii, ne astupam urechile si mai bem o gura de Coca-Cola...”Taste the feeling”!

Suntem facuti sa fim dependenti de ceva, iar zaharul este cea mai dulce dependenta. Pur si simplu ne place zaharul, ne da energie si ne este la indemna pentru ca mai toate produsele din industria alimentara contin zahar in exces. Si daca de multe ori consumam zahar involuntar, nestiind cat de mult se afla ascuns in diversele produse alimentare, consumam o mare cantitate de zahar cu buna stiinta, atunci cand alegem bauturile racoritoare.

Gustul placut combinat cu reclamele atragatoare ne fac sa devenim clienti fideli ai acestor bauturi si asta convine de minune marilor companii producatoare. Afacerile lor cresc in fiecare an ajungand, in unele cazuri, la sume exorbitante, asa cum se poate observa din situatiile financiare disponibile pe risco.ro (cifra de afaceri si profit) ale celor mai cunoscuti producatori de bauturi racoritoare de la noi din tara.

Incasari si profituri uriase in 2018 pentru producatorii de bauturi racoritoare

 

Coca-Cola HBC Romania

 

Incredibil! Atat putem spune despre ce a reusit sa faca acest gigant in toata lumea! Care este succesul Coca-Cola? Sa fie bautura asta atat de buna incat sa subjuge o planeta intreaga? Sa fie marketingul de vina? Ce ne determina sa cumparam Coca-Cola fara sa clipim?

In mod cert, cheia succesului se afla in felul in care Coca-Cola a reusit sa-si promoveze produsul. Strategia de marketing geniala folosita de companie a fost, probabil, studiu de caz la toate facultatile de marketing, pentru ca multe alte branduri au copiat-o si au avut succes cu ea. Coca-Cola nu vinde un produs, Coca-Cola vinde sentimentul, vinde senzatia, vinde stilul de viata pe care ai putea sa-l ai daca folosesti produsul lor. Daca bei Coca-Cola esti ”cool”, esti liber, esti tanar si iti place viata. Exista cineva care nu vrea sa fie asa?

 

Coca-Cola a cucerit Romania din momentul in care a intrat pe piata de profil de la noi din tara. Din 1990 cand a inceput sa fie promovata in tara si pana acum, compania Coca Cola Romania a construit un adevarat imperiu si isi domina clar toti concurentii. Avand un portofoliu variat de produse, compania este liderul incontestabil pe piata bauturilor dulci si carbogazoase (Coca-Cola, Fanta, Sprite, Cappy), insa acest lucru nu a fost suficient pentru gigantul american. Compania s-a dezvoltat si pe alte segmente de piata, precum cel al apelor minerale plate (Dorna Izvorul Alb si Smartwater) si al bauturilor pe baza de plante indulcite cu indulcitori naturali (marca AdeZ).

Cifra de afaceri a companiei este in crestere in fiecare an, in 2018 ajungand la valoarea de 2,53 miliarde de RON, cu14,4% mai mult fata de anul precedent. Nici profitul nu este de neglijat, valoarea acestuia mentinandu-se constanta in ultimii doi ani. Astfel, in 2017 si 2018 profitul Coca Cola a fost de 330 milioane de RON. 

Quadrant Amroq Beverages (Pepsi)

 

Rivalitatea dintre Coca-Cola si Pepsi este cunoscuta la nivel mondial si de multe ori ”batalia” din publicitate a celor doua companii a facut deliciul publicului. E lesne de inteles cine a iesit intotdeauna castigatoare, dar Pepsi nu se lasa doborata si continua sa-si poarte bataliile!

Avand un portofoliu bogat de produse, format din bauturi racoritoare si snacks-uri, Pepsi este un competitor foarte ambitios pentru liderul Coca Cola. Bauturile cele mai cunoscute ale companiei sunt Pepsi Cola, Mirinda, 7Up (bauturi carbogazoase), Mountain Dew si RockStar (bauturi energizante), Gatorade (pentru sportivi), dar si alte bauturi dulci precum Prigat sau Lipton.

 

 

In Romania, brandul principal al companiei, Pepsi-Cola, a fost prezent pe piata autohtona inca din perioada comunista, bautura incepand sa fie fabricata, in anul 1965. Dupa Revolutie, in 1991, portofoliul de bauturi carbonatate al PepsiCo a inceput sa fie produs si distribuit printr-un nou sistem de franciza, cu implicarea Quadrant Amroq Beverages (QAB) ca imbuteliator.

In ceea ce priveste situatia financiara a companiei, cifrele nu arata atat de bine precum cele ale competitorului sau direct, Coca Cola, insa nu se poate plange. In 2018 cifra de afaceri a companiei a fost de 970 milioane de RON, cu 13,5% mai mare fata de anul anterior.

Daca dea- lungul timpului, cifra de afaceri a fost in continua crestere, nu acelasi lucru se poate spune despre profit. Acesta a fost fluctuant, asa cum se poate vedea in imaginea de mai jos. Anul 2018 a fost unul dintre cei mai buni ani ai companiei, inclusiv din punct de vedere al profitului, aceasta obtinandun profit in valoare de 58,5 milioane de RON, de 7 ori mai mare decat anul precedent.

Romaqua Group

 

Romaqua Group este un grup 100% romanesc. Principalul produs al companiei este apa minerala Borsec, care este lider pe piata apelor minerale naturale de la noi din tara. Infiintata in1998, Romaqua are in portofoliu si alte produse precum bauturi racoritoare (Giusto Natura, Brifcor, Cico, Quick Cola) si bere (Albacher, Dorfer si Muhlbacher).

 

Afacerile companiei din Harghita merg foarte bine si cresc in fiecare an. In 2018 compania a ajuns la o cifra de afaceri de 823.1 milioane de RON, cu 13,5% mai mult fata de anul precedent.

Si cu profitul sta bine compania, acesta ajungand in 2018 la o valoare de 96.3 milioane de RON, o crestere frumoasa cu 35,6% mai mult fata de anul 2017.

Statisticile privind consumul de bauturi racoritoare dulci arata bine, daca le privim din punct de vedere al companiilor producatoare. Acestea investesc sume extraordinar de mari in promovarea produselor lor, iar rezultatele le sunt tot mai favorabile. De partea lor sta si stilul de viata prea rapid si prea haotic din ziua de azi. Oamenii au nevoie de tot mai multa energie pentru a face fata unui ritm atat de alert si din pacate recurg la surse artificiale precum bauturile indulcite, energizante si alte asemenea produse.

Iti recomandam sa citesti si articolul: Campioni la junk food, cheltuim peste 1 miliard la McDonald’s, KFC si Pizza Hut

RisCo a realizat acest articol utilizand serviciul SellNet - Selectii Liste si Firme. Daca si tu lucrezi intr-o industrie competitiva si te intereseaza situatia primilor jucatori, urmareste articolele noastre sau foloseste serviciul recomandat de specialistii nostri.

Daca acest articol ti s-a parut interesant, urmareste-ne si pe paginile de FacebookInstagramTwitter, sau LinkedIN

Cauta in articole: