7 trenduri de UX Design de care trebuie sa stii in 2019

7 trenduri de UX Design de care trebuie sa stii in 2019

UX (User Experience) reprezinta experienta utilizatorului uman atunci cand interactioneaza cu un produs, serviciu sau companie. Procesul din spatele crearii acestei experiente este UX design, iar scopul lui este sa-i faca viata mai usoara si mai buna utilizatorului sau. Un UX design reusit il va face pe utilizator sa se simta atat de bine folosind produsul respectiv, incat el isi va dori sa-l foloseasca tot timpul.

UX design se schimba in mod constant, iar noile dispozitive tehnologice reusesc sa ne uimeasca de fiecare data. Chiar daca procesul de UX design se bazeaza pe aceleasi principii ca acum cativa ani, aparitia noilor tehnologii a dat nastere unor noi comportamente umane, iar acestea necesita experiente si solutii noi. Iata care sunt principiile si trendurile de UX design de care e bine sa stii in 2019:

 

Trenduri UX Design

 

1. Interfata voce-utilizator

 

 

Sursa foto: Apple

Asistentii virtuali precum Siri sau Alexa ne-au cucerit definitiv, creandu-ne o experienta uimitoare pentru ca este mai convenabila, mai rapida si mai interesanta. Bazandu-se pe un software de recunoastere si comanda vocala, asistentii virtuali vor inlocui treptat tastatura, modalitatea traditionala de interactiune cu aplicatiile de pana acum.

 

2. Experiente din ce in ce mai personalizate

 

Inteligenta artificiala a facut posibila aparitia experientelor personalizate. Produsele si serviciile oferite de companii sunt din ce in ce mai personale, tinand cont de preferintele si de comportamentul nostru de cumparare. Telefoanele inteligente ne ureaza ”buna dimineata” folosindu-ne prenumele, ne pastreaza istoricul navigatiilor pe internet si ne recomanda informatii/produse/servicii din domeniile care ne intereseaza.

 

3. Realitate virtuala

 

 

Sursa foto: Pixabay

Realitatea virtuala face parte deja din viata noastra de mai mult timp, insa doar unele companii au reusit s-o foloseasca in interesul lor pentru a crea o experienta excelenta pentru consumatori. Un exemplu in acest sens este magazinul IKEA. Cu aplicatia creata de companie poti selecta un mobilier din magazin, indrepti telefonul spre camera ta de acasa si vezi instant cum ar arata mobilierul in realitate. Science-fiction? Nicidecum, e vorba de realitate!

 

4. Interconectarea mai multor dispozitive inteligente

 

Un utilizator detine din ce in ce mai multe dispozitive inteligente, astfel este oarecum normal ca trendul sa fie crearea unui sistem dinamic in care aceste dispozitive sa fie conectate si sincronizate intre ele. Cu ajutorul unei singure comenzi vocale pe telefonul mobil poti aprinde televizorul sau lumina, poti pune muzica, poti comanda un Uber sau iti poti face cumparaturile. Un utilizator creaza o singura interactiune, insa aceasta operatiune este posibila cu ajutorul conexiunilor dintre mai multe platforme, aplicatii si device-uri.

 

5. Autentificare biometrica

 

In conditiile in care toata activitatea noastra se invarte in jurul online-ului, iar tranzactiile pe internet au devenit la ordinea zilei, problema securitatii devine din ce in ce mai stringenta. Pentru a impiedica accesul neautorizat la informatiile sensibile ale unui utilizator este nevoie de precautii suplimentare, iar in acest context autentificarea prin recunoastere faciala, vocala, amprenta digitala sau scanarea irisului devine unul din trendurile din ce in ce mai importante.

 

6. Telefoane pliabile

 

 

Sursa foto: Business Insider

Exista deja prototipuri de telefoane pliabile de la Samsung, Huawei, Oppo si LG. Chiar daca aceste modele sunt departe de a fi perfecte, este mai mult ca probabil ca aceste modele sa inlocuiasca in viitor telefoanele traditionale de astazi. Telefoanele pliabile pot fi vazute ca un simplu moft, dar acestea au multiple avantaje de care utilizatorii se vor bucura. Un astfel de telefon ocupa un spatiu mai mic, este mai usor din punct de vedere al greutatii, iar materialul din care e construit este mai puternic si ar trebui sa fie mai rezistent la accidente.

 

7. Interfete complexe cu efecte 3D, animatii si alte elemente vizuale

 

Sursa foto: Trepup

Stilul minimalist (flat) al interfetelor de utilizare incepe sa piarda tot mai mult teren. Tot mai multe site-uri, prezentari de produse, logo-uri etc contin elemente puternic vizuale care sa creeze un surplus de interactivitate intre utilizator si produs. Animatiile sau imaginile 3D au un efect mult mai mare asupra psihicului uman decat imaginile simple, culorile terne si alte elemente minimaliste. Asadar trebuie sa ne asteptam ca pe viitor tot mai multe companii sa apeleze la astfel de elemente puternic vizuale, cu scopul de a mentine utilizatorul cat mai conectat posibil.

 

Concluzie

 

UX reprezinta astazi factorul cheie al succesului oricarei companii, iar cele care vor oferi cele mai bune experiente consumatorilor vor avea cel mai mult de castigat. Insa acest lucru nu este tocmai usor de realizat. Inovatiile tehnologice dezvolta noi comportamente ale utilizatorilor astfel ca, pentru a crea o experienta unica e nevoie de o continua creativitate si inovatie din partea designer-ilor de UX.

Te-ar putea interesa si: Cum sa supravietuiesti intr-o lume aflata intr-o continua miscare!