6 semne ca ai un manager toxic. Demisioneaza sau confrunta-l!

6 semne ca ai un manager toxic. Demisioneaza sau confrunta-l!

Relatia pe care o ai cu managerul companiei este extrem de importanta. Impactul unui manager toxic este major pentru bunul mers al activitatii, deoarece de cele mai multe ori creeaza disconfort in relatiile profesionale si duce la o serie de situatii neplacute. In cazuri foarte grave, impactul unui manager toxic poate duce si la demisii.

Numeroase studii au aratat ca peste 50% dintre angajati si-au dat demisia din cauza conducerii, iar lucrurile nu se vor indrepta intr-o directie buna daca vorbim in continuare de un management toxic.

Foarte multi directori de companii ar putea sustine ca motivele pentru care se confrunta cu demisii sunt strans legate de slaba performanta a angajatilor sau de lipsa experientei. Astfel de explicatii apar din cauza ca ei nu detin toate informatiile cu privire la problemele pe care le-au intampinat angajatii lor de-a lungul timplui sau din cauza ca au fost influentati de manageri si team leaderi.

Din moment ce foarte multi directori isi doresc performanta si nu sunt dispusi sa isi cunoasca mai bine angajatii, este foarte putin probabil ca ei sa aiba in echipa oameni creativi, capabili sa aduca rezultate bune pe termen lung.

Fara doar si poate, un mediu de lucru in care stresul este la cote maxime nu este un mediu propice pentru dezvoltarea angajatilor. Si in mod sigur nu este un mediu de munca in care ei isi vor indeplini sarcinile sau isi vor atinge obiectivele profesionale.

Cum spuneam, totul pleaca de la management, iar impactul unui manager toxic duce la rezultate negative si demisii.

Dar cum iti dai seama ca te confrunti cu un manager toxic?

Daca lucrezi intr-un mediu in care nu te simti bine, zilnic ti se cer sarcini pe care nu le poti rezolva in timp, managerul tau nu este multumit de rezultatele pe care le aduci in firma sau mereu te confrunti cu situatii in care trebuie sa dai foarte multe explicatii, atunci este foarte probabil sa ai de-a face cu un manager toxic.

Dar sa vedem care sunt semnele care iti arata ca ai un manager toxic.

 

Cum se comporta un manager toxic

 

Nu empatizeaza cu angajatii sai

Un manager toxic nu este intelegator cu angajatii sai si nici nu empatizeaza cu ei. El este axat doar pe rezultate si isi doreste mereu mai mult. Deleaga sarcini peste sarcini si nu observa ca angajatii sai ajung la epuizare. Lipsa energiei, a entuziasmului si mediul de munca stresant sunt doar cativafactori negativi care vin la pachet cu un manager toxic.

Provoaca rivalitate intre colegi

Din moment ce politica firmei este aceea de a se obtine rezultate foarte bune intr-un timp foarte scurt, un alt impact negativ este acela ca se creeaza rivalitate intre colegi. Indeplinirea sarcinilor devine un factor foarte mare de stres, iar greselile incep sa fie scoase in evidenta la fiecare pas. Mai mult decat atat, decat sa se axeze asupra propriilor rezultate, angajatii care au parte de un management toxic ajung sa fie intr-o vesnica competitie ce are un impact negativ asupra companiei.

Un manager toxic este agresiv

 

 

Potrivit studiilor si nu numai, persoanele care au o personalitate toxica au de cele mai multe ori un comportament agresiv. Acest lucru inseamna ca ele sunt dependente de control, incalca foarte multe principii morale si sunt foarte teritorialiste. Mai mult decat atat, persoanele care au un comportament toxic nu reactioneaza bine in momentul in care primesc un feedback negativ, pentru ca ele nu considera ca au gresit.

Se focuseaza doar asupra rezultatelor proaste

Un manager toxic isi demoralizeaza echipa prin simplul motiv ca se focuseaza doar asupra rezultatelor proaste. El isi exprima deseori nemultumirea fata de angajatii sai si mereu aduce in discutie greselile pe care acestia le fac. Cred ca au mereu solutia la orice problema care apare in companie si nu sunt deschisi sa asculte opiniile si sfaturile angajatilor.

Isi asuma toate meritele

Un manager toxic isi asuma intotdeauna meritele pentru orice proiect reusit. El nu are timp sa isi felicite angajatii pentru rezultatele obtinute si nici nu cauta metode sa-i motiveze. Daca asa scrie in fisa postului, atunci ei au obligatia sa-si indeplineasca sarcinile. Mai mult decat atat, un manager care are o personalitate toxica va avea mereu ceva de adaugat, iar feedback-ul pe care il ofera va fi intotdeauna unul negativ.

Este absent

Un manager toxic este absent in cea mai mare parte a timpului. Daca nu se afla intr-o delegatie sau intr-o deplasare in interes personal, cat timp se afla la birou prefera sa reduca din timpul petrecut cu angajatii. Se ascunde in spatele unui monitor, nu raspunde decat solicitarilor importante si convoaca sedinte doar cand isi doreste ca echipa sa obtina mai multi bani sau sa obtina rezultate mai bune la proiectele pe care le au in desfasurare.

Cum faci fata unui manager toxic?

Un comportament toxic nu duce la nimic bun, mai ales atunci cand vine vorba de mediul de business. Inainte de orice, integritatea este cea mai importanta calitate pe care trebuie sa o aiba o persoana aflata intr-o functie de conducere. De aceasta parere este si celebrul Warren Buffet, care vorbeste despre integritate ca fiind esentiala in orice business.

Mai devreme sau mai tarziu, situatiile conflictuale vor duce la foarte multe rezultate negative si la o serie de nemultumiri care apar de ambele baricade.

Daca ai de-a face cu un manager toxic, ai doua variante: ori il confrunti, ori iti dai demisia. Insa este putin probabil ca prima varianta sa fie castigatoare, mai ales daca este vorba de un comportament care se repeta de foarte multi ani.

Te-ar putea interesa si: Ce au in comun cele mai satisfacatoare job-uri din lume