Buget mai mic pentru Masa de Paste. Ce cumpara romanii si cat vor cheltui?

Buget mai mic pentru Masa de Paste. Ce cumpara romanii si cat vor cheltui?

Scumpirile pe banda rulanta din ultima perioada, criza post-COVID-19, contextul economic international si instabilitatea pietelor sunt resimtite din plin de romani. Bugetul familiei are de suferit, iar multi se gandesc de doua ori inainte de a face unele cheltuieli. Masa festiva de Paste va fi mai saraca in bucate, cu un buget mai redus. Un sondaj realizat la comanda Obor21.ro, prima cooperativa taraneasca digitala din Romania, arata ca anul acesta romanii vor aloca intre 200 si 500 de lei pentru cumparaturile din preajma sarbatorilor Pascale.

Carnea de miel, nelipsita de la masa de Pasti

Desi bugetul este redus, romanii nu vor sa renunte la traditii. Tocmai de aceea, carnea de miel este nelipsita de la masa de Pasti, cantitatile variind in functie de buzunarul fiecaruia. In privinta pretului, diferentele sunt foarte mari de la crescator la supermarket. Astfel, in prezent mielul se vinde cu 17 lei/kg/viu, dar cei care aleg sa cumpere o carcasa din magazine vor plati pana la 40 de lei. Pretul este influentat de cerere. Pe piata interna, cererea este redusa. Cele mai multe animale ajung in export.

In preajma sarbatorilor Pascale, 80% dintre romani aleg carnea de miel. Totusi, sunt si clienti care opteaza pentru varianta ied, iepure, vita, carne de pui sau porc. Potrivit Obor21.ro, este asteptata o triplare in vanzarile de carne de miel si ied in urmatoarele doua saptamani.

Masa de Paste va costa in medie 200-500 de lei

Sondajul Omnibus, realizat pe un esantion national de 856 respondenti, in perioada 23-29 martie 2022 arata ca:

- 38% dintre respondenti au declarat ca anul acesta vor aloca pana in 200 de lei pentru cumparaturi de carne dedicate Pastelui

- 27% au vor aloca intre 200-300 de lei

- 19% au stabilit un buget intre 300-500 lei.

Oua, cozonac si pasca, mai scumpe

Nu doar carnea de miel este mai piperata la pret. Ci si celelalte produse traditionale pe care le regasim pe masa de sarbatori. Astfel, un cozonac de la cofetarie a ajuns sa coste intre 130-150 de lei. Pasca va costa peste 100 de lei, in functie de locul de achizitie. Pentru oua vom scoate mai multi bani din portofel. In preajma Pastelui se vand cu 80 de bani/ bucata.

ANSVSA a inceput controalele in piete, targuri, pastiserii, oboare si supermarketuri

Pentru ca sarbatorile intotdeauna sunt un prilej de specula, dar si inselatorii, Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor, a demarat deja de la finalul lunii martie controalele tematice specifice.

Controalele urmaresc verificarea respectarii conditiilor sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor din toate pietele agro-alimentare, abatoarele si centrele de sacrificare cu activitate temporara, unitatile de transare a carnii, unitati de procesare si depozitare a alimentelor de origine animala si nonanimala, precum si din unitatile de vanzare cu amanuntul (carmangerii, macelarii, unitati de alimentatie publica, pizzerii, cantine, unitati tip catering, cofetarii, patiserii, laboratoare de cofetarie/patiserie, pensiuni turistice, unitati de tip hipermarket/supermarket, magazine alimentare etc).

Sunt verificate conditiile de transport si depozitare, modul de sacrificare a animalelor, trasabilitatea produselor si respectarea termenelor de valabilitate.