8000 de specialisti si lucratori in constructii, instruiti in renovare energetica. Cursurile vor fi platite de statul roman.

8000 de specialisti si lucratori in constructii, instruiti in renovare energetica. Cursurile vor fi platite de statul roman.

Romania are nevoie de specialisti bine pregatiti in domeniul constructiilor, pe zona de renovare energetica. Este concluzia la care au ajuns autoritatile care au in plan acordarea unor ajutoare de stat/ajutoare de minimis pentru formarea specialistilor si lucratorilor din acest domeniu. Salariatii instruiti vor trebui pastrati cel putin 12 luni dupa absolvirea cursurilor.

 

Formarea specialistilor in domeniul eficientei energetice

In contextul numarului mare de investitii ce vor fi demarate cu finantare prin PNRR, in sectorul cresterii eficientei energetice a cladirilor publice si rezidentiale, statul roman a constatat ca are nevoie de forta de munca instruita conform noilor proceduri.

Ministerul Dezvoltarii a initiat un ordin care consta in acordarea unor ajutoare de minimis/ajutoare de stat, pentru cursuri de formare de scurta durata in domeniul eficientei energetice a cel putin 8.000 de specialisti si lucratori din sectorul constructiilor. Potrivit documentelor aflate in transparenta decizionala, pentru specialistii din domeniul constructiilor sunt prevazute cursuri privind etanseitatea la aer a anvelopei; sisteme de ventilare mecanica cu recuperarea caldurii; principii si solutii de utilizare a surselor regenerabile de energie in cladiri tip nZEB; analiza cladirilor prin termoviziune – Investigarea in infrarosu; renovarea energetica a cladirilor la standard nZEB.

Totodata, pentru lucratorii din domeniul constructiilor, ar urma sa fie finantate activitatile de formare de scurta durata pe subdomeniile: etanseitatea la aer a anvelopei; principii si solutii de utilizare a surselor regenerabile de energie in cladiri tip nZEB; instalatori sisteme fotovoltaice si profesionisti in executie pentru casa pasiva.

Conditii de acordarea a sprijinului financiar pentru firme

Potrivit proiectului, statul va plati direct furnizorii de servicii de formare, doar dupa finalizarea si absolvirea cursurilor de catre angajatii companiilor eligibile pentru sprijin. Angajatii vor fi pastrati obligatoriu 12 luni, dupa finalizarea cursurilor de formare.

Sursa de finantare o reprezinta fondurile europene alocate Romaniei prin Mecanismul de redresare si rezilienta (PNRR). Bugetul estimat, pe intreaga durata de aplicare a acestei masuri, este de 8.000.000 de euro din finantarea PNRR.

Pentru schema de ajutor de stat, bugetul estimat este echivalentul in lei a 4.000.000 de euro fara TVA din finantarea PNRR. Pentru schema de ajutor de minimis, bugetul estimat este echivalentul in lei a 4.000.000 de euro fara TVA din finantarea PNRR. Valoarea maxima a ajutorului de stat pentru un proiect de formare este de 500.000 de euro.

Valoarea maxima eligibila a ajutorului de minimis acordat unui beneficiar de ajutor de minimis, este de 200 de euro/persoana/zi echivalent in lei, fara a putea fi depasit plafonul de 200.000 de Euro per intreprindere unica/ 3 ani fiscali. Valoarea maxima eligibila a ajutorului de stat acordat unui beneficiar este echivalentul in lei a 500.000 de euro.

Cauta in articole: