Calatoriile cu avionul, la mare cautare. Top 3 companii!

Calatoriile cu avionul, la mare cautare. Top 3 companii!

Daca acum 30 de ani calatoriile cu avionul erau doar pentru cei mai privilegiati dintre privilegiatii Romaniei, acum el este unul dintre cele mai cautate mijloace de transport, mai ales pentru calatoriile romanilor in strainatate. Acum, aeroporturile devin mai aglomerate decat garile, iar acest lucru se intampla pe buna dreptate.

Confortul de care beneficiaza pasagerii in timpul zborului, timpul pe care-l economisesc si experienta placuta de a se afla printre nori ii determina pe romani sa foloseasca din ce in ce mai mult avionul ca mijloc de deplasare, atat pentru destinatiile internationale, cat si pentru cele interne. Romanii folosesc avionul atat pentru destinatii de vacanta, dar si pentru afaceri, cursele internationale fiind cele mai cautate.

Asadar, calatoria cu avionul nu mai detine nici un secret pentru romani, acesteia devenind experti in gasirea de solutii pentru a se deplasa cu cele mai mici preturi, in cele mai bune conditii. Companiile aeriene devin din ce in ce mai profitabile, asa cum arata si cifrele din situatiile financiare (cifra de afaceri si profit) ale trei astfel de companii.

 

Top 3 companii aeriene din Romania

 

Companiile de linie si low-cost sunt preferate de romani, insa companiile private care ofera servicii de lux devin din ce in ce mai cautate si mai profitabile. Iata cum aratau in 2018 cifrele de afaceri si profiturile primelor 3 companii aeriene din Romania:

 

 

 

BLUE AIR - AIRLINE MANAGEMENT SOLUTIONS SRL

 

Compania romana Blue Air opereaza zboruri interne si internationale inca din 2004. Cu peste 21 de milioane de pasageri transportati in 13 ani de activitate, cu o flota de 23 avioane tip Boeing 737, cu o capacitate cuprinsa intre 120 si 189 pasageri si cu 57 de destinatii posibile, Blue Air este astazi una dintre cele mai cautate companii aeriene de la noi din tara si un competitor serios pentru compania nationala TAROM SA.

Preturile mai mici au fost principalul mijloc de atragere al clientilor, insa acesta nu a fost singurul atu al companiei, zborurile eficiente si in conditii de siguranta fiind criterii eliminatorii pentru toti calatorii.

 

 

Succesul Blue Air se vede in incasarile in crestere din ultimii ani. In 2016, cifra de afaceri a companiei a trecut pragul cifrei de 1 miliard de RON, ajungand in 2018 sa fie 2.31 miliarde RON, cu 20.9% mai mare fata de cea inregistrata in anul precedent.

Daca din punct de vedere al incasarilor compania sta foarte bine, cu profitabilitatea mai are inca de asteptat. Anul 2015 a fost singurul an in care Blue Air a inregistrat profit, in restul perioadei compania nereusind sa ajunga pe plus. Astfel, in 2018 pierderea Blue Air a fost de 145 de milioane de RON, la aproximativ aceeasi valoare cu cea inregistrata in anul anterior.

CARPATAIR SA

 

Compania Carpatair a fost infiintata in 1999 si a operat zboruri regulate in tara si strainatate, in peste 28 de destinatii din 8 tari. Incepand cu 2014, Carpatair a trecut printr-o serie de probleme financiare, de la insolventa la reorganizare judiciara, ceea ce a determinat-o sa-si reduca flota si sa opereze in prezent doar zboruri in regim charter si wet-lease (inchirieri). Compania are baza operationala in Italia si Franta.

In 2014, ca urmare a reorganizarilor suferite de Carpartair, incasarile companiei au scazut dramatic, ajungand de la 148 milioane de RON in 2013 la 55 milioane in 2014. Incepand cu 2015, cifra de afaceri a cunoscut o revigorare, avand un trend ascendent in urmatorii ani. Astfel, in 2018 cifra de afaceri a ajuns la 87.28 milioane de RON, cu 0.07% mai mare fata de anul anterior.

 

 

In ceea ce priveste profitabilitatea, Carpatair sta destul de bine, inregistrand profit inca din 2015. Valoarea profitului a fost oscilanta in urmatorii ani, cunoscand o scadere drastica in 2016, iar apoi o crestere in 2017 si 2018. Ultimul an (2018) a fost unul de bun augur pentru Carpatair, compania inregistrand un profit de 28.58 milioane de RON, cu 0.05% mai mare fata de anul precedent.

TOYO AVIATION SRL

 

Fondata in 2007, Toyo Aviation SRL este o companie romaneasca privata de aviatie care ofera avioane charter VIP si de afaceri, livrari urgente (printre care si incarcatura medicala), dar si alte servicii precum intretinere si solutii de gestionare a aeronavelor.

Compania se mandreste cu o flota care include 4 aeronave de lux care ofera confort de ultima generatie, potrivita pentru cei mai speciali clienti (inclusiv presedinti de stat, inalti oficiali de stat, oameni de afaceri, sportivi etc). Fiecare zbor este personalizat, fiind adaptat la programul si limitarile de timp ale pasagerilor, iar nevoile si cerintele speciale ale acestora sunt respectate in cel mai mic detaliu.

 

 

Incasarile companiei sunt in continua crestere in fiecare an, aceasta ajungand sa aiba in 2018 o cifra de afaceri de 68.4 milioane de RON, cu 39.6% mai mare fata de anul precedent.

In ceea ce priveste profitabilitatea, ultimii doi ani au fost pentru companie din ce in ce mai buni. Astfel, in 2018 Toyo Aviation a inregistrat o valoare a profitului de 9.97 milioane de RON, de 3 ori mai mare fata de anul anterior.

Chiar daca avioanele de linie sunt preferatele romanilor, avioanele private de lux devin din ce in ce mai cautate, serviciile superioare, personalizarea zborurilor si intimitatea de care au parte pasagerii fiind extrem de apreciate de romanii care nu au nevoia sa se uite la banii pe care-i scot din buzunar pentru ele.

Te-ar putea interesa si: Top 3 crame - cine se afla pe lista de cumparaturi a romanilor

RisCo a realizat acest articol utilizand serviciul SellNet - Selectii Liste si Firme. Daca si tu lucrezi intr-o industrie competitiva si te intereseaza situatia primilor jucatori, urmareste articolele noastre sau foloseste serviciul recomandat de specialistii nostri.

Daca acest articol ti s-a parut interesant, urmareste-ne si pe paginile de FacebookInstagramTwitter, sau LinkedIN