2022 - Anul european al tineretului. Uniunea Europeană doreşte să răsplătească eforturile tinerilor de a depăși criza generată de pandemia Covid-19

2022 - Anul european al tineretului. Uniunea Europeană doreşte să răsplătească eforturile tinerilor de a depăși criza generată de pandemia Covid-19

În toamna anului trecut, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a comunicat faptul că, executivul european are în plan desemnarea anului 2022 drept "Anul european al tineretului". Prin urmare, Comisia a transmis atât Consiliului, cât și Parlamentului European o propunere de decizie în acest sens.

Astfel, la începutul lunii decembrie, sugestia Comisiei Europene a fost pusă în practică, respectiv, sub forma unui acord provizoriu dintre cele două organisme menţionate, Consiliu și Parlamentul European.

În principiu, tinerii s-au confruntat cu dificultăți semnificative în timpul pandemiei. Închiderea instituţiilor de învăţământ, desfăşurarea unor activităţi de tip hobby limitate, precum şi lipsa interacţiunii sociale sunt doar câteva dintre practicile care şi-au lăsat puternic amprenta asupra dezvoltării categoriei analizate.

În acest context, iniţiativa denumită "Anul european al tineretului" ar urma să onoreze străduinţa acestora de a depăși momentele mai puţin plăcute cu care s-au confruntat în decursul ultimilor doi ani. Întrucât tinerii merită să fie aduşi în prim-plan, este necesar ca vocea lor să fie auzită în special atunci când factorii de decizie UE stabilesc principalele politici de acţiune la nivelul uniunii.

Aşadar, "Anul european" va presupune organizarea de conferințe, evenimente, programe, dar și campanii de informare, promovare. Ca regulă, un oficial anume desemnat va fi responsabil de coordonarea activităților la nivel național.

Combaterea şomajului în rândul tinerilor

Rata şomajului constituie un subiect de interes pentru Uniunea Europeană. În acest sens, au fost gândite o serie de măsuri pentru a combate această chestiune, printre care:

➔     Programe pentru ocuparea forței de muncă în rândul tinerilor

Garanția pentru tineret reprezintă o inițiativă europeană cu scopul de a oferi tuturor tinerilor cu vârsta sub 30 de ani acces la o ofertă de calitate pentru un loc de muncă, curs de formare continuă, program de ucenicie sau stagiu.

Totodată, Inițiativa privind ocuparea forței de muncă în rândul tinerilor se referă la o altă resursă financiară importantă a Uniunii Europene cu rolul de a sprijini punerea în aplicare a programului menţionat anterior, precum şi asistența acordată tinerilor pentru a-și găsi primul loc de muncă, prin acordarea unor stimulente angajatorilor. Proiectul vizează în special tinerii care locuiesc în regiuni unde rata șomajului depășește 25%.

➔     Stagii de practică şi ucenici 

Platforma Alianța europeană pentru ucenicii a fost lansată pentru a sprijini „Garanția pentru tineret” și pentru a îmbunătății calitatea internshipurilor derulate în cadrul Uniunii Europene.

➔     Programul Erasmus+

În primăvara anului 2021, a fost adoptat de către Parlamentul European noul programErasmus+ pentru perioada 2021-2027. Astfel, eurodeputații au asigurat obţinerea unui fond suplimentar de circa 1,7 miliarde EUR pentru derularea programului, adică un total de aproximativ 28 de miliarde de EUR. Bugetul amintit are o valoarea dublă comparativ cu finanțarea perioadei precedente, respectiv 2014-2020.

Din perspectiva direcţiei stabilite, noul Erasmus+ se va axa pe incluziune socială, tranziția către o economie verde și digitală, asigurând participarea celor care provin din medii defavorizate.

Inițiativa pentru ocuparea forței de muncă în rândul tinerilor face parte din Fondul Social European Plus (FSE+) pentru perioada 2021-2027. Mai multe informaţii despre tineri şi educaţie în era post pandemie pot fi consultate aici.