TOP companii - Ce beneficii le aduce listarea la bursa si cum au evoluat

TOP companii - Ce beneficii le aduce listarea la bursa si cum au evoluat

Listarea la bursa aduce foarte multe beneficii atat companiilor, cat si economiei tarii din care fac parte. Un business in crestere este mereu in cautare de capital, iar aceasta metoda de tranzactionare poate fi una dintre sursele prin care un antreprenor poate atrage capital suplimentar pentru dezvoltarea afacerii sale.

Listarea la bursa propriu-zis presupune atat respectarea regulamentului aprobat de consiliul fiecarei burse, cat si intrunirea cerintelor impuse de legislatia nationala. Regulamentul de admitere prevede conditiile ce trebuie indeplinite de o societate pentru a fi admisa pentru cotare, modalitatea de vanzare a actiunilor si obligatiunilor si continutul cererii pentru listare.

 

De ce este importanta listarea la bursa

 

Listarea la bursa este o optiune foarte folosita de companiile din afara tarii. Potrivit Bursa.ro, in SUA, aproximativ 80% din finantarile companiilor sunt atrase prin piata de capital si doar 20% prin credite la banci. In Europa, aceste cifre sunt inversate, adica 80% dintre companii sunt finantate prin credite la banci si 20% sunt atrase prin piata de capital.

In Romania, aceste numere sunt mai mici, ceea ce inseamna ca foarte putini antreprenori iau in calcul cresterea capitalului prin listarea la bursa.

Cu toate acestea, listarea la bursa aduce foarte multe beneficii unei companii pe termen lung. Fara doar si poate, cel mai mare beneficiu pe care il poate aduce aceasta metode de tranzactionare unei companii este cresterea capitalului social.

 

De ce companiile folosesc piata de capital

 

Companiile care isi doresc sa se dezvolte si sa aiba beneficii pe termen lung folosesc piata de capital. Astfel, unele dintre ele emit actiuni pentru a atrage bani de la public (investitori), ceea ce inseamna ca vor atrage finantare si isi vor creste afacerea.

Aceste finantari sunt atrase prin emisiune de actiuni catre investitori, iar banii atrasi se numesc capital social.

O alternativa la aceasta metoda de crestere a afacerii este aceea de a atrage banii prin imprumut de la banca sau prin emisiune de obligatiuni, acestea din urma fiind clasificate drept instrumente de datorie.

De regula, companiile aleg sa atraga finantari prin listarea la bursa si emisiunea de actiuni. Aceste companii se numesc companii listate, iar ele trebuie sa respecte un set de reguli pentru a putea fi admise pe lista oficiala de listare. Toate aceste informatii sunt disponibile in prezentarea pusa la dispozitie de BVB (Bursa de Valori Bucuresti).

Este important de mentionat faptul ca, odata listate la bursa, acest companii vor contribui la dezvoltarea economiei prin:

♦ Crearea mai multor locuri de munca

♦ Generarea unor venituri suplimentare

♦ Dezvoltarea de produse noi

♦ Promovarea cresterii economice in general

 

Ce beneficii aduce listarea companiilor la bursa

Asa cum am mentionat, pe langa beneficiile pe care le are economia unei tari de pe urma tranzactionarilor la bursa, si companiile au numeroase beneficii: financiare, de marketing, de credibilitate si de guvernanta.

 

Beneficii financiare:

 

♦ Extinderea afacerii

♦ Finantarea proiectelor M&A

♦ Obtinerea unei evaluari de piata corecte si lichiditate

♦ Diversificarea resurselor de finantare

♦ Managementul gradului de indatorare

 

Beneficii de marketing:

 

♦ Extra publicitate si vizibilitate pe termen lung in mass media si in piata

♦ Loialitatea fata de brand

♦ Expunere in noi segmente de public

 

Beneficii pentru credibilitate

 

♦ Cresterea reputatiei si prestigiului

♦ Facilitarea accesului la alte surse de finantare

 

Beneficii de guvernanta

 

♦  Imbunatatirea guvernantei corporative si a transparentei companiei

♦ Atragerea de noi talente si motivarea angajatilor actuali

 

TOP companii listate la bursa

In istoricul Tranzactionarilor si Investitiilor se poate face o selectie a listarii companiilor care se afla in top 10 pentru ultima luna. Potrivit informatiilor disponibile pe www.bvb.ro pentru ultima luna, primele trei companii sunt Banca Transilvania S.A., OMV Petrom S.A. si S.N.G.N. ROMGAZ S.A.

Tot in top 10, pe locurile urmatoare, se afla BRD – Groupe Societe Generale S.A., Fondul Proprietatea, Carbochim S.A., SIF Oltenia S.A., SIF Moldova S.A., S.N. Nucleareelectrica S.A. si SIF Transilvania S.A.

Cum au evoluat in ultimii 3 ani primele 3 companii aflate in top 10

Banca Transilvania, aflata pe primul loc in clasamentul realizat pe ultima luna, a inregistrat o crestere a capitalului social. Acest lucru inseamna ca listarea sa la bursa a avut beneficii, deoarece a atras bani de la investitori.

Daca in 2016 Banca Transilvania avea un capital social de 3.732.548.832 lei, aceasta a crescut in 2018 la 4.898.982.104 lei.

Totalul activelor a crescut si el, de la 51.769.601.691 lei la 74.118.914.460 lei.

Valoarea cotata la bursa este de 177.454.108.31 lei.

Numarul tranzactiilor facute in ultima luna a fost de 5.673.

Pe locul 2 in listarea pentru ultima luna se afla OMV Petrom S.A., care de asemenea a inregistrat o crestere in ultimii trei ani.

Daca in 2016 compania inregistra o cifra de afaceri neta in valoare de 12.523.026.432 lei, in 2018 aceasta a crescut la 17.817.366.024 lei.

Valoarea cotata la bursa este de 158.303.696.12 lei.

Numarul tranzactiilor facute in ultima luna a fost de 1.703.

S.N.G.N. ROMGAZ S.A. se afla pe locul trei in clasamentul pentru ultima luna.

In ultimii trei ani, cifra de afaceri a companiei a cunoscut o crestere moderata. Astfel, aceasta a crescut de la 3.411.867.648 lei in 2016 la 4.964.733.263 in 2018.

Valoarea cotata la bursa este de 110.100.367.35 lei.

Numarul tranzactiilor facute in ultima luna a fost de 1.995.

Te-ar putea interesa si: Peste 55% din actionarii din Romania au intre 30 si 49 de ani!