Banii aduc fericirea? Afla cum sa te raportezi la ei si ce este esential sa faci!

Banii aduc fericirea? Afla cum sa te raportezi la ei si ce este esential sa faci!

Banii ne guverneaza viata si tot ce facem se raporteaza la bani. Pentru ca traim intr-o societate bazata pe consumerism, suntem asaltati de tot mai multe tentatii si suntem stimulati sa ne dorim mai mult, tot mai mult.

Si uite asa ne trezim ca vrem numai lucruri scumpe, vacante exotice si vile luxoase. Nu este nici un rau in asta, e normal sa vrem o viata de calitate, cu mult confort si bunastare. Problema este ca, o data ce dobandim toate aceste lucruri, nu ne putem opri aici. Vrem mai mult, si mai mult, si mai mult.

In asemenea conditii, intrebarea este: de cati bani avem nevoie pentru a fi fericiti? Sau cati bani sunt suficienti ca sa fim multumiti cu ce avem?

Cei mai pragmatici dintre voi probabil ca vor mentiona cifre enorme: miliarde sau milioane de Euro, in functie de calculele pe care si le face fiecare. Insa cu siguranta vor fi si persoane care vor sustine ca nu exista nicio legatura intre bani si fericire. Mai mult, poate vor incerca demosntreze ca banii nu aduc deloc fericirea.

Oare asa sa fie? Banii chiar nu aduc fericirea?

Nu banii ne fac nefericiti, ci abordarea pe care o avem fata de bani. Aceasta ne face sa intram intr-un cerc vicios din care nu mai avem sanse sa iesim.

 

Cercul vicios

 

Pe masura ce obtinem un venit mai mare, ne vom dori lucruri mai multe si vom fi tentati sa cheltuim mai mult. Apoi, cu cat vom cumpara mai multe, cu atat vom dori sa castigam mai mult. Poate ca ajungem sa ne si indatoram ca sa ne cumparam toate lucrurile pe care le vrem. In acel moment, vom fi nevoiti sa cautam un venit mai mare pentru a ne putea plati datoriile si apoi o luam iarasi de la capat.

 

Ce putem face ca sa nu intram in acest cerc vicios?

 

Solutia este sa ne uitam nu doar la cati bani castigam, ci si la cati bani cheltuim. Principiul de baza este sa cheltuim mai putin decat castigam, insa e mai usor de spus si mai greu de facut, nu-i asa?

Sunt foarte multe persoane care obtin venituri substantiale sau au afaceri extrem de profitabile, dar niciodata nu au bani si asta se intampla pentru ca nu stiu cum sa-i gestioneze. Fie cheltuiesc prea mult, acumuleaza datorii inutile, nu economisesc sau pur si simplu nu tin o evidenta simpla a banilor care intra si ies din portofel. Un simplu extras de cont ar fi fost suficient in prima faza sa vada cati bani cheltuiesc fara rost in fiecare luna.

 

Ce inseamna sa cheltui banii cu rost?

 

Inseamna sa aplici principiul de baza mentionat mai sus, si anume sa cheltui mai putin decat castigi. Si poti face asta foarte usor daca respecti cateva reguli simple. Iata care sunt acestea:

 

Cumpara EXPERIENTE si TIMP

 

 

Ceea ce ne face fericiti cu adevarat sunt experientele traite si amintirile acelor experiente. Asadar, daca tot trebuie sa cumparam ceva, atunci ar trebui sa cumparam experiente. O calatorie te va face sa te simti mai bine si pentru o perioada mai lunga, in comparatie cu o haina de firma sau un televizor ultimul model. Si in plus de asta, o calatorie inseamna mai mult timp petrecut cu familia sau persoanele dragi, asadar achizitionarea unei excursii este de fapt ca si cum ai cumpara timp.

 

Aplica regula de 10 secunde sau regula controlarii impulsului

 

De fiecare data cand vrei sa cumperi ceva, stai 10 secunde (unele persoane poate au nevoie de 20 de secunde) si gandeste-te daca ai intr-adevar nevoie de lucrul respectiv. Cu alte cuvinte, este vorba de controlul sau amanarea primului impuls de cumparare. Foarte multe persoane cumpara haine ori diverse lucruri doar pentru ca sunt la reducere, insa in foarte putine cazuri se intampla sa aiba cu adevarat nevoie de ele. Si acest comportament nu face altceva decat sa aglomereze spatiul de depozitare cu lucruri inutile, care nu sunt folosite sau care, mai rau, se degradeaza in timp. 

Asadar, daca stai cateva secunde si incerci sa depasesti primul impuls, iti vei da seama ca nevoile si dorintele NU reprezinta acelasi lucru.

 

Fugi de datorii


Ai grija pentru ce faci credite la banca. Nu te imprumuta pentru haine, telefoane de ultima generatie sau alte gadgeturi. Nu-ti fa carduri de credit pe la toate bancile doar pentru ca acestea te imbie cu zero comisioane. Ratele tot tu va trebui sa le platesti. Fa credite doar daca chiar ai nevoie si ”nu te intinde mai mult decat iti este plapuma”.

 

Fa cumparaturi pe baza de liste, cu numerar si FARA copii

 

 

Asta e regula de baza cand cumperi de la hipermarket. Nu pleca de-acasa fara lista, nu te abate de la lista si nu te du la cumparaturi cu copiii! Cumpara cu numerar pentru ca te doare mai tare. Daca platesti cu cardul, ai senzatia ca banii nu se termina niciodata si la sfarsitul lunii ai neplacuta surpriza sa nu stii pe ce s-au dus banii.

 

Investeste in tine

 

Investeste in educatia si dezvoltarea ta personala. Asta poate sa insemne carti, intalniri cu speakeri motivationali, cursuri sau diferite sporturi. Fii o persoana deschisa si invata tot timpul ceva nou, pentru ca educatia ta este cea mai buna investitie pe care o poti face!

Daca aplici acest sistem in mod constant, in fiecare zi, atunci satisfactiile vor incepe sa apara. Nu uita, banii sunt buni si ne pot face fericiti daca-i punem sa lucreze pentru noi.

Simplu, nu-i asa?

Te-ar putea interesa si: Top cele mai mari salarii medii vs cele mai mici salarii medii in Romania. Ce job iti poate mari substantial veniturile!