Urmatorul tau avocat ar putea fi un robot?

Urmatorul tau avocat ar putea fi un robot?

Avocatii sunt profesionistii pe care toata lumea pare sa ii deteste. Glumele cu avocati sunt aproape peste tot, chiar si la Shakespeare, in "Henry VI": “Primul lucru pe care sa il facem: haide sa omoram toti avocatii.”

In curand, acest vers ar putea sa devina realitate. Tehnologia ne acapareaza atat de mult, incat robotii ne vor ajuta sa ii inlocuim pe avocati.

Avocatii instruiti academic sunt in mod constant inlocuiti de tehnologie care analizeaza evidente, evaluandu-le relevanta pentru investigatii, procese, incunviintari, iar ajutorul nu se termina aici. Mai bine de 40% dintre cei 100 de avocati din corporatiile mari ale Americii au declarat, pentru publicatia Corporate Counsel, ca se bazeaza pe TAR (tehnologie asistata si revizuita).

Tehnologia asistata si revizuita este un termen care acopera multe aspecte a citirii automate, incluzand operatiuni ca date analitice, codificari predictive etc.

Codificarile predictive folosesc sabloane ale raspunsurilor umane pentru a le invata pe masini sa citeasca. Astfel, se decide daca documentele sunt relevante ca informatii legale, asa cum aparent ar proceda si avocatii.

Practic, in loc de a avea nu stiu cati avocati care sa citeasca un milion de documente, munca se imparte la doi. Cativa dezbat o parte a posibilei evidente in timp ce codificarile predictive folosesc aceste raspunsuri pentru a ghida munca ce ramane de facut la ceea ce apoi revine unui computer.

O astfel de operatiune elimina nevoia ca toti avocatii sa verifice documentatia si sa o evalueze. Operatiunile sunt simplificate in mod notabil.

In anul 2012, aparuse o intrebare parca prevestitoare, in Wall Street Journal: “Care mai este nevoia de a angaja avocati? Calculatoarele sunt mai ieftine.”

Firmele de avocatura si de consiliere corporate angajeaza acum, destul de des, firme care sa faca descoperiri electronice pentru a se ocupa de astfel de recenzii computerizate, precum Update Legal si Epiq Systems. Aceste companii angajeaza apoi avocati pe proiect, cu ora, pentru a aduce software-uri si o expertiza tehnologica unica.

Industria s-a acomodat repede cu trendul. Prima mentiune a acestor documente, realizate de masini, a fost in anul 2005. Zece ani mai tarziu, TAR cucerise industria si putini erau cei care se plangeau de pierderea avocatilor.

Asa cum s-a aratat in Richmond Journal of Law and Technology, beneficiile erau sesizabile inca de la inceput: “Tehnologia asistata si revizuita poate si va crea mai multe rezultate decat recenzia manuala, cu mai putin efort.”

Superioritatea masinilor asupra oamenilor este insa discutabila. Oamenii reusesc sa citeasca documentatia, sa se informeze, sa sesizeze nuantele legate de limba si context. Unui robot ii sunt straine astfel de concepte. Sprijinul adus de masini a schimbat si felul in care se invata in Facultatile de drept, accentul fiind pus pe descoperirea electronica.

Se pare ca meseria de avocat a trecut printr-o criza severa, in ultimii zece ani. Chiar si cei mai bine pregatiti avocati au traversat o criza financiara.

Industria castigatoare este cea tehnologica, care a ajuns la 9.9 bilioane de dolari, in 2017, folosind si avantajele descoperirii electronice.

Patrunderea in masa a masinilor si a robotilor se va face, desigur, treptat. Dar locurile de munca inca trec prin schimbari semnificative, oamenii simtindu-se puternic amenintati.

Daca acest articol ti s-a parut interesant, urmareste-ne si pe paginile de FacebookTwitter, sau LinkedIn!  

 

Sursa: World Econimic Forum

Traducere: Diana Petroiu