ANAF vrea modificarea Codului de procedura fiscala. Firmele, obligate sa-si deschida cont bancar

ANAF vrea modificarea Codului de procedura fiscala. Firmele, obligate sa-si deschida cont bancar

Dupa controalele-fulger si campaniile prin care a incercat sa creasca gradul de conformare voluntara la plata, conducerea ANAF ia in calcul modificari ale Codului de procedura fiscala. Mai exact, introducerea obligativitatii deschiderii unui cont bancar pentru firme. Decizia a fost comunicata de seful ANAF, dupa ce s-a constatat ca sute de mii de firme din Romania nu au cont bancar.

Patronii romani prefera cash-ul

Romania. 2022. Peste 300.000 de firme nu au un cont bancar. Situatia a fost constatata de inspectorii fiscali si facuta publica de presedintele ANAF, Lucian Heius. Acesta a precizat intr-o interventie la un post national de televiziune faptul ca 1 din 4 firme din tara noastra nu are cont deschis in banca. Desi pana si pensionarilor li s-a impus sa-si deschida cont pentru a-si primi pensia lunar, inca exista firme care lucreaza doar cu cash.

Am constatat, facand diverse analize, exista undeva in jur de 300.000 de agenti economici care nu au cont bancar. ANAF nu are nicio vina. Nu au cont bancar prin care sa isi ruleze platile, veniturile, lucreaza numai prin numerar. Am fost la fel de surprins. Mai mult, o parte dintre ei sunt inregistrati in scopuri de TVA. Totalul este 1,6 milioane. O firma din patru din Romania nu are cont bancar (...)Acum lucrez la o modificare la Codul de procedura fiscala prin care incerc sa reglementez acest aspect. Imi este teama ca s-ar putea sa ne lovim de niste directive europene, nu poti sa ii impui cuiva sa isi deschida un cont bancar. Pe de alta parte mi se pare anormal sa infiintezi o firma, primesti toate inregistrarile, dar nu te mai duci sa deschizi un cont curent la banca cum este normal. Si vii in data de 25, daca vii, cu plasuta si platesti niste impozite cash la trezorerie”, a declarat Lucian Heius, pentru Digi24.ro.

Cardul bancar, o necesitate

In schimb, cardul bancar a devenit o necesitate pentru romanul de rand. Potrivit BNR, la sfarsitul T4 din 2021, erau emise 19 598 274 de carduri. Dintre acestea, erau active 15 457 481 de carduri. 19 570 208 erau carduri cu functie de debit, iar 2 904 171 cu functie de credit.

Totodata, potrivit studiului Atitudini fata de metodele de plata, realizat de Grupul EVO si Visa, 51% dintre consumatorii romani prefera sa-si achite cumparaturile cu cardul, iar atunci cand aleg numerarul, motivul principal pentru care o fac este indisponibilitatea platilor digitale la anumite magazine.