Ce facem, inchidem tara din nou? Cazurile de Covid zguduie Romania

Ce facem, inchidem tara din nou? Cazurile de Covid zguduie Romania

De peste 4 luni, de cand a inceput pandemia de coronavirus, romanii tot spera ca viata lor va reveni la normal. „Normal” in cazul vastei majoritati a romanilor insemnand sa se suie in masina si sa stea multe, multe ore in trafic fie spre Valea Prahovei, fie spre litoral. Iar cand ajung acolo, desi aproape batrani dupa atata asteptare, musai sa marcheze momentul pe Facebook sau Insta, crezand, in mod fals, ca asta ii va valida social. Deci cam asta inseamna normalul la romani, iar cand normalul, dintr-un motiv sau altul, nu mai este disponibil, atunci romanii se enerveaza si nu mai tin cont de nicio regula.

Acesta este motivul pentru care am ajuns aici. Peste 5-600 de cazuri de infectare zilnic, probabil mia in curand, politicieni iresponsabili care se joaca cu sanatatea oamenilor. Iar asta pentru ca, in ciuda a ceea ce cred o mare parte dintre romani, viata nu este un mars triumfal catre plaja si nici catre traseul montan, iar singurele griji, contrar a ceea ce ne-ar placea sa credem, nu pot fi cele legate de garderoba pe care trebuie s-o indesam in bagaj. Iar asta pentru ca, iata, apar situatii in viata cand regulile jocului se schimba, iar singurul lucru care te mai poate salva este disciplina. Un capitol la care, asa cum stim, romanii nu exceleaza deloc. Ba chiar dimpotriva, contraperformeaza.

Cum se poate iesi din aceasta situatie? Raspunsul scurt ar fi: greu. Iar cel lung implica fie o disciplina mult mai mare din partea populatiei, ceea ce se dovedeste deja ca nu este cazul, fie reintroducerea unor masuri coercitive, de revenire la anumite restrictii din perioada anterioara relaxarii. De ce? E simplu, pentru ca libertatea individuala se opreste acolo unde incepi sa le faci rau celorlalti. Altfel spus, daca o persoana infectata cu coronavirus este libera sa infecteze si altele, atunci cineva sau ceva trebuie sa intervina ca acest lucru sa nu se intample. Este linia rosie care nu trebuie trecuta pentru ca tara sa nu se scufunde in haos, directie in care acum merge cu toata viteza.

In concluzie, o parte din populatia Romaniei, din pacate, fie nu poate, fie nu doreste sa priceapa cat de grava este situatia. Ca nu poate, e trist, fireste, dar e un lucru care nu poate fi schimbat. Ca nu doreste, insa, e ceva cat se poate de grav, iar aici intra in conflict cu ceea ce s-a stabilit in mod unanim de catre oamenii de stiinta ca are efect in lupta cu acest virus. Iar din momentul unui astfel de conflict, oamenii care nu doresc sa inteleaga cat de grava este situatia vor avea de infruntat doi inamici: virusul in sine, pe de o parte si oamenii care sunt de alta parere decat ei, pe de cealalta.