Sondaj: Un sfert din romani fac economie maxima la electricitate

Sondaj: Un sfert din romani fac economie maxima la electricitate

Potrivit rezultatelor sondajului realizat de Romania Eficienta, un sfert din romani declara ca fac economie maxima la consumul de energie electrica, in contexul in care peste 90% dintre ei considera ca risipa de resurse energetice contribuie la accelerarea schimbarilor climatice.

Costul ridicat al energiei electrice este principalul motiv pentru care cei mai multi romani reduc la maximum consumul, insa printre motivele invocate se numara si poluarea.

Acestea sunt datele pe care le arata cel mai amplu sondaj de opinie privind perceptia si comportamentul populatiei cu privire la consumul responsabil de energie si eficienta energetica in cladiri, realizat la nivel national de INSCOP Research la comanda Energy Policy Group (EPG), in cadrul proiectului Romania Eficienta.

 

Ce arata rezultatele sondajului INSCOP

 

In cadrul sondajului, cei chestionati au fost rugati sa isi autoevalueze comportamentul in privinta consumului de energie pe o scala de la 1 la 10, in care 1 inseamna “Fac risipa maxima de energie” si 10 inseamna “Fac economie maxima de energie”.

Astfel, 24,3 dintre respondenti si-au acordat nota 10 in privinta consumului de electricitate, 27,8% si-au acordat nota 10 in privinta consumului de gaze naturale si lemne, iar 22,5% si-au acordat nota 10 in privinta consumului de carburanti.

Rezultatele arata ca exista loc de imbunatatire a atitudinii fata de risipa de resurse. De exemplu, 78,3% dintre romani stiu ca aparatele electrice consuma energie electrica chiar si atunci cand, daca sunt tinute in priza, nu functioneaza sau nu alimenteaza un dispozitiv. Dintre acestia, doar 36,2% obisnuiesc sa scoata din priza aparatele cand nu le utilizeaza.

 

Pentru cei mai multi romani, pretul energiei electrice si al altor resurse este foarte important

 

 

Pe o scala de la 1 la 10, in care 1 inseamna “Deloc important” si 10 inseamna “Foarte important”, cei chestionati au fost rugati sa raspunda in ce masura este important pretul energiei electrice si al altor resurse.

Astfel, 66,2% considera ca pretul energiei electrice este foarte important, 52,8% considera ca pretul gazelor este foarte important, iar 51,3% considera pretul lemnelor foarte important.

Intrebati ce i-ar determina sa faca economie la consumul de energie electrica sau alte resurse, mai bine de jumatate dintre respondenti (52,6%) ar avea ca motiv principal costul energiei pentru a reduce consumul. Pentru alti 27,5%, principalul motiv care i-ar determina sa aiba un comportament responsabil este poluarea generata de productia de energie, iar 11,3% ar avea drept motivatie cresterea independentei energetice a Romaniei.

Sub 5% dintre romani nu considera importanta economisirea de energie.

 

Tot mai multi romani acorda importanta mediului

 

Schimbarile climatice reprezinta o problema tot mai serioasa, problema dezbatuta si in cadrul ultimului Summit ONU. Atitudinea fata de schimbarile climatice este una tot mai pozitiva, iar cei mai multi romani sunt dispusi sa utilizeze resurse alternative si dispozitive inteligente.

Intrebati care este tipul de energie pe care ar prefera sa il utilizeze in general, 35,4% au raspuns ca ar folosi energia produsa de panourile solare (fotovoltaice), 18,5% au raspuns ca ar folosi energia eoliana (produsa de vant), iar 12,6% au raspuns ca ar folosi energia produsa de hidrocentrale.

Consumul responsabil este in crestere si in ceea ce priveste dispozitivele de iluminat. Astfel, 63% dintre respondenti au raspuns ca utilizeaza becuri economice, in timp ce 33,8% utilieaza becuri obisnuite. Doar 2,4% au raspuns ca folosesc becuri fluorescente.

In ceea ce priveste utilizarea dispozitivelor inteligente in gospodarie, doar 35,8% dintre respondenti au raspuns ca le utilizeaza, in timp ce un procent mai mare, 62%, sustin ca nu utilieaza.

Importanta acordata schimbarilor climatice este tot mai mare, astfel incat 84,9% dintre respondenti considera ca incalzirea globala reprezinta un fenomen real, iar 72,7% dintre acestia considera ca emisiile de carbon produse de activitatea oamenilor sunt principala cauza a schimbarilor de mediu.

Si gradul de responsabilitate al romanilor este mai mare, intrucat 33,8% dintre respondenti considera ca risipa de energie (electrica, termica, carburanti) contribuie la accelerarea schimbarilor climatice.

75% dintre respondenti au raspuns ca sunt de acord cu adoptarea de masuri mai stricte pentru reducerea poluarii, daca acest lucru ar insemna cresterea costurilor productiei de energie.

Rezultatele complete ale sondajului privind comportamentul de economisire a energiei (stins lumina, scos aparate electrice din priza si alte metode) pot fi accesate online aici.

Sondajul a fost realizat de INSCOP la comanda EPG, in cadrul proiectului Romania Eficienta, in perioada 15-30 octombrie 2019, pe un esantion reprezentativ la nivel national de 1,628 de respondenti, cu varsta peste 18 ani. Dintre acestia, doua treimi obtin venituri lunare de pana la 2.000 de lei, alti 12,5% au intre 2.000 si 3.000 de lei, iar 16,2% realizeaza peste 3.000 de lei. De asemenea, 44% dintre respondenti locuiesc in mediul rural. Cei mai multi respondenti, 71,2%, au educatie medie, 15,8% au educatie superioara, iar ceilalti 12,9% au studii primare.

Aproximativ 50% dintre participantii la sondajul de opinie au avut dificultati de intelegere a semnificatiei termenului “eficienta energetica”, solicitand explicatii suplimentare si exemple.

Metoda de colectare a datelor a fost CATI (interviuri prin telefon).

Te-ar putea interesa si: Taierea padurilor genereaza profituri colosale!