Antreprenoriatul studentesc in Romania. 1300 de companii, finantate prin programul INNOTECH STUDENT

Antreprenoriatul studentesc in Romania. 1300 de companii, finantate prin programul INNOTECH STUDENT

Conectati la tot ce este nou, mereu in pas cu tehnologia, cu spririt antreprenorial si curaj, studentii romani isi pun bazele propriilor firme inca de pe bancile facultatilor. Dornici sa-si puna in aplicare ideile, sa fie independenti si sa tina singuri fraiele propriilor afaceri, tinerii au cautat solutii de finantare, una dintre ele fiind Programul National Innotech Student. Cele 130 de milioane de euro puse la bataie, au atras studentii ca un magnet si s-au concretizat in 1300 de noi companii.

 Provocarile antreprenoriatul studentesc

Desi nu duc lipsa de idei si initiativa, tinerii care isi doresc sa porneasca un business, inca din timpul studentiei, trebuie sa se inarmeze cu rabdare. Dincolo de birocratie, provocarile legislative, finantarea afacerilor este un prim impas. Foarte putini sunt cei care dispun de bani pentru a-i investi, iar cei care isi asuma riscul unui credit pentru a demara o afacere sunt la fel de putini. Nimic nu garanteaza succesul in antreprenoriat. Cu siguranta cei care au o idee inovativa si un plan de afaceri bine pus la punct au mai multe sanse, dar nu exista o reteta generala a succesului.

Asadar, in lipsa unor fonduri, tinerii cauta solutii, iar una dintre cele mai accesate este finantarea prin programul INNOTECH STUDENT care le pune la dispozitie tinerilor studenti bani europeni pentru construirea unei afaceri.

Ministerul Investitiilor si Proiectelor Europene a prezentat in cadrul Galei Innotech Start Up, rezultatele Programului National INNOTECH STUDENT adresat studentilor, doctoranzilor si cursantilor inmatriculati in colegiile organizate la nivelul institutiilor de invatamant superior.

La 130 milioane de euro investiti, peste 22.000 de studenti au participat la cursuri de antreprenoriat, peste 1.300 de companii sau infiintat si peste 3.300 de locuri de munca sunt astazi propuse ca rezultat pentru implementarea celor 66 de contracte de finantare. Daca privim spre urmatorii ani, vedem ca Politica de Coeziune 2021–2027 ne aduce noi oportunitati importante pentru ca tinerii sa acceada pe piata muncii. Prin Programul Educatie si Ocupare, vom continua sa investim in antreprenoriatul studentesc. Sunt bani europeni pentru formarea competente antreprenoriale, formare in management de proiect, organizational sau strategic, acoperirea costurilor de calificare la locul de munca, creare de noi locuri de munca”, a precizat Marcel Bolos.

Bugetul initial, majorat de la 20 la 130 milioane de euro

 

Apelul de proiecte Innotech Student a fost deschis in iulie 2020 si finalizat la 30 septembrie 2020, fiind depuse 351 de cereri de finantare in valoare de 680 milioane de euro. Bugetul initial al programului, in valoare de 20 de milioane de euro, a fost suplimentat ulterior la 134 milioane euro, se arata in comunicatul Ministerului Investitiilor si Proiectelor Europene.

Cuantumul maxim al ajutorului de minimis pentru fiecare intreprindere sprijinita a fost stabilit proportional cu numarul de locuri de munca create, astfel:

  • Ajutor de minimis mai mic sau egal cu 40.000 de euro – minim 2 locuri de munca create;
  • Ajutor de minimis cu o valoare mai mare de 40.000 de euro dar mai mica sau egala cu 60.000 de euro – minim 3 locuri de munca create;
  • Ajutor de minimis cu o valoare mai mare de 60.000 de euro dar mai mica sau egala cu 80.000 de euro – minim 4 locuri de munca create;
  • Ajutor de minimis cu o valoare mai mare de 80.000 de euro dar mai mica sau egala cu 100.000 de euro – minim 5 locuri de munca create.

Prin Programul Educatie si Ocupare 2021 – 2027 (PEO), ce urmeaza fi aprobat de Comisia Europeana, aproximativ 230 de milioane de euro sunt alocati pentru valorificarea potentialului tinerilor pe piata muncii.