Acesta este paradisul miliardarilor! Preturile imobiliare, exorbitante!

Acesta este paradisul miliardarilor! Preturile imobiliare, exorbitante!

Acesta este paradisul miliardarilor! Preturile imobiliare, exorbitante!

Foto: RisCo.ro

Lagos este cel mai mare oras al Nigeriei si reprezinta un important centru financiar si economic. Suprapopulat, confruntat cu o infrastructura deteriorata, cu probleme constante de trafic, de salubritate si de poluare, Lagos este un magnet pentru cei mai bogati si mai influenti oameni din Nigeria, dar si pentru expatii care vin sa munceasca in a treia cea mai bogata tara din Africa.

In Lagos, ca in majoritatea oraselor nigeriene, mai mult de jumatate dintre localnici locuiesc in mahalale, cu putin peste 100 de dolari pe luna. In tot acest timp, expatii si bogatasii Nigeriei traiesc pe picior mare, in casele luxoase construite pe insula Ikoyi si Victoria. Aici standardul de viata este unul extrem de ridicat, cu facilitati de lux precum infrastructura solida, iluminare stradala, spitale si scoli private.

Banana Island este o insula artificiala dezvoltata pe un teren al statului Lagos. Insula se afla pe litoralul Ikoyi pe un teren de aproximativ 1,6 milioane de metri patrati, iar opulenta din aceasta insula este comparabila cu cea din arondismentul sapte din Paris, a cartierului La Jolla din San Diego, California, Tribeca din New York sau Shibuya și Roppongi din Tokyo.

Finalizata in 2000, Banana Island reprezinta un paradis al miliardarilor, fiind populata de cele mai bogate și cunoscute familii ale Nigeriei, de oameni de afaceri bogati si moguli care detin companii de milioane de dolari din aceasta tara. Totodata, aici isi gasesc refugiul si expatriati care lucreaza in corporatii multinationale, manageri de top, politicieni si alte personalitati care savureaza atmosfera linistita, departe de agitatia Lagosului, cel mai mare oras si centru financiar al tarii. Insula nu este pentru milionarul nigerian de rand, pentru ca preturile proprietatilor ajung la sute de milioane pana la miliarde de Naira (paritatea dolar-Naira este de 1:359).

Insula a fost proiectata pentru zone rezidentiale, comerciale si de agrement. Are o piata principala, scoli, sectii de pompieri si politie, clinici, hoteluri si cluburi de lux. Utilitatile oferite includ sisteme electrice subterane, retea de alimentare cu apa subterana, sistem de canalizare centrala si statie de epurare, iluminat stradal si retele de telecomunicatii prin satelit, precum si drenaje acoperite cu apa de ploaie.

Banana Island a fost construita de compania libano-nigeriana Chagoury Group in parteneriat cu Ministerul Federal al Lucrarilor si Locuintelor din Nigeria.

 

Cat costa o proprietate in Banana Island

 

Pretul unui apartament de lux din Banana Island este cuprins intre 130.000 si 200.000 USD, plus o taxa de serviciu de 15.000 USD pe an, iar orice potential chirias trebuie sa plateasca chiria pe doi ani in avans. Insula detine si un cartier special pentru servitorii casnici.

Casele pentru o familie sunt destul de rare pe aceasta insula si de aceea au preturi care incep de la 1 miliard de Naira (2.75 milioane de USD).

Initial, Banana Island a fost planificata pentru a fi o enclava exclusivista a caselor de o familie si a fost impartita in 535 de parcele de proprietati care se intindeau intre 1.000 si 4.000 de metri patrati. Inaltimea caselor urma sa fie limitata la trei etaje. Primele astfel de case au fost construite in partea de sud a insulei, dar pe masura ce preturile terenurilor au crescut de-a lungul anilor, s-au construit complexe de tip condominiu pe partea de nord. In prezent sunt trei complexe rezidentiale importante in Banana Island, si anume Ocean Parade Towers, Bella Vista Towers si Lakepoint Apartments. Ocean Parade este considerat cel mai exclusivist datorita numeroaselor facilitati, care includ terenuri de tenis, o piscina de dimensiuni olimpice, doua sali de sport si zone de joaca pentru copii.

Primele proprietati au fost construite in stil traditional britanic sau in stilul din Dubai. Aceste case sunt foarte ostentative si au gradini mari si frumoase. Cele mai noi constructii sunt moderne, cu unghiuri drepte si au crescut in inaltime pentru ca, de-a lungul anilor, au ramas tot mai putine terenuri disponibile.

In prezent, cele mai multe locuinte sunt personalizate, in timp ce doar cateva sunt case prototip. Ca si facilitati, aproape fiecare casa are o piscina si o sala de gimnastica. Posesia unei case Banana Island ii confera proprietarului un statut de clasa superior, ii ofera securitate, liniste si mult spatiu privat. Pentru a ajunge pe insula, trebuie sa treci printr-o poarta de securitate.

Si pentru ca tot mai multi bogati isi doresc sa traiasca in Lagos, Banana Island incepe sa aiba competitie pentru ca pe insula alaturata, Victoria, pe un teren recuperat din Oceanul Atlantic, se construieste un nou complex de lux, Eko Atlantic City. Proiectul Eko este planificat pentru a fi terminat in 15 ani, dar rivalizeaza inca de pe acum cu luxul din Banana Island.

Te-ar putea interesa si: Warren Buffet - ce trebuie sa-i inveti pe copiii tai despre bani

Wednesday, 13-November-2019
Autor: RisCo.ro

Recomandari RisCo: