Vrei sa fii mai productiv? Fii mai relaxat!

Vrei sa fii mai productiv? Fii mai relaxat!

Potrivit studiilor, o doza foarte mare de toxicitate (stres) va incuraja angajatii sa-si faca un update al CV-ului, decat sa caute modalitati de imbunatatire a activitatii profesionale sau sa isi faca un update prorpiu-zis al sarcinilor.

Activitatile de relaxare, in special cele mindfulness, sunt recomandate angajatilor care se confrunta cu stres, termene limita, toxicitate sau feedback negativ, nu constructiv. Orice activitate de relaxare ajuta la eliminarea stresului si astfel la cresterea productivitatii.

 

Cum sa fii mai relaxat

 

Daca iti doresti sa fii mai relaxat la job, este esential sa identifici cauzele pentru care te confrunti cu stres si sa practici exercitii care te ajuta sa te concentrezi mai bine si sa elimini stresul mult mai usor.

 

Exercitii mindfulness care ajuta la eliminarea stresului, in functie de cauza acestuia:

 

Elemente perturbatoare, care iti distrag atentia - practica un exercitiu care te ajuta sa te concentrezi. Focuseaza-te asupra unui obiect sau asupra respiratiei timp de cateva minute. Intoarcerea repetitiva catre un punct de focus te ajuta sa te concentrezi mai bine si sa elimini astfel orice factor perturbator.

Barfe sau conversatii inutile, rautacioase – daca te deranjeaza deseori comentariile pe care le fac ceilalti colegi, in special cele negative sau cele de tip barfa, lasa-i sa vorbeasca mai mult despre ei si asculta-i cu atentie. Astfel iti va fi mai usor sa observi motivele pentru care sunt rautaciosi, iar tie iti va fi mai usor sa ignori comentariile lor.

Epuizare fizica, cauzata de pauzele luate in graba sau de timpul excesiv pe care il petreci in fata calculatorului – daca te confrunti cu epuizare fizica sau tensiune oculara (in special atunci cand petreci foarte multe ore in fata calculatorului), rezerva-ti cateva minute pe zi, la interval de 1-2 ore, in care sa privesti in alta directie sau sa petreci cateva minute in exteriorul firmei. Te vei simti mult mai bine, deoarece astfel de practici sunt precum un refresh pentru organism.

Blocaje – ai numeroase sarcini pe care trebuie sa le duci la indeplinire, insa de multe ori te confrunti cu blocaje? Cele mai multe dintre ele apar din cauza presiunii exercitate asupra ta, in special daca ai termene limita de respectat. Pentru a diminua blocajele, opreste-te din activitate pret de cinci minute si reflecteaza asupra problemei cu care te confrunti. Incearca sa-ti imaginezi ca este pentru prima data cand intampini situatia respectiva. Este un exercitiu care te va ajuta sa privesti cu alti ochi problema cu care te confrunti si astfel sa gasesti mult mai usor solutii.

 

 

Frustrari cauzate de lipsa progresului – sunt momente in care, indiferent cat lucrezi, ai senzatia ca nu ai facut niciun progres? Asculta o melodie timp de cateva minute, fara sa mai faci nimic altceva. Aceste cateva momente te vor ajuta sa acorzi atentie ritmului si sa intelegi ca fiecare lucru vine la timpul sau. Cu cat pui mai multa presiune asupra ta, cu atat te vei confrunta cu mai multe frustrari. Invata sa ai rabdare, orice progres se face cu pasi mici. Succesul nu poate fi obtinut peste noapte.

Tot in ceea ce priveste stresul la birou, Harvard Business Review (hbr.org) a publicat un articol in care enumera cateva sfaturi esentiale. Mai mult decat atat, in acelasi articol se precizeaza ca totul pleaca de la mindset. Este vorba de mindestul pe care il are managerul. O doza constanta de toxicitate si negativism, care genereaza emotii negative, determina angajatii sa isi updateze CV-ul.

 

Iata si ce efecte are un mediu toxic asupra angajatilor

 

Creierul si stresul

 

Atunci cand ne confruntam cu stres, creierul secreta hormoni precum adrenalina si cortizol. Acesti hormoni mai sunt numiti si hormoni de stres si joaca un rol esential in procesul de adaptare. In plus, hormonii de stres compun si un sistem complex care poate acea un mare impact asupra stilului de viata. Adrenalina este secretata de glandele suprarenale si este raspunzatoare pentru reactiile noastre in situatiile de stres puternic. Cortizolul nu este eliberat imediat de catre glande, ci necesita cateva minute pana intervine. Cortizolul poate adapta starea de dispozitie, nivelul de motivatie sau de teama al unei persoane. Hormonii de stres ne mobilizeaza sa actionam pe termen scurt, insa pe termen lung au efecte negative asupra sanatatii fizice si psihice. Ei scad nivelul de concentrare, afecteaza memoria si duc la adoptarea unor obiceiuri toxice (care ne afecteaza in mod negativ viata).

 

Emotiile sunt contagioase

 

In 2000, Caroline Bartel de la Universitatea din New York si Richard Saavedra de la Universitatea din Michigan au descoperit, in cadrul unui studiu efectuat asupra a 70 de grupuri, ca oamenii se influenteaza unii pe ceilalti in timpul sedintelor. Mai exact, este vorba despre dispozitia pe care o au si despre emotiile pe care le impartasesc. Astfel, ei ajung sa fie veseli, tristi sau nervosi in cadrul aceleiasi sedinte. Asadar, grupurile impartasesc acelasi carusel emotional, de la stari de nervozitate, gelozie, invidie, furie sau chiar stari euforice.

 

Capacitatea de focus afecteaza dispozitia

 

Modul in care iti gestionezi emotiile depinde foarte mult de modul in care reusesti sa pui accent pe focus in mediul profesional. George Kohlrieser, speaker motivational, propune un exercitiu, acela de a ne imagina mintea ca fiind precum o lanterna (lumina). Acea lanterna poate fi in cautarea unor lucruri pozitive sau negative. Daca iti doresti sa elimini stresul la birou si sa lucrezi mai eficient, incearca sa pui focus pe pozitiv. Iti va fi mult mai usor sa-ti ajustezi dispozitia si sa te concentrezi asupra activitatii care te ajuta sa obtii rezultatele dorite.

Te-ar putea interesa si: Prieteniile la job sunt cheia fericirii. 4 reguli vitale