Ce calitati trebuie sa aiba un lider adevarat

Ce calitati trebuie sa aiba un lider adevarat

Ce calitati trebuie sa aiba un lider adevarat

Foto: RisCo

Cand vine vorba despre leadership, toata lumea are o definitie, insa acest termen este destul de complex si cu siguranta trebuie sa insumeze foarte multe calitati. Un lider adevarat trebuie sa investeasca atat in dezvoltarea personala, cat si in echipa sa. Un lider este acea persoana care cunoaste foarte bine regulile business-ului, le pune cu incredere in aplicare si ii invata pe ceilalti ce trebuie sa faca.

 

Indiferent in ce domeniu de activitate lucreaza, un lider trebuie sa dovedeasca ca exista o diferenta intre succes si esec. El are o viziune foarte larga asupra viitorului, gandeste in perspectiva si stie cum sa transforme orice idee intr-un proiect de succes. Sau intr-o afacere profitabila.

 

Exista lideri care au viziuni constructive si exista lideri care nu stiu sa conduca. Care se impun cu forta sau care nu stiu sa comunice cu angajatii lor. Insa in acest articol ne vom indrepta atentia asupra calitatilor pe care trebuie sa le aiba un lider adevarat.

 

Ce calitati trebuie sa aiba un lider adevarat

 

Sa fie onest si integru

 

Cel de-al 34-lea presedinte al Statelor Unite ale Americii, Dwight D. Eisenhower, a sustinut: “Calitatea suprema a unui lider adevarat este integritatea incontestabila”. Fara aceasta calitate, succesul unui lider nu poate fi posibil. Indiferent care sunt scopurile sale, un lider adevarat trebuie sa aiba doua calitati: sa fie onest si integru. Un lider adevarat are succes doar in momentul in care ceilalti cred in el. Astfel, este important ca valorile sale morale, profesionale si sociale sa fie bine definite.

 

Sa fie increzator

 

Un lider adevarat trebuie sa aiba incredere atat in fortele proprii, cat si in capacitatea altor indivizi de a respecta cele impuse de el. Daca o persoana care conduce nu are incredere ca deciziile sale ii vor asigura succesul, acest lucru va fi vizibil si nu va duce la niciun progres. Astfel, un lider trebuie sa actioneze intotdeauna cu incredere, iar aceasta atitudine sa se reflecte in deciziile pe care le ia si in actiunile pe care le desfasoara.

 

Sa fie o inspiratie pentru ceilalti

 

Probabil cea mai mare provocare a unui lider este aceea de a-i inspira pe ceilalti sa-l urmeze. Acest lucru poate fi posibil doar in momentul in care reuseste sa fie un exemplu foarte bun, iar stilul sau de conducere ii inspira pe ceilalti. Cand apar situatii neprevazute sau diferite obstacole, toti sunt foarte atenti la modul in care reactioneaza si actioneaza un lider. Astfel, orice individ aflat intr-o pozitie de conducere trebuie sa aiba o gandire pozitiva si sa-si motiveze echipa.

 

 

Sa isi tina unita echipa

 

Un lider adevarat stie ca pot sa apara oricand neintelegeri intre angajati, situatii neasteptate sau noi provocari, insa el trebuie sa stie cum sa controleze toate aceste lucruri. Un lider isi cunoaste foarte bine echipa si stie cum si cand sa actioneze, astfel incat scopul principal al companiei sa fie mereu foarte bine cunoscut de toata lumea. In plus, o echipa unita are intotdeauna un aport mult mai mare si rezultate mult mai bune.

 

Sa aiba abilitati de comunicare

 

Comunicarea este vitala. Comunicarea este cel mai important lucru intr-o companie, iar un lider adevarat trebuie sa stie cum sa comunice cu angajatii sai. Daca un lider nu stie sa isi exprime opinia sau viziunea in ce priveste un proiect important, in mod clar el nu va obtine rezultate bune. Mai pe scurt, daca un lider nu stie cum sa transmita eficient un mesaj, el nu poate fi numit lider cu adevarat. Cuvintele au avut intotdeauna puterea sa motiveze oamenii, asa ca ele trebuie folosite intr-un mod constructiv, care sa aduca rezultatele dorite.

 

Sa fie capabil sa ia decizii importante

 

Pe langa faptul ca un lider adevarat trebuie sa aiba viziune asupra viitorului, el trebuie sa aiba si abilitatea de a lua deciziile corecte la momentul potrivit. Orice decide un lider are un impact semnificativ atat asupra companiei, cat si asupra echipei. El trebuie sa analizeze foarte bine o situatie inainte sa ia o decizie, insa odata ce a hotarat sa actioneze, este important sa respecte tot ce si-a propus. Mai mult decat atat, desi cei mai multi lideri iau decizii pe cont propriu, un lider adevarat ar trebui sa se sfatuiasca si cu alte persoane din companie inainte sa ia decizii importante.

Te-ar putea interesa si: Ce nu ar trebui sa fie deloc surprinzator pentru sefi

Wednesday, 24-April-2019
Autor: RisCo

Recomandari RisCo: