Ce faci daca patronul nu ti-a platit salariu? Iata cele 3 etape

Ce faci daca patronul nu ti-a platit salariu? Iata cele 3 etape

Desi este ilegal, multi angajati din Romania sunt in situatia in care dupa o luna de munca patronii nu le platesc salariul. Intarzierile pot fi ocazionale si cei doi actori, patronul si salariatul, pot sa ajunga la o intelegere, insa atunci cand situatia se repeta, legea vine in sprijinul angajatului. La intrebarea "Ce fac daca patronul nu mi-a virat salariul?" sunt in principal trei raspunsuri. Inainte de a le detalia trebuie sa precizam ca niciun angajat nu trebuie sa accepte sa lucreze fara contract de munca, iar variantele urmatoare pot fi aplicate, doar cu aceasta conditie, a existentei unui contract. Mai mult, munca la negru atrage dupa sine sanctiuni atat pentru angajator, cat si pentru angajat.

Varianta sesizarii la ITM

Concret, daca nu ti-ai incasat salariul, poti face o plangere la Inspectoratul Teritorial de Munca. Documentul poate fi transmis online sau depus direct la sediul ITM. In sesizare trebuie sa oferi datele personale, informatii despre angajator, situatia expusa pe scurt si solicitarea clara. Foarte important de retinut este faptul ca nu presupune nicio taxa, beneficiezi de confidentialitate (angajatorul nu va fi informat asupra identitatii persoanei care a depus plangerea) si nu este necesara depunerea unor dovezi. Inspectorii de munca vor efectua controale la firma si vor solicita documente justificative. Acolo unde se vor constata nereguli si se va confirma sesizarea, patronul va fi sanctionat (amenda sau avertisment). Din pacate, sesizarea la ITM nu-ti garanteaza recuperarea salariilor restante. Mai exact, patronul este amendat, dar nu-l poate obliga ITM sa restituie salariul restant.

Varianta medierii

O alta solutie in cazul in care te confrunti cu un conflict de munca este varianta medierii. Practic te vei adresa mai intai mediatorului care va solicita si celeilalte parti (patronul/angajatorul) prezenta la discutii in termen de 15 zile. Medierea se poate face la sediul firmei in prezenta angajatului si angajatorului. Mediatorul va purta negocieri cu ambele parti si in cazul unui acord, va intocmi un document cu toate conditiile si clauzele. Desi are valoare de inscris sub semnatura privata, poate fi autentificat ulterior si de un notar.

Varianta procesului

Este varianta cea mai complexa si este recomandat sa apelati la ea doar dupa ce ati epuizat celelalte solutii. In aceasta situatie veti intenta o actiune la tribunalul in a carui raza aveti locul de munca sau domiciliul. Pentru astfel de actiuni nu trebuie sa achitati taxe, dar va trebui sa platiti un avocat. Aceasta cheltuiala personala va putea fi amortizata in cazul in care castigati procesul cu angajatorul. Onorariul avocatului va fi astfel suportat de acesta. Totodata, pentru un proces trebuie sa va pregatiti cu dovezi si martori. Foarte multi angajati care s-au confruntat cu aceasta problema, a neplatii, evita procesul de teama ca vor avea foarte mult de asteptat si de teama birocratiei. Trebuie sa stiti ca litigiile de munca au ca termen de judecata 15 zile si hotararea primei instante este executorie