Stephen Hawking: Impactul AI asupra joburilor

Stephen Hawking: Impactul AI asupra joburilor

Stephen Hawking considera ca inteligenta artificiala (AI) si cresterea automatizarii vor sterge joburile clasei de mijloc, agravand inegalitatea la nivel social si provocand miscari politice semnificative.

Faimosul fizician a scris, pentru publicatia The Guardian, ca "automatizarea din fabrici a decimat deja joburile din industria manufacturii traditionale, iar cresterea inteligentei artificiale va distruge si ea joburile clasei de mijloc, numai rolurile creative, de ingrijire, sau supervizare avand sansa de a scapa.”

Piata muncii, in real pericol

Parerea lui Hawking nu este izolata, ea facand front comun cu cea a altor specialisti ingrijorati de impactul tehnologiei asupra locurilor de munca din urmatorii ani si chiar decade.

Frica ascunde un paradox al avantajelor transformate, peste noapte, intr-un adevarat cosmar. In timp ce inteligenta artificiala va aduce cresteri mari de eficienta pentru forta muncii, oamenii obisnuiti se pot trezi in ipostaza neplacuta a somajului. Masinile si robotii vor fura joburile multor oameni, tema pe care RisCo a analizat-o si in urmatorul clip video.

 

Un raport, realizat in februarie 2016, de Citibank si Universitatea Oxford preconizeaza ca 47% dintre joburile din SUA se afla in pericolul de a fi automatizate.  In China se vorbeste chiar de un procent de 77%!

Robot vs. Om

Trei dintre cei mai mari angajatori globali (din Top 10) folosesc deja roboti in locul angajatilor umani.

Hawking observa ca inegalitatea economica se va inrautati la nivel mondial, intrucat “internetul si platformele for face posibil ca indivizii sa faca un profit ametitor din angarea unui numar minim de oameni. Este ceva inevitabil, inseamna progres, dar si o distrugere sociala.

Pe langa alte probleme care ameninta si tulbura planeta (globalizare, suprapopulare, boala, incalzire globala), Hawking este ingrijorat de faptul ca inteligenta artificiala nu doar poate eradica joburi, ci si oameni.

“Dezvoltarea AI poate insemna si sfarsitul  rasei umane, nota Hawking in anul 2014. In plus, “oamenii sunt limitati de o evolutie biologica lenta, asa ca nu au nicio sansa de a concura cu robotii si vor fi inlocuiti de acestia.”

In acest context, impactul tehnologiei asupra vietilor noastre ar trebui sa ne ridice niste intrebari importante legate de viitorul nostru.

Daca acest articol ti s-a parut interesant, urmareste-ne si pe paginile de FacebookTwitter, sau LinkedIn!

 

Sursa: World Economic Forum

Traducere: Diana Petroiu