5 motive pentru a participa în programul Erasmus pentru studenți

5 motive pentru a participa în programul Erasmus pentru studenți

Erasmus este cel mai popular program de schimb pentru studenți din Europa. Programul a fost lansat în 1987 și de atunci a existat pentru a oferi studenților europeni oportunitatea de a experimenta viața de student într-una dintre cele 33 de țări ale programului. Majoritatea universităților europene (90% conform statisticilor) sunt implicate în această schemă, care oferă studenților un spectru larg de cursuri și programe de studiu din care să aleagă.

Există numeroase avantaje pentru cei care participă, printre care: 

Rezultate academice îmbunătățite

S-a constatat că o majoritatea celor care studiază în străinătate obține o diplomă superioară recunoscută în mai multe țări, comparativ cu cei care  își fac studiile într-un singur loc. 

Primești sprijin financiar

Fiecare student Erasmus primește o bursă, cu suma în funcție de țara de origine și de destinație. Desigur, studenților li se spune de la bun început că acest grant nu va acoperi toate cheltuielile implicate, dar este oricum de mare ajutor. Dacă vii dintr-o țară din Europa de Est ca România, această bursă este destul de mare și face ca studiul în străinătate să fie o experiență accesibilă.

Perspective sporite de angajare

Absolvenții Erasmus au șanse mai mari, cu 44%, să ocupe funcții de conducere, decât colegii lor. S-a dovedit, de asemenea, că studenții care au făcut programul Erasmus după absolvire își găsesc un loc de muncă mai ușor.

Abilități lingvistice și interpersonale importante

Studiile au arătat că studenții care participă la Erasmus și-au îmbunătățit abilitățile personale, încrederea în sine, înțelegerea interculturală și maturitatea datorită timpului petrecut în străinătate. Pe măsură ce absolvenții lucrează din ce în ce mai mult în echipe multilingve și internaționale, aceste tipuri de abilități sunt vitale pentru dezvoltarea economiei într-un context internațional.

Călătorești mult

Acest avantaj vine de la sine. Odată ce studiezi deja în străinătate prin Erasmus, călătoriile devin parte din viața de zi cu zi. La urma urmei, ar fi păcat să nu pui bani deoparte și să mergi să vizitezi unele țări vecine sau să explorezi tot ce are de oferit țara ta gazdă.

Și dacă încă nu ești convins, reflectează asupra faptului că niciun student Erasmus nu se întoarce acasă dezamăgit sau regretând această decizie.