Psihologia obiceiurilor: cum sa devii maestru in schimbare

Psihologia obiceiurilor: cum sa devii maestru in schimbare

Pentru a ne schimba obiceiurile, trebuie, mai intai, sa intelegem ce sunt acestea si cum se formeaza.

Merriam-Webster spune ca obiceiurile sunt modele de comportament obtinute prin repetare frecventa sau prin expunere psihologica.

Deci, orice gandim si orice facem in mod repetat devine un obicei. Conform unui studiu de la Universitatea din Londra, un individ are nevoie de 66 de zile pentru a forma unul.

Iata cum functioneaza psihologia obiceiurilor si cum poti lucra la schimbarea de care ai nevoie:

 

Controleaza-ti mintea

Din pricina naturii umane, nu ne este usor sa ne formam obiceiuri noi. Acest proces consta intr-o lupta interioara pe care trebuie s-o castigam pentru ca lucrurile sa prinda contur si in realitate. Odata ce devenim constienti de acest mod de functionare, vom putea lua masurile necesare pentru a produce efectele dorite.

Un alt factor care ne pune bete in roate este lipsa capacitatii de a ne da seama ca avem anumite obiceiuri. Unele ni se impregneaza in creier inca din copilarie si sunt mult mai greu de combatut, mai ales atunci cand le constatam existenta foarte tarziu.

Aici, memoria noastra joaca un rol decisiv. Aceasta se pliaza pe mentalitatea noastra si, daca acum un an, un anumit eveniment nu a insemnat nimic pentru noi, amintirea sa poate prinde sens in prezent, intr-un alt tip de context.

 

Foloseste puterea autosugestiei

De cele mai multe ori, obiceiurile nu dispar, ci sunt inlocuite cu altele mai bune. Este foarte greu ca un obicei sa dispara complet, asa ca trebuie inlocuit. Se considera ca multe dintre deprinderile mai putin bune apar pe fondul plictiselii si al stresului.

Acesti doi factori le induc oamenilor ideea ca schimbarile nu dureaza si ca sunt imposibil de dus pana la capat. De aceea, ei formeaza o rezistenta si tind sa renunte la ceea ce isi propun. Tot ce trebuie sa faci este sa gasesti o activitate care sa te distraga de la practicile mai putin productive.

 

Nu renunta

Schimbarea necesita vointa, rabdare si consistenta. Toate acestea trebuie practicate cu rigurozitate timp de cel putin 66 de zile pentru a reusi sa-ti depasesti conditia. Tot ce sta intre tine si ceea ce iti doresti sa devii sunt acele obiceiuri pe care inca nu le-ai schimbat.

 

Transformarea nu vine de la sine. Vei avea nevoie de un plan bine organizat si de o mentalitate care sa sustina schimbarea. Fii deschis la noutati si aminteste-ti ca detii cea mai mare putere: puterea propriei minti.

 

Daca acest articol ti s-a parut interesant, urmareste-ne si pe paginile de FacebookTwitter sau LinkedIn!

Sursa: Goalcast

Traducere: Andrei Bobe