Cum ne distrugem vederea: 11 ore in fata unui ecran

Cum ne distrugem vederea: 11 ore in fata unui ecran

Inca din copilarie, mamele ne tot avertizau ca statul prea aproape de televizor nu este o idee buna pentru sanatate. Se pare ca aveau dreptate.

Astazi, “tensiunea digitala a ochiului” este o boala cu acte in regula, definita ca disconfortul simtit la nivelul ochiului dupa ce petrecem 2-3 ore in fata unui ecran. Cu cat petrecem mai mult timp in fata unui ecran, atat acasa, cat si la birou, simptomele de care ar trebui sa ne ferim incep sa apara. Este vorba de migrene, ochi care ard, sau senzatia de privire incetosata, cat si un somn insuficient. Aproape doua treimi din adultii americani experimenteaza aceasta tensiune, din cauza timpului prelungit petrecut in fata calculatoarelor, tableteleor sau telefoanelor mobile.

Nu este greu sa ne imaginam de ce. Pentru multi dintre noi, ecranul telefonului este primul lucru pe care il vedem dimineata. Intre timp, umplem orele zilei in lumina neoanelor, incercand sa completam documente si e-mail-uri, urmate de update-uri pe Facebook sau vizionarea unui film pe Netflix.

Ochii nostri nu au fost facuti pentru acest stil de viata modern, hiperdigital, pe care il avem.

Mi-am trait cariera in industria optica, urmarind aceste trenduri. Pe drum, am vazut munti intregi de studii si rapoarte despre subiect, la fel ca si eforturile multor doctori care au incercat sa puna stop acestei epidemii. Din pacate, raul pe care il facem vederii noastre poate avea consecinte foarte mari. Dar exista cateva solutii.

 

Zombie Online-ului

Tehnologia a schimbat complet presiunea pe care o punem asupra ochilor. Televizorul nu mai este principalul vinovat (desi numarul de ore petrecute acasa s-a dublat fata de cel din anii ’50). Dar timpul in fata ecranelor castiga mult teren si in afara sufrageriei oamenilor. Agentia Nielsen a observat ca americanii, cu varsta de 18 ani si peste, petrec in jur de 11h/zi folosind tv-ul, smartphone-ul, laptopul.

Nici locurile de munca nu ne ajuta foarte mai mult. Joburile ne cer sa petrecem mult timp conectati la mediul online. Citrix a realizat un studiu si a ajuns la concluiza ca, pana in anul 2020, angajatii isi vor accesa munca de pe cel putin 6 device-uri diferite, intr-o singura zi de lucru.

 

Ochii nostri sufera

Toata ziua petrecuta in fata unui ecran ne afecteaza  in mod considerabil sanatatea. Marele procentaj de oameni, care prezinta simptome ingrijoratoare, se adreseaza segmentului de varsta tanar. In jur de 73% dintre adultii cu varsta sub 30 de ani experimenteaza simptomele tensiunii digitale, asa ca putem vorbi de un trend de generatie.

Principala problema a tensiunii digitale la nivelul ochiului este cauzata de lumina albastra pe care o emana orice device. Cu totii stim despre pericolul luminii ultraviolete, mai putin despre cel al luminii albastre.

Lumina albastra contine mai multa energie decat cea a culorilor calde (portocaliu, rosu), fiind cunoscuta si ca HEV (high energy visual light)

Lumina albastra este peste tot, inclusiv in lumina soarelui. Dar ecranele si locurile cu LED-uri ne-au marit gradul de expunere la lumina albastra. Aceasta expunere ne confera o stare de alerta, iar somnul ne va fi afectat.

Cele mai recente studii arata ca lumina HEVpoate conduce chiar si la pierderea vederii.

 

Exista lumina la capatul tunelului?

Exista insa si solutii pentru a ne apara de intruziunea luminii albastre. Provocarea consta in informarea corecta a oamenilor si in luarea unor masuri de aparare.

Cea mai buna modalitate este de a lua o pauza. Promovez regula lui 20-20-20 la noi in birou. Ce inseamna aceasta regula? Sa iti iei o pauza de 20 de secunde la fiecare 20 de minute ca sa privesti un obiect care se afla la o distanta de cel putin 20 de picioare. De asemenea, ajuta sa clipesti mai des, sau sa modifici luminozitatea ecranului calculatorului.

Apoi mai exista solutiile tehnologiei. Dispozitivele mobile care au ultiam versiune de iOS de la Apple au o caracteristica numita Night Shift, care modifica culorile spre spectrul mai cald.

De asemenea, mai exista ultima generatie de ochelari care poate bloca lumina albastra, un exemplu ar fi BlueReflectLenses de la Kodak, care au un strat special ce absoarbe lumina albastra, impiedicand-o sa atace corneea.

Rezultatele la locul de munca sunt foarte pozitive, cand ne gandim si la sanatatea angajatului care sta in fata calculatorului cel putin opt ore pe zi. Angajatii care au folosit solutiile prezentate mai sus au afirmat ca au scapat de migrene, de ochii iritati, si de tensiunea digitala provocata de lumina albastra.

Tehnologia a schimbat in mod ireversibil felul in care traim si lucram. Dar sanatatea ochilor nostri a ramas, din pacate, undeva in urma.

 

 

Roy Hessel este presedinte si CEO la Clearly si Coastal

Traducere: Diana Petroiu

Sursa: World Economic Forum

 

Campanie Facebook Like&Share