Busola digitala a U.E. pana in 2030: digitalizarea afacerilor si serviciilor, competente digitale pentru 80% din adulti

Busola digitala a U.E. pana in 2030: digitalizarea afacerilor si serviciilor, competente digitale pentru 80% din adulti

Mai multi specialisti in IT, afaceri digitalizate, accesul la servicii publice la un click distanta, infrastructuri digitale sigure si dezvoltarea competentelor digitale in randul populatiei, sunt doar cateva dintre obiectivele U.E. pana in 2030. Acestea au fost organizate in jurul a patru puncte cardinale, iar intreaga strategie poarta denumirea de Busola digitala a U.E., potrivit informatiilor publicate de Comisia Europeana.

Transformarea digitala a U.E.

Pentru a intelege mai bine tintele propuse pana in 2030, pornim de la analiza situatiei din prezent. Datele Eurostat arata ca, la nivelul anului 2021, 54% dintre cetatenii UE cu varsta cuprinsa intre 16 si 74 de ani aveau cel putin competente digitale de baza, sub tinta pentru 2030 stabilita in busola digitala. Totodata, erau doar 9 milioane de oameni angajati in profesii de specialitate in TIC in UE, iar 41% dintre intreprinderile din UE raportau ca au cumparat servicii de cloud computing. Nici la capitolul digitalizarea afacerilor Europa nu sta deloc bine.

In aceste conditii, Busola digitala pentru 2030 vizeaza accelerarea procesului de digitalizare in toate sectoarele economiei, in mediul public si privat, dar si dezvoltarea competentelor digitale in randul populatiei de pe continent.

Cele patru puncte cardinale ale Busolei digitale sunt:

-dezvoltarea aptitudinilor digitale: pana in 2030, cel putin 80% dintre toti adultii sa aiba cel putin competente digitale de baza si sa existe 20 de milioane de specialisti TIC angajati in UE, cu o crestere a numarului de femei.

-digitalizarea afacerilor: pana in 2030, trei din patru companii din UE ar trebui sa utilizeze servicii de cloud computing, date mari si inteligenta artificiala, iar peste 90% dintre intreprinderile mici si mijlocii (IMM-uri) ar trebui sa ajunga la cel putin un nivel de baza de intensitate digitala. Potrivit datelor actuale, un nivel de baza de intensitate digitala a fost atins de 55% dintre IMM-urile din UE in 2021.

-dezvoltarea de infrastructuri sigure: pana in 2030, toate gospodariile din UE sa aiba conectivitate gigabit si toate zonele populate sa fie acoperite de 5G. Ca o comparatie, in prezent, retelele fixe de foarte mare capacitate care au capabilitatile de a oferi conectivitate gigabit au fost accesibile pentru 70% din gospodariile din UE.

-dezvoltarea serviciilor publice: pana in 2030 se doreste ca serviciile publice sa poata fi accesate 100% online, cetatenii sa aiba acces online la dosarul medical;

 

Transformarea digitala se afla pe primul loc pe agenda politica europeana, fiind una dintre principalele prioritati politice ale Comisiei Europene pentru urmatorii ani. La 9 martie 2021, Comisia a prezentat Comunicarea deceniului digital, care stabileste o viziune si obiective pentru o transformare digitala de succes a Europei pana in 2030”, a transmis Comisia Europeana.