Castigurile din criptomonede vor fi declarate la Fisc de anul viitor

Castigurile din criptomonede  vor fi declarate la Fisc de anul viitor

 

Criptomonedele au castigat din ce in ce mai mult teren si in Romania, iar tot mai multi oameni sunt tentati sa aiba o alta sursa de venit. Insa ce prevede Codul Fiscal in privinta monedelor virtuale?

Veniturile din criptomonede vor fi declarate, pentru prima oara, in anul 2020, dupa ce Codul Fiscal a fost modificat pentru ca raportarea lor sa fie obligatorie in mod oficial.

Ce inseamna aceasta modificare

Persoanele fizice care au obtinut venituri din criptomonede in 2019 vor depune la anul o declaratie unica si vor plati la stat impozit si, uneori, chiar contributia la sanatate (CASS).

Obligatia fiscala revine persoanelor care castiga bani constant din criptomonede (peste 600 de lei pe an). Ei vor avea obligatia sa depuna in fiecare an declaratia unica pentru veniturile din anul anterior si sa plateasca taxele aferente catre stat.

Termenul anual pentru depunerea declaratiei unice este 15 martie. Astfel, persoanele fizice vor raporta veniturile pe care le-au avut din criptomonede, adica diferenta dintre pretul de vanzare si pretul de achizitie, inclusiv costurile directe aferente tranzactiilor cu criptomonede.

Declaratia unica poate fi depusa fie online, in format electronic, prin intermediul Spatiului Privat Virtual sau prin intermediul portalului e-guvernare.ro, fie in format tiparit direct la ghiseele Fiscului.

Cand trebuie raportate veniturile obtinute din criptomonede

Obligatia de a raporta veniturile obtinute din criptomonede revine doar in momentul in care o persoana fie converteste monedele in lei sau valuta, fie le foloseste pentru a cumpara produse sau servicii.

Doar veniturile obtinute din criptomonede trebuie declarate obligatoriu

Atat timp cat o persoana isi pastreaza veniturile din criptomonede sub forma de criptomonede, fara sa le foloseasca efectiv, aceasta nu este obligata sa le declare si sa achite taxe pentru ele.

CASS se plateste doar daca veniturile sunt consistente

Referitor la taxele datorate, Codul fiscal stabileste ca, daca o persoana obtine anual peste 600 de lei din criptomonede, aceasta datoreaza statului impozit pe venit - in cota de 10%. In plus, daca veniturile din monede virtuale sunt cel putin egale, intr-un an, cu echivalentul a 12 salarii minime brute, persoanele fizice datoreaza si CASS - in cota de 10%. Anul acesta, echivalentul celor 12 salarii minime este 24.960 de lei.

Sursa: hotnews.ro