7 obiceiuri zilnice care te ajuta sa fii mai productiv

7 obiceiuri zilnice care te ajuta sa fii mai productiv

Cine nu este ocupat in zilele noastre ori e un ciudat, ori e din alte timpuri! Noi, cei din societatea moderna de azi, alergam in stanga si-n dreapta, raspundem la zeci de telefoane si sute de email-uri in fiecare zi, participam la sedinte obositoare si plicticoase, ne certam cu toata lumea in trafic, ne agitam, dam din maini si din picioare...Tot timpul este ceva de facut, iar daca din intamplare ne ramane un pic de timp liber trebuie sa ne gasim o ocupatie!

Sunt intr-adevar multe lucruri de facut, insa oamenii care sunt tot timpul ocupati nu sunt intotdeauna si cei mai productivi. Diferenta intre oamenii productivi si restul lumii este ca primii si-au dezvoltat cateva obiceiuri zilnice pe care le respecta orice s-ar intampla. Iata care sunt acestea:

 

Ce fac oamenii productivi

 

1. Oamenii productivi nu sunt multi-tasking.

 

Ei au invatat sa-si prioritizeze treburile si sa se concentreze spre rezolvarea celui mai important dintre toate. Atunci cand mintea noastra este ocupata cu mai multe lucruri deodata, aceasta isi pierde concentrarea si nu poate face nimic bine. Astfel, pentru a fi mai productiv trebuie sa inveti sa elimini distractiile si sa fii eficient.

Te poti ajuta de celebra regula 80/20 sau Principiul Pareto. Acesta prevede ca pentru cele mai multe evenimente din viata noastra, aproximativ 80% din efecte sunt produse de 20% din cauze. Acest principiu se poate aplica in toate domeniile, de la economie si pana la sport. S-au facut nenumarate studii care au aratat, de exemplu, ca 80 % din vanzari vin de la 20% din clienti, ca 20% cei mai bogati oameni din lume controleaza 80% din veniturile mondiale sau 80% de infractiuni sunt comise de 20% din infractori, etc.

Asadar, concentrează-te pe 20% din lucrurile importante pe care trebuie sa le rezolvi in fiecare zi si ignora restul de 80% care nu sunt atat de importante, dar care iti consuma inutil o gramada de energie.

 

2. Oamenii productivi rezolva lucrurile importante in prima parte a zilei.

 

Dimineata creierul tau este proaspat, deci la capacitate maxima. Dupa ce ti-ai luat pauza de pranz si ai mancat, creierul tau intra in sleeping mode si nuprea mai ai sanse sa faci mare lucru cu el. Incearca sa faci lucrurile care necesita atentia ta maxima in prima parte a zilei si vei vedea ca vei avea mai mult succes.

 

3. Oamenii productivi nu asteapta momentul perfect pentru a incepe un proiect, ei actioneaza ACUM.

 

”Nu amana pe maine ce poti face azi”, acesta este motto-ul oamenilor productivi si acesta este unul din secretele lor de succes. Ei nu lasa lucrurile importante pe mai tarziu sau chiar pe maine, nu amana implementarea unui proiect sau punerea in practica a unei idei.

Cu cat stai sa te gandesti mai mult la o idee, cu atat ii vei gasi partile negative si vei gasi scuze pentru a nu o pune in aplicare. Oamenii productivi actioneaza ACUM si gasesc solutii la problemele care apar in fiecare moment. E important sa ai un plan, sa stii la ce sa te astepti atunci cand pui in aplicare o idee, dar niciodata nu vei stii daca ideea este buna sau rea decat in momentul in care ai pus-o in practica.

NU UITA: Niciodata nu este momentul potrivit pentru nimic!

Daca si tu astepti acel moment perfect, e timpul sa-ti schimbi modul de gandire pentru ca nu e productiv deloc!

 

 

4. Oamenii productivi isi noteaza tot.

 

Aristotel Onassis spunea: “Intotdeauna sa porti cu tine un carnetel in care sa scrii absolut totul...Asta este o lectie de un milion de dolari pe care nu te invata la nici o scoala de afaceri!”

Adevarul este ca in fiecare moment al zilei iti vin o multime de idei, dar pana ajungi acasa, asa cum au venit de repede, asa au si plecat! Cand mintea ta este complet relaxata, fara griji sau alte probleme la care trebuie sa se gandeasca, atunci iti vin cele mai bune idei. De aceea te poti trezi in cele mai neobisnuite locuri cu cea mai tare idee de afacere sau cea mai usoara solutie la cea mai grea problema.

Poti gasi inspiratie oricand, asadar fii pregatit si noteaza! Chiar daca ai impresia ca vei tine minte, nu este asa. Memoria chiar este scurta pentru ca altfel creierul nostru nu ar putea procesa toate gandurile care ne trec prin minte in fiecare zi!

 

5. Oamenii productivi fac pauze regulate, nu sar peste mese si dorm relativ devreme

 

Dupa ce ai lucrat intens 90 de minute, ar trebui sa iei o pauza. De multe ori ne dorim sa facem cat mai multe lucruri si avem impresia ca daca facem o mica pauza, pierdem timp valoros. Dimpotriva insa, pauzele mici sunt esentiale pentru o productivitate mai mare. Pauza reprezinta momentul perfect pentru creierul tau sa se odihneasca si sa-si improspateze fortele.

De asemenea este foarte importanta stabilirea unei rutine care sa includa mese la intervale regulate in timpul zilei si un somn relativ devreme seara. Avem nevoie de cat mai multa energie pentru a fi productivi, iar hrana sanatoasa si odihna ne ofera acest lucru.

 

6. Oamenii productivi deleaga responsabilitatile.

 

Nu trebuie sa fii un om obsedat de control. Trebuie sa stii sa-ti alegi oamenii capabili sa rezolve probleme in locul tau. Cei mai productivi oameni sunt aceia care au o imagine de ansamblu, stiu CE si CUI sa delege anumite sarcini. Nu poti si nu trebuie sa le faci TU pe toate!

 

7. Oamenii productivi nu se uita pe Facebook!

 

Retelele de socializare sunt de cele mai multe ori o pierdere de vreme. Din click in click ajungi sa te uiti la activitatea unor oameni pe care nu-i cunosti, sa plangi de nefericire la pozele din Bali postate de un necunoscut, sa realizezi ca viata ta este o serie de mahniri si neimpliniri, pe cand viata altora este doar lapte si miere, excursii si realizari profesionale.

Anuleaza-ti notificarile, sterge-ti contul de pe Instagram sau limiteaza timpul petrecut pe telefon si foloseste modul avion in timpul programului de lucru. In acest fel nu vei mai fi distrat de postarile prietenilor, de mesajele cu emoticoane de pe WhatsApp samd. Timpul tau este pretios si nu merita umplut cu viata altora!

Te-ar putea interesa si: 6 sfaturi esentiale pentru o viata fericita!