4 atitudini prin care te autosabotezi. Nu te transforma in propriul inamic!

4 atitudini prin care te autosabotezi. Nu te transforma in propriul inamic!

Nu degeaba exista vorba “iti tai singur craca”. Este cea mai simpla definitie pentru autosabotaj. Practic, prin propria gandire si comportamentul pe care il adoptam putem ajunge sa ne facem rau singuri, sa ne spulberam sansele de a avea succes si ne epuizam inutil. Cand vine vorba de viata profesionala, ne putem sabota in multe feluri, fara sa constientizam acest lucru. Decizii luate in mod repetat intr-o directie gresita, raportarea la situatii ghidandu-se dupa stereotipuri si prejudecati, dependenta de perfectiune, toate acestea ne fac sa ne pierdem increderea, sa avem dubii permanent si sa esuam in final. Iata patru exemple de atitudini prin care te autosabotezi si la care trebuie sa renunti:

1. Te subestimezi

Daca tu nu crezi in tine, nu o va face nimeni in locul tau! Subestimarea este in multe cazuri alimentata de anturaj. Isi poate avea radacinile in copilarie si creste odata cu tine. Daca ti se spune constant ca nu poti face un lucru, ca nu este pentru tine, ca nu esti suficient de bun, ajungi sa crezi aceste lucruri. O fire care se raporteaza permanent la cei din jur este mai usor de dezechilibrat. In timp, ajungi sa-ti faci rau singur(a). Alege sa ai propriile valori, sa te ghidezi dupa propriile principii. Atunci cand ai in fata o provocare, priveste-o ca atare, fa-ti o strategie si treci la actiune! Nu te mai gandi ca nu esti capabil(a), astfel de atitudini conduc spre autosabotare. Crede in tine, incearca si daca nu reusesti, gandeste-te ca ai capatat o noua experienta, nu ca ai esuat!

2. Iti setezi obiective nerealiste

Este una dintre metodele frecvente prin care te indrepti sigur spre esec. Este in regula sa ridici stacheta si sa vrei mai mult, insa atunci cand iti stabilesti obiectivele, ai grija sa fie realiste. Incepi prin a analiza unde esti in prezent, apoi unde vrei sa ajungi, care sunt etapele, de ce ai nevoie, care sunt actiunile pe care trebuie sa le intreprinzi. Daca visezi sa ajungi CEO peste noapte, dar nu faci nimic in acest sens, te astepti sa sari peste etape si ajungi in varf, gandeste-te ca si daca se intampla o “minune” te va gasi nepregatit. Important este sa acumulezi experiente de-a lungul timpului, sa faci pasi mici, dar concreti catre implinirea visului tau. Daca vei avea asteptari nerealiste, te vei lovi de esec si asta iti va slabi increderea.

3. Te compari cu ceilalti

Cu ce te ajuta sa te compari mereu cu un coleg(a), cu un prieten sau un frate? De ce sa alegi sa te focusezi pe ce tu nu faci bine si la ce ei exceleaza? Tu nu esti el/ea/ei! O astfel de atitudine te transforma in propriul inamic. Mai degraba priveste-te in oglinda si analizeaza ce este bun la tine, vorbeste cu tine si convinge-te ca meriti si poti! Suntem responsabili doar pentru gandurile si actiunile noastre, nu pentru cum ne privesc ceilalti. Fiecare se raporteaza la propriul sistem de valori. Daca te vei compara mereu cu cei din jur, vei rata sanse importante. Prima tendinta este sa renunti la o oportunitate doar pentru ca tu crezi ca altul este mai bun. Asta se numeste autosabotare!

4. Iti faci scenarii negative la orice nou inceput

Te-ai gandit vreodata cand energie ai risipit facandu-ti idei despre cum va evolua o situatie sau alta? Trecutul nu mai are relevanta, prezentul e singura certitudine, viitorul este o necunoscuta! Incearca sa pornesti de la acest principiu! Cand ai in fata o oportunitate, abordeaza totul pas cu pas. Nu iti mai pierde timpul gandindu-te ce poate iesi rau, cum este posibil sa dai gres, nu mai “catastrofa” totul!