ANAF pune sub lupa veniturile din tranzactionarea criptomonedelor

ANAF pune sub lupa veniturile din tranzactionarea criptomonedelor

Pasiunea romanilor pentru domeniul criptomonedelor este din ce in ce mai mare. Daca la inceput multi erau sceptici, dezvoltarea surselor de informare si acces rapid la o educatie in privinta tranzactiilor cu monede virtuale a dus la cresterea interesului romanilor pentru zona crypto. In acelasi timp, si inspectorii fiscali si-au indreptat atentia spre castigurile din acest sector. ANAF derulezaza in prezent o campanie de verificare a veniturilor din tranzactionarea criptomonedelor.

4 din 10 romani detineau criptomonede in 2022

Un studiu realizat la inceputul acestui an de compania de cercetare de piata IPSOS Romania arata ca 4 din 10 romani detin in 2022 sau au detinut criptomonede, iar 84% dintre romani aveau intentia de a cumpera criptomonede. Bitcoinul cea mai cunoscuta criptomoneda in randul romanilor, conform unui studiu. Preferintele romanilor plasau pe primul loc Bitcoin, urmata de Ethereum  si Dogecoin. Totodata, si moneda romaneasca Elrond era cunoscuta, dar mai putin atractiva.  Studiul a fost realizat in ianuarie, in randul a 500 utilizatori de internet cu varste cuprinse intre 18-55 ani, proveniti din mediul urban sau rural din Romania.

Inspectorii antifrauda fiscala verifica veniturile romanilor din crypto

Potrivit informatiilor transmise de ANAF, Directia Antifrauda verifica in prezent veniturilor obtinute in perioada 2016-2021 din tranzactionarea criptomonedelor prin intermediul unor diferite platform precum Binance, KuCoin, Maiar, BitMart sau FTX. Vorbim in prima faza de venituri de peste 131 milioane euro obtinute de catre 63 cetateni romani. Pana in prezent, a fost identificata suma de 48,67 milioane euro, venituri omise de la declarare, partial sau integral si pentru care au fost emise decizii de impunere pentru o suma totala de peste 2,10 milioane euro.

ANAF a precizat ca aceasta este doar inceputul campaniei, iar “inspectorii antifrauda fiscala vor continua sa verifice veniturile obtinute din activitati specifice, precum minarea sau tranzactionarea criptomonedelor sau tokenurilor non-fungibile, pentru asigurarea cresterii gradului de fiscalizare si a conformarii voluntare in randul tuturor categoriilor de contribuabili”.

Trendul platilor cu criptomonede

Mai multe companii din Romania se aliniaza trendului international si anunta posibilitatea efectuarii de plati cu ajutorul criptomonedelor. De curand, RE/MAX Romania si Tradesilvania au semnat un parteneriat prin care cumparatorii care detin criptomonede pot achizitiona o locuinta folosindu-se de monedele virtuale.

Totodata, producatorul de mobila Elvila a transmis in primavara acestui an ca va acesta plati pentru produsele sale cu monedele virtuale Bitcoin, Ethereum, Elrond si Tether.

La nivel international, pe lista companiilor care accepta plata folosind criptomonede se afla giganti din diferite domenii de activitate: compania aeriana airBaltic, agentia de turism Expedia, Starbucks si Coca Cola, Tesla sau AXA Asigurari.