2022: Topul celor mai bune universitati din Romania si din lume

2022: Topul celor mai bune universitati din Romania si din lume

Tinerii opteaza pentru universtati care au in programa specializari in IT, medicina, marketing&management, electronica sau HR. Center for World University Rankings a realizat topul celor mai bune universitati din lume, iar Romania are opt universitati in lista.

Cele mai bune universitati din Romania

Alegerea facultatii/universitatii in care vor studia si implicit a profesiei nu este totdeauna o misiune usoara. In timp ce unii tineri se ghideaza dupa sfatul familiei, propriile talente si abilitati, altii iau in calcul evolutia pietei muncii, calitatea actului educational, nivel de cercetare al institutiei si nivelul de pregatire al profesorilor. Center for World University Rankings, un lider in consultanta pentru imbunatatirea rezultatelor educationale si ale cercetarii, a realizat clasamentul celor mai bune 2000 de universitati din lume, editia 2022-2023. Topul poate servi drept un ghid pentru tinerii care inca nu s-au decis pentru ce insitutie de invatamant superior vor opta.

Romania are doua universitati in primele 1000 din lume. Este vorba despre Universitatea Babes-Bolyai si Universitatea Politehnica din Bucuresti, care ocupa locurile 895, respectiv 933 in topul CWUR. Europa are in cadrul acestei editii 30 de institutii de invatamant superior in top 100 si 640 de universitati in top 2000. In schimb, universitatile din SUA ocupa 28 din primele 50 de locuri la nivel mondial si la nivel general 335 din cele 2000 de universitati listate.

In topul celor mai bune universitati din Romania, cele care se regasesc si in lista Global 2000 CWUR se afla:

1. Universitatea Babes-Bolyai

2. Universitatea Politehnica din Bucuresti

3. Universitatea din Bucuresti

4. Universitatea de Medicina si Farmacie Carol Davila

5. Universitatea de Vest din Timisoara

6. Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iasi

7. Universitatea Transilvania din Brasov

8. Universitatea de Medicina si Farmacie Iuliu Hatieganu

Cele mai bune universitati din lume in 2022-2023

La nivel mondial, pe primele 10 locuri, se claseaza universitati din SUA si Marea Britanie. Astfel, primele locuri sunt ocupate de Harvard, MIT, Stanford, Cambridge, Oxford, Princeton, Universitatea din Chicago Columbia, Universitatea Pennsylvania si Institutul de Tehnologie din California. Acestea au inregistrat un scor de peste 90 de puncte din 100, in ceea ce priveste calitatea actului educational, performanta si cercetare.

In top 100 se mai afla si universitati din Franta, Germania, Canada, China, Japonia, Elvetia sau Suedia.